ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Χριστοδουλίδης: Συνάντηση σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κ. Στάρμερ

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όπου σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη πρώτη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο σερ Κιρ Στάρμερ ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, «η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σημαντικά και έχουν εισέλθει σε μια νέα εποικοδομητική τροχιά».

Η κρίση στην Μέση Ανατολή

Μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο τον περαιτέρω συντονισμό Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή βοήθειας στην περιοχή. Από την μια μέσω της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια», όπου από την Κύπρο αποστέλλεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και από την άλλη με το σχέδιο «Εστία» που προβλέπει τις οργανωμένες απομακρύνσεις, μέσω της Κύπρου, πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες.

Ν. Χριστοδουλίδης: Συνάντηση σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κ. ΣτάρμερΝ. Χριστοδουλίδης: Συνάντηση σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κ. Στάρμερ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Όπως συχνά επισημαίνει η βρετανική πλευρά «η συμβολή της Κύπρου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή είναι καθοριστική». Είναι επίσης βέβαιο ότι ο κ Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Βρετανό πρωθυπουργό για την σύνοδο των MED9 που πραγματοποιήθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στην Πάφο και στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο βασιλιάς της Ιορδανίας. Σε αυτή τη σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο οι εξελίξεις στην περιοχή όσο και και οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Κυπριακό

Οι δύο ηγέτες όπως είναι αναμενόμενο θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της αυριανής συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό τόσο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του όσο και για τη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει λύση του Κυπριακού εντός των υφιστάμενων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή μελών της αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Κύπριο πρόεδρο. Μαζί του βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις