ΛΑΡΙΣΑ
Επιστασία στην περιοχή κατασκευής των λιμνοδεξαμενών στο Δήμο Κιλελέρ από τον Αχιλλέα Βαρδακούλη και τον Σωτήρη Σωτηρίου
O Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης και ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Σωτήρης Σωτηρίου επισκέφθηκαν τις περιοχές όπου θα εκτελεστούν δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα. Το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών στις τοπικές κοινότητες των Αγίων Αναργύρων και της Νέας Λεύκης του Δήμου Κιλελέρ και της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων καθώς και το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Κιλελέρ, Χάλκης, Πλατυκάμπου και Νίκαιας. Σε αυτές τις περιοχές γίνονται οι πρώτες μελέτες για να διαπιστωθεί η στατικότητα του εδάφους για την κατασκευή των αντλιοστασίων που προβλέπουν οι μελέτες.
Μετά το πέρας της επιστασίας σε κοινή δήλωση με τον Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο ανέφεραν τα εξής: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δήμο Λαρισαίων καθώς και τη Δ.Ε.Π.ΑΝ, με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα συντάξαμε τη μελέτη για την κατασκευή των λιμνοδεξαμενών στους Αγίους Αναργύρους και την Κοιλάδα, η υλοποίηση της οποίας προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό. Αφορά έργα ουσίας που όταν ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τον ισχυρότερο ίσως κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας κι έχουμε την πεποίθηση ότι το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γι’ αυτόν τον σκοπό συνεργαζόμαστε αποδοτικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα καθώς και με τον
Δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμες και οι μελέτες του τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Κιλελέρ, Χάλκης, Πλατυκάμπου και Νίκαιας καθώς και της λιμνοδεξαμενής της Νέας Λεύκης.
Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων στοχεύουμε να αποθηκεύουμε νερό για να καλύψουμε τις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες στα αγροκτήματα των περιοχών όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές και φροντίζουμε παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.
Κι αυτό γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη επιβάλλει ενέργειες με σύμμαχο τη φύση. Με απώτερο σκοπό την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου που είναι το νερό».
Το πρώτο από τα έργα που σχεδιάστηκε αφορά στην άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό και την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών. Η πρώτη θα κατασκευαστεί νότια του οικισμού των Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ σε απόσταση 2,20 χλμ. από αυτόν. Η λιμνοδεξαμενή, μικτής έκτασης 420 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.500.000 m3, θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων περιμετρικά αυτής.
Η δεύτερη λιμνοδεξαμενή θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων σε απόσταση 3,00 χλμ και 1,00 χλμ από τον οικισμό Μαυροβουνίου του Δήμου Κιλελέρ, μικτής έκτασης 400 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.500.000 m3. Και αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων περιμετρικά της. Στο συνολικό αντικείμενο μελέτης περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή αντλιοστασίων, αγωγών μεταφοράς νερού, και υπόγειου αρδευτικού δικτύου.
Το έργο του εμπλουτισμού αφορά τη μεταφορά νερού από την τάφρο Τ2 (η οποία μεταφέρει το νερό από τον Πηνειό στην επαναδημιουργηθείσα λίμνη Κάρλα), προς τη νότια περιφερειακή τάφρο Σ1 μήκους 6 χλμ. η οποία συναντάται με τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη βόρειο-δυτικά της Τοπικής Κοινότητας Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ. Επιπλέον προβλέπεται να κατασκευαστεί μια συστοιχία 15-20 γεωτρήσεων παράλληλα της τάφρου Σ1. Σε αυτές θα διοχετεύεται νερό από τη Σ1 με στόχο μα επιτευχθεί ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα. Σκοπός αυτού του έργου δηλαδή είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός με αύξηση της εκμεταλλεύσιμης ποσότητας υπόγειου νερού, η αποκατάσταση της υδρολογικής ισορροπίας, η άνοδος της στάθμης υδροφόρων στρωμάτων για την αποφυγή υποχώρησης της επιφάνειας του εδάφους, η τροποποίηση της ποσότητας και της ποιότητας του υπογείου νερού και η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Το σύνολο των μελετών για τις οποίες συνεβλήθησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Δήμοι Κιλελέρ και Λαρισαίων καθώς και η Δ.Ε.Π.ΑΝ. είναι προϋπολογισμού 2.209.553,43 Ευρώ. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις