ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας στη Βουλή: «Αυξημένες οι αποζημιώσεις για την πανώλη – Σκοπός μας είναι να μείνουν ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι μας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Για «ανυπόστατη και ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δώσει η αντιπολίτευση περί δήθεν μειωμένων ποσών αποζημιώσεων» έκανε λόγο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, με θέμα «Επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης και εμπαιγμός για τους κτηνοτρόφους η “δήθεν” αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών».

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κέλλας καταλόγισε στην αντιπολίτευση προσπάθεια παραπληροφόρησης και δημιουργίας σύγχυσης. «Αλήθεια, κύριε Κόκκαλη, εσείς που ακριβώς είδατε την ΚΥΑ, που προβλέπει αύξηση στις αποζημιώσεις μόνο για τα καθαρόαιμα, με pedigree ζώα; Για ποια νέα απόφαση μιλάτε; ΚΥΑ με νέες τιμές αποζημίωσης δεν έχει εκδοθεί ακόμα», τόνισε, και κάλεσε την αντιπολίτευση «να αναμένει την έκδοση της απόφασης πριν προβεί σε κριτική». Υπογράμμισε, δε, ότι η Κυβέρνηση μιλάει με πράξεις, αριθμούς και αποδείξεις, όχι με εντυπωσιασμούς.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με οδηγίες του Πρωθυπουργού, «σύντομα θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο, που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και της ευλογιάς». Οι αποζημιώσεις για τα καθαρόαιμα ζώα θα αυξηθούν ενδεικτικά από 150 ευρώ σε 250 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, και από 250 σε 500 ευρώ για τα αρσενικά. Παράλληλα, «θα υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες ζώων», με στόχο τη δίκαιη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Ο Χρήστος Κέλλας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αποκατέστησε αδικίες του παρελθόντος, όπως η μη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό που άφησε πίσω της η προηγούμενη Κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2019 αποκατέστησε την αδικία», ανέφερε, ενώ με τη νέα πολιτική της ΝΔ, η τιμή του πρόβειου γάλακτος έχει διπλασιαστεί, στηρίζοντας αποτελεσματικά τους παραγωγούς.

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στη στήριξη των κτηνοτρόφων, λαμβάνοντας μέτρα τόσο για την αποζημίωση όσο και για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, τονίζοντας: «Είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη η αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου. Όσον αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει με ευρωπαϊκό μέτρο, για το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκρισή του, με ποσοστό χρηματοδότησης το 100%». Επισήμανε επίσης ότι «εξετάζεται και το θέμα των ζωοτροφών, με σκοπό να δοθεί περαιτέρω ανακούφιση στους κτηνοτρόφους».

Κλείνοντας, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε ότι «Το μόνο επικοινωνιακό παιχνίδι που βλέπω εγώ δεν είναι εκ μέρους της Κυβέρνησης. Είναι η επίκαιρη ερώτησή σας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν άδικες αποζημιώσεις, τη στιγμή που η διαχείριση της ζωονόσου της πανώλης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπήρξε υποδειγματική. Τόσο στην αποφυγή διάδοσης της νόσου και στην εξάλειψή της, όσο και στην οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων».

Παράλληλα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανώλη και η ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών, η Κυβέρνηση προχώρησε σε άμεσες δράσεις προστασίας του ζωικού κεφαλαίου». Σημείωσε ότι συνολικά έχουν θανατωθεί περίπου 47.000 ζώα, ενώ ήδη η νόσος βρίσκεται σε φάση αποδρομής στις περισσότερες περιφέρειες. «Συγκεκριμένα, σε 11 από τις 13 περιφέρειες, που εμφανίστηκε πανώλη, έχουν παρέλθει οι 30 ημέρες, που αναφέρει το πρωτόκολλο και οι “ζώνες προστασίας και επιτήρησης” έχουν μετατραπεί σε “περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες”. Μένει η Λάρισα και η Κόρινθος. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι σύντομα θα εξαλειφθεί η συγκεκριμένη ζωονόσος», υπογράμμισε ο Χρήστος Κέλλας.

«Σκοπός μας είναι να μείνουν ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες