ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μαγνησία: Νέος «Γολγοθάς» για επιτυχόντες – Ξεκινούν εγγραφές στα τμήματα και σαφάρι για στέγη

Νέος… «Γολγοθάς» περιμένει από σήμερα τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων από πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία, οι οποίοι εισάγονται σε πανεπιστημιακά τμήματα με το ειδικό ποσοστό του 2%.

Οι επιτυχόντες έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Από σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές στα τμήματα, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους μόλις μία εβδομάδα να ολοκληρώσουν κι ενώ τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη και να εγκατασταθούν στις φοιτητουπόλεις που πέρασαν και όπου η συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων έχει ήδη καταληφθεί από άλλους φοιτητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Βόλο υπάρχουν μόνο παλιά και ασυντήρητα διαμερίσματα προς διάθεση αλλά και νεόδμητα χωρίς… ηλεκτρικό ρεύμα!

Από τέλη Αυγούστου σε αρχές Σεπτεμβρίου, από αρχές Σεπτεμβρίου στα μέσα του μήνα και τελικώς, μέσα Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών για τους υποψηφίους των πληγεισών περιοχών που εισάγονται στα πανεπιστήμια με το ειδικό ποσοστό του 2%.

Από σήμερα, Πέμπτη 17 έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, οι επιτυχόντες καλούνται να εγγραφούν στα τμήματα που εισάγονται.

Οι επιτυχόντες για την εγγραφή και την ταυτοποίηση θα απευθύνονται κατευθείαν στα Τμήματα/Σχολές επιτυχίας, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και όσα τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά ζητήσουν οι Γραμματείες των Τμημάτων/Σχολών.

Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία εγγραφής πραγματοποιείται με υποβολή της αίτησης απευθείας προς τη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής επιτυχίας είτε με φυσική παρουσία, είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (π.χ. υποβολή της αίτησης μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), είτε με ταχυδρομική αποστολή. Σε κάθε περίπτωση κατά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ή ταχυδρομικής αποστολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του επιτυχόντος και αιτούντος την εγγραφή, η οποία εκδίδεται μέσω του ιστότοπου www.gov.gr ή φέρει φυσική υπογραφή με βεβαίωση του γνησίου αυτής και στην οποία θα δηλώνει ότι όλα τα στοιχεία και τυχόν δικαιολογητικά που υποβάλλει είναι ακριβή και αληθή.

Ωστόσο, αν οι επιτυχόντες έχουν εγγραφτεί σε άλλη σχολή, θα πρέπει να προσκομίσουν και απόφαση διαγραφής τους από το τμήμα στο οποίο φοιτούν αυτές τις πρώτες εβδομάδες του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Για εκατοντάδες οικογένειες, η περιπέτεια συνεχίζεται… Εκτός από τη διαγραφή από τα σημερινά τμήματα και την εγγραφή στα νέα, όσοι σπουδάζουν σε πόλεις εκτός τόπου κατοικίας τους, θα πρέπει να ξενοικιάσουν διαμερίσματα για τα οποία έχουν πληρώσει υπέρογκες προκαταβολές και να εγκατασταθούν σε άλλες πόλεις.

Θα πρέπει να βρουν στέγη σε μία κτηματαγορά που δεν δίνει περιθώρια επιλογών, να κάνουν νέα μετακόμιση και να εγκατασταθούν για να ξεκινήσουν μαθήματα, έχοντας χάσει στην καλύτερη περίπτωση ένα μήνα μαθημάτων.

Διαμερίσματα χωρίς… ρεύμα!

Η τύχη δεν είναι με τους νέους επιτυχόντες. Στις περισσότερες πόλεις όπως ο Βόλος, τα καλά διαμερίσματα έχουν ήδη νοικιαστεί. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, αυτή την περίοδο στην κτηματαγορά του Βόλου υπάρχουν μόνο λιγοστά παλιά και ασυντήρητα διαμερίσματα ή νεόδμητα χωρίς… ηλεκτρικό ρεύμα!

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου αυτή την περίοδο στον Βόλο υπάρχουν δεκάδες νεόδμητα διαμερίσματα τα οποία όμως δεν μπορούν να νοικιαστούν γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί ρολόγια της ΔΕΗ από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

«Τα καλά διαμερίσματα έχουν εξαντληθεί, διαθέσιμα είναι μόνο παλιά και νεόδμητα δεν μπορούν να νοικιαστούν. Υπάρχουν οικοδομές που έχουν ολοκληρωθεί πριν από έξι μήνες και έως και σήμερα δεν έχουν ρολόγια για να πάρουν ρεύμα. Για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εργοταξιακό και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Και να φανταστεί κανείς ότι για τις πολυκατοικίες η ΔΕΗ γνωρίζει τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, τι ανάγκες υπάρχουν και θα έπρεπε να έχει γίνει προγραμματισμός», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

«Φοιτητές θα αναγκαστούν να νοικιάσουν παλιότερα διαμερίσματα και με την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς θα χρειαστεί να μετακομίσουν ξανά σε κάποιο νεότερο», εκτιμά ο κ. Παπαγεωργίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες