ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Υπό σοβαρή απειλή εξαιτίας των ελλείψεων η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: «Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας» (φωτό – βίντεο)

Τη δυσαρέσκειά τους για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα και ειδικότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, επεσήμαναν μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των υγειονομικών του ΠΓΝΛ σήμερα, το μεσημέρι της Τρίτης, κάνοντας λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις, σε έναν «ιερό», όπως χαρακτήρισαν, χώρο, ο οποίος δέχθηκε τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών και των πλημμυρών.

«Βιώνουμε σήμερα την κορύφωση της επίθεσης στο δωρεάν σύστημα υγείας, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ, κ. Γεωργία Παπαδάμου. «Απώτερος στόχος είναι η διεύρυνση του συστήματος υγείας και η προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κ. Παπαδάμου έκανε αναφορά στις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικών, εργασιακή εξουθένωση, παραιτήσεις και μαζική φυγή στο εξωτερικό, που συχνά οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας κρίσιμων κλινικών και τμημάτων. «Το έργο που έχει αναλάβει ο κ. Γεωργιάδης είναι η μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες με βάση λειτουργίας την αγοραία σχέση κόστους-οφέλους», τόνισε. «Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή».

«Καταργούμε στην πράξη τις εκφοβιστικές πρακτικές και αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και για την ποιότητα, την επάρκεια και τον δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε η ίδια, μιλώντας εκτενώς για τις ελλείψεις και τα κενά σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με τη σειρά του σημείωσε πως: «Η αχίλλειος πτέρνα της ενίσχυσης, της ριζικής ανασυγκρότησης, των σύγχρονων μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η βαριά υποχρηματοδότηση. Αυτή έχει ως παρενέργεια πρώτον την υποστελέχωση, όχι μόνο των δημόσιων δομών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των δυσπρόσιτων περιοχών, αλλά και των νοσοκομείων της ενδοχώρας όπως είναι και αυτά της ευθύνης μας. Η δεύτερη παρενέργεια, είναι ότι λείπουν υλικά. Η τρίτη παρενέργεια είναι η επίπτωση της υποχρηματοδοτησης στη μη σωστή παροχή περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας, αλλά και στη στασιμότητα της αναβάθμισης του ρόλου όχι μόνο των γιατρών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί με όλες τις ενώσεις για να μπορέσουμε να τα θεραπεύσουμε όλα αυτά».

Επίσης, εφιστήθηκε προσοχή για τον κίνδυνο που αποτελούν οι ελλείψεις όχι μόνο για την καθημερινή διεκπεραίωση των ιατρικών πράξεων, αλλά και για την υγεία των ασθενών.

«Η υποστελέχωση, η οποία είναι τεράστια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Λαρίσης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΓΝΛ, “αποτελεί κραυγή αγωνίας, που έχουμε εκφράσει κατά διαστήματα, η κατάσταση αντί βελτιώνεται, γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα από την τεράστια έλλειψη προσωπικού».

Ο κ. Λαρίσης έκανε επίσης λόγο ακόμα και για αδυναμία λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρονικό διάστημα, έως ότου συγκεντρωθούν τα απαραίτητα πόσα για την κάλυψη των ελλείψεων υλικών, που μέχρι τώρα καλύπτονται εκ των υστέρων από το Δ.Σ.

«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Τσούγγος. «Ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΛ ήταν πάντα χαμηλότερος από τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το ρόλο που πρέπει να έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας».

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών κάλεσαν τέλος σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα «προειδοποιητική», παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την 5η ΥΠΕ, ενώ επεσήμαναν πως θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς είναι το «μόνο όπλο που έχει μείνει».

Την απεργία στηρίζει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας, με τον πρόεδρό του, Μιχάλη Ζαρίδη, να αναφέρεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται και στην εκπαίδευση των φοιτητών, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των περιστατικών με «πατέντες», ενώ τόνισε πως το «μείζον είναι η υγεία του λαού».

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες