ΛΑΡΙΣΑ

Η «ΤΥΤΩ» πέταξε… στο Γυμνάσιο Ευυδρίου

Η Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024, ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το Γυμνάσιο Ευυδρίου, καθώς αυτό φιλοξένηση την ΤΥΤΩ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: “Η ιστορία άρχισε τον Ιούνιο, όταν διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για την εντυπωσιακή δράση του οργανισμού ΤΥΤΩ στη Θεσσαλία: τοποθετούν στα χωριά μας φωλιές με κουκουβάγιες Τυτώ, αυτό το φοβερό, πανέμορφο αρπακτικό, που λειτουργεί ως θηρευτής για τα ποντίκια. Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η δράση κι ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους για να συνδεθούμε με κάποιον τρόπο.

Την Πέμπτη λοιπόν, ο Βασίλης Μποντζώρλος και ο Αλέξανδρος Hargrave μας ξενάγησαν στον απίστευτο κόσμο της Τυτώς: πώς πετάει εντελώς αθόρυβα, πώς αρπάζει, σκοτώνει και τρώει ολόκληρα τα ποντίκια, πόσα πολλά ποντίκια εξολοθρεύει κάθε Τυτώ σε ένα χρόνο: 4000! Μάθαμε πως αυτό το πρόγραμμα υπάρχει σε πολλές χώρες, στους αμπελώνες της Καλιφόρνια, στη Μαλαισία, στο Ισραήλ, στην Κύπρο… Με τη συζήτηση καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι για τη Θεσσαλία η Τυτώ: προστατεύει τις σοδειές των αγροτών με τρόπο φυσικό, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, χωρίς δηλαδή να είναι επιβαρυντική με τα δηλητήρια που μέσω της τροφικής αλυσίδας από τα ποντίκια φτάνουν και σε εμάς. Κι όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΤΥΤΩ, Βασίλης Μποντζώρλος: «Αυτό το μαγικό νυκτόβιο πτηνό, μας φροντίζει αθόρυβα και γι’ αυτό προσπαθούμε καθημερινά να το φροντίζουμε κι εμείς».

Ο οργανισμός ΤΥΤΩ ήδη έχει κερδίσει βραβεία για τη δράση του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αγροτική ζωή και αντιλαμβάνονται μέσα από τις εμπειρίες τους τη σημασία της βιοποικιλότητας στο οικοσύστημα και την ανάγκη για βιώσιμη γεωργία. Ήταν πρόθυμα να κάνουν ερωτήσεις στον Βασίλη και τον Αλέξανδρο και να δημιουργήσουν Podcast που σύντομα μπορείτε να το βρείτε και να το ακούσετε από την ιστοσελίδα του σχολείου…

Κάποια μάλιστα παιδιά είχαν δει Τυτώ στα χωριά τους… πάντως μετά την δράση όλοι μάθαμε πόσο σπουδαίο έργο μας προσφέρει!”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες