ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Σε αποδρομή το ΠΓΝΛ με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης»

Νέα ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη κατέθεσε στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την υπολειτουργία του ΠΓΝΛ που τείνει να καταστεί χρονίζουσα, επισημαίνοντας τα εξής στο κείμενό της:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε συνέχεια πολλαπλών, παρεμφερών κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, οι οποίες μόνο το 2024 είναι τρεις (ερωτήσεις με αρ. πρωτ.: 4045-30/03/2024,3881-21/03/2024 και 2611-15/01/2024), για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΠΓΝΛ και με αφορμή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευομένων ΠΓΝΛ, πρόσφατης ανακοίνωσης του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και σχετικών ρεπορτάζ του τοπικού και περιφερειακού τύπου της Λάρισας.

Ειδικότερα και όπως ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευομένων ΠΓΝΛχαρακτηριστικά τόνισε στις 15/10/2024, το ΠΓΝΛ λειτουργεί πλέον με τις ‘’δυνατότητες’’ ενός …’’μέτριου Κέντρου Υγείας’’, εγκαλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και εξειδικεύοντας τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού, υλικών, τις παραιτήσεις ιατρών και τη φυγή αυτών στο εξωτερικό, την υπερεργασία χωρίς ρεπό και άδειες κ.α..

Προσφάτως ωστόσο, και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων στις κλινικές και στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, επισημαίνοντας πως όλα αυτά τα προβλήματα απειλούν, ‘’διαχρονικά, την καλή και ασφαλή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, και κατά συνέπεια και την αντίστοιχη παροχή ιατρικής εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικής Π.Θ.’’.

Παράλληλα, προσθέτουν πως πολλές φορές οι π.χ. χειρούργοι του ΠΓΝΛ αναγκάζονται ‘’να αναβάλουν χειρουργεία ή να ανευρίσκουν λύσεις ακόμη και επιστρέφοντας σε χειρουργικά πρωτόκολλα που έχουν αντικατασταθεί από νέες προσεγγίσεις. Ενώ επιπλέον, οριακή γίνεται η λειτουργία των Εργαστηρίων Αιμοδοσίας, του Ανοσολογικού, του Βιοχημικού, του Ιολογικού, του Μικροβιολογικούκαι της Παθολογικής Ανατομικής, λόγω της έλλειψης υλικών και αντιδραστηρίων’’.

Αλλά και σε ρεπορτάζ του τοπικού και περιφερειακού τύπου πληροφορούμαστε πως ‘’μετ’ εμποδίων γίνεται η λειτουργία του Τμήματος Αιμοπεταλιαφαίρεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας’’, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, κα Ιωάννα Καραβάνα, να επιβεβαιώνει πως καρκινοπαθείς δεν εξυπηρετούνται για τις προγραμματισμένες εξετάσεις, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η αδυναμία τέλεσης βασικών εργαστηριακών εξετάσεων που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών σε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιφέρειας (5η ΥΠΕ) είναι απαράδεκτη, αλλά και επειδή η όξυνση των προβλημάτων του ΠΓΝΛ τα τελευταία χρόνια θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου και κατά συνέπεια την ασφάλεια των νοσηλευμένων ασθενών», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Άδωνη Γεωργιάδη:

«Πως σκοπεύει να επιλύσει όλα όσα οι επιστημονικοί Σύλλογοι των ιατρών του ΠΓΝΛ αξιώνουν, χωρίς ‘’εκπτώσεις’’, τόσο ως προς τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της περιφέρειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών που εκπαιδεύονται στο εν λόγω Νοσοκομείο;

-Θα διασφαλίσει, ο κ. υπουργός, επαρκή κονδύλια για προμήθεια υλικών και αντιδραστηρίων για την καλή λειτουργία του ΠΓΝΛ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν Άνθρωποι των οποίων η ζωή κινδυνεύει, με τα δυσβάσταχτα κόστη που συνεπάγεται η εξώθησή τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια -και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Και τέλος, ποια η άποψή του ως προς τη συγκρότηση λειτουργικού Διοικητικού Συμβουλίου που απρόσκοπτα θα εξυπηρετεί την εξασφάλιση και τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων, αλλά και την ανάπτυξη σχεδίου αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, έτσι όπως αξιώνονται από τους Συλλόγους ιατρών που υπηρετούν στο ΠΓΝΛ;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες