ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βόλος: Στα «δίχτυα» των απατεώνων και ο δήμαρχος Σκοπέλου – Πως προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα – «Χιονοστιβάδα» κλήσεων σε πολίτες

Αυξημένα κρούσματα τηλεφωνικών απατών καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο, με επαγγελματίες της πόλης να γίνονται στόχος επιτηδείων που υποκρίνονται ότι καλούν από δήθεν λογιστήρια για επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ όπως αποκάλυψε πρώτο το TheNewspaper.gr . Οι απατεώνες προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, ζητώντας προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς τραπεζικών καρτών και κωδικούς ασφαλείας. Μάλιστα οι άγνωστοι δράστες προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμη και τον Δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το TheNewspaper.gr οι άγνωστοι δράστες τηλεφώνησαν στον δήμαρχο του νησιού την ημέρα που ήταν σε εξέλιξη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι δράστες τηλεφωνούν σε επαγγελματίες της περιοχής, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως υπαλλήλους λογιστηρίου ή του ΕΦΚΑ, και ισχυρίζονται ότι οι παραλήπτες δικαιούνται επιστροφή ποσού ύψους 460 ευρώ, υποτίθεται λόγω εκκαθάρισης. Για να ολοκληρώσουν την «επιστροφή χρημάτων», ζητούν ευαίσθητα στοιχεία, όπως τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας, το όνομα του κατόχου, και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας (CVC) της κάρτας.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Βόλου Αποστόλη Νάσιου ο οποίος διατηρεί εμπορικό κατάστημα στην οδό Δημητριάδος που παραλίγο να πέσει θύμα των αετονύχηδων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο TheNewspaper.gr

Η Τεχνική της Απάτης

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά πειστική, με τους απατεώνες να καλούν από αριθμούς που φαίνονται επίσημοι και να χρησιμοποιούν επαγγελματική ορολογία για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους. Μόλις λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, επιχειρούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων πολιτών.

Η αστυνομία έχει ήδη ενημερωθεί για τα περιστατικά και εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς μέσω τηλεφώνου. Οι αρχές καλούν τους επαγγελματίες και τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να επικοινωνούν απευθείας με τις τράπεζές τους ή τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις.

Προειδοποίηση προς το Κοινό

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο ΕΦΚΑ δεν επικοινωνεί ποτέ τηλεφωνικά για την επιστροφή χρημάτων και δεν ζητά προσωπικά τραπεζικά στοιχεία. Παρόμοιες απάτες έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ οι δράστες χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα.Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί, να μη δίνουν ευαίσθητες πληροφορίες μέσω τηλεφώνου και να καταγγέλλουν άμεσα τυχόν απόπειρες απάτης στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες