ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «”Επιτελικό αλαλούμ” και στα προγράμματα “Εξοικονομώ”»

Σε ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Προγραμμάτων ‘’Εξοικονομώ’’ στις ιδιωτικές κατοικίες, επισημαίνοντας στο κείμενό της τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος κύκλος των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ», ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011, με πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση των νοικοκυριών για τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των κατοικιών τους, αλλά και την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, ενώ αργότερα, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός κτιρίων στην ελληνική επικράτεια αφενός ήταν πολύ ενεργοβόρα σε συνθήκες ενεργειακής ακρίβειας, και αφετέρου δε μπορούσαν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις προκλήσεις και τις συνθήκες της Κλιματικής Αλλαγής λόγω πολύ χαμηλής ενεργειακής κλάσης, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε.

Παρά την επιτυχία του πρώτου κύκλου (2011-2013) ωστόσο, πολλοί από τους επόμενους παρουσίασαν σημαντικές αστοχίες, αυξημένη γραφειοκρατία, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τις αποπληρωμές των εργασιών που διενεργήθηκαν, με αποτέλεσμα ένα πολύ σημαντικό μέτρο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης των νοικοκυριών, να κινδυνεύει να θεωρηθεί στη συνείδηση τόσο των ωφελούμενων, όσο και των μηχανικών-τεχνικών επιστημόνων και των συνεργείων που το υλοποιούν ως ‘’αδειανό πουκάμισο’’.

Συγκεκριμένα, ειδικά για το «Εξοικονομώ 2021» οι μηχανικοί και οι επαγγελματίες, οι οποίοι συνέπραξαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, έχουν αποπληρωθεί σε ποσοστό μόλις 77%, ενώ σημειώνεται πως στις αρχές του τρέχοντος μήνα δόθηκε νέα παράταση έως τις 30/11/2024, για τις υπαχθείσες αιτήσεις, των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2024, σε μία ακόμη ‘’απέλπιδα’’ προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου να κλείσουν ομαλά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των συμμετεχουσών κατοικιών.

Για τον δε κύκλο ‘’Εξοικονομώ 2023’’ των 32.000 συνολικά αιτήσεων, τις παρεμβάσεις των οποίων σημειωτέον πως κάνουν οι ιδιώτες από ίδια κεφάλαια ή δάνεια και μετά αναμένουν την έγκριση της επιδότησης, οι ωφελούμενοι καταγγέλλουν πως οι πληρωμές δεν έχουν καν αρχίσει ακόμη (!).

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι αμφότερα τα Προγράμματα «Εξοικονομώ 2021», τις επιδοτήσεις του οποίου ακόμη αναμένουν πολλοί από του επαγγελματίες που υλοποιούσαν το έργο, αλλά και το «Εξοικονομώ 2023» που υλοποιείται από ίδια κεφάλαια και δάνεια των ωφελούμενων, έχουν αφήσει σε αναμονή χιλιάδες ενδιαφερόμενους, παρά μάλιστα τη διαθεσιμότητα των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και επειδή ειδικά οι συμμετέχοντες επαγγελματίες του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», έχοντας επιβαρυνθεί τον ΦΠΑ και έχοντας πληρώσει φόρο εισοδήματος, ‘’μπαίνουν μέσα’’ αφού αυτός αφορά εισοδήματα που ακόμη δεν έχουν εισπράξει, με αποτέλεσμα να προειδοποιούν πως δε θα συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αποπληρωμής των πρότερων τιμολογίων τους, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: «-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν από το πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ 2021’’, διευκολύνοντας έτσι μηχανικούς και επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα βιωσιμότητας; Γιατί παρότι έχει αξιοποιηθεί το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος, καθυστερούν ακόμη να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις του προγράμματος και γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις ανά αίτηση που ξεπερνούν ακόμη και τους 6 μήνες; Να δοθούν στοιχεία για το πόσες αιτήσεις έχει αξιολογήσει μέχρι σήμερα το ΤΕΕ και πόσες από αυτές έχουν αποπληρωθεί.Πότε θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα για το Β’ κύκλο του Εξοικονομώ 2023;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες