ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νοσοκομείο Βόλου: 60 κενά γιατρών, πρόβλημα στα μαγειρεία και μεγάλη υποστελέχωση (φωτό)

Πανυγειονομική απεργία σήμερα και στο προαύλιο του Νοσοκομείου Βόλου συγκεντρώθηκαν γιατροί, εργαζόμενοι, μέλη συλλόγων και φορέων και συνταξιούχοι ζητώντας την άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και γενναίες προσλήψεις προσωπικού.

«Είμαστε 100 μόνιμοι γιατροί όταν θα έπρεπε να είμαστε 160»

Σχεδόν 60 είναι τα κενά σε μόνιμους γιατρούς στο Αχιλλοπούλειο, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παύλος Μαλινδρέτος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν περίπου 100 μόνιμοι γιατροί, όταν θα έπρεπε να είναι 160.

Βέβαια, στην απεργία συμμετοχή δήλωσε μόλις ένας γιατρός και ένας εργαζόμενος, με την υποστελέχωση και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των ασθενών να είναι οι κύριοι λόγοι που οι γιατροί δεν μπορούν να απεργήσουν.

«Καταρχάς υπάρχει η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών στην κινητοποίηση, αλλά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε πρακτικά. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που στηρίζουν τη δημόσια υγεία. Πρέπει να αυξηθεί ο μισθός του νεοδιόριστου γιατρού κι αυτό να γίνει άμεσα, να αυξηθεί γενικά το κονδύλι για την υγεία για να φτάσει τον μέσο όρο της Ευρώπης και πρέπει να στελεχωθούν κι εκείνες οι δομές, όπου πραγματικά έχουν ανάγκη. Πρέπει να ξανασχεδιαστεί η χάρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλινδρέτος.

Σχολιάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι το Ογκολογικό Τμήμα εδώ και έναν μήνα έχει πάλι απομείνει με μία μόνο γιατρό σημείωσε ότι η ΥΠΕ έχει κινηθεί ώστε να προκηρυχθεί πάλι η θέση που κρίθηκε άγονη. «Πρέπει τελικά να καταλάβουμε ότι εάν δεν δώσουμε κίνητρα στους νέους γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ δεν μπορεί να προσβλέπουμε απλά και μόνο στο συναισθηματισμό τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Μεγάλο πρόβλημα με τα μαγειρεία, οι ασθενείς δεν σιτίζονται όπως θα έπρεπε»

Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος Μηνδρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν απεργούν οι εργαζόμενοι είναι οικονομικός, καθώς δεν αντέχει κάποιος που λαμβάνει 1000 ευρώ να του στερήσουν σχεδόν 100 ευρώ για τη συμμετοχή του στην απεργία.

Σε ότι αφορά στα αιτήματα του προσωπικού των Νοσοκομείων, ο ίδιος επεσήμανε ότι «είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στην κυβέρνηση τις δεσμεύσεις, που έχει κάνει για να πάρει προσωπικό στα Νοσοκομεία, να τα στελεχώσει και να τα χρηματοδοτήσει όπως πρέπει κι όχι να τρέχουμε συνέχεια να συμπληρώνουμε τους προϋπολογισμούς, γιατί δεν βγαίνουν τα οικονομικά να πληρωθούν οι υπερωρίες και τα απογεύματα των συναδέλφων» και συμπλήρωσε ότι η στελέχωση αφορά μόνο σε ένα μέρος των συνταξιοδοτήσεων, ενώ τόνισε ότι οι προσλήψεις του 2022 υλοποιούνται δύο χρόνια μετά.

Ο κ. Μηνδρινός όμως αναφέρθηκε και σε ένα πρόβλημα που υπάρχει στο Νοσοκομείο Βόλου που είναι η λειτουργία των μαγειρείων, καθώς σε αυτά έχουν μείνει μόνο δύο μάγειρες.

«Ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι στα μαγειρεία, που δεν έχει δοθεί ακόμη λύση. Έχει γίνει έκπτωση στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, δηλαδή οι ασθενείς δεν σιτίζονται όπως θα έπρεπε. Τα γεύματα που τρώνε δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που θα έπρεπε ποιοτικά, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μάγειρες μόνο και οι δύο παραιτήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη».

Δωρεάν, δημόσιες δομές υγείας για τις γυναίκες

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν και μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας με την κ. Λίλα Πέτρου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου να τονίζει ότι «εμείς ως Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και ως γυναίκες ενώνουμε τις φωνές μας με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που κάνουν σήμερα απεργία ενάντια στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στη υγεία, που βάζει τις επιχειρήσεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, που βάζει τους ασθενείς και πληρώνουν επιπλέον, που ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τον ιδιωτικό τομέα».
Η ίδια ανέφερε ότι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Με αφορμή αυτή την ημέρα τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν δομές υγείας, όπου να μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους. «Ζητάμε και φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαστεί για τις γυναίκες που θα νοσήσουν, δηλαδή χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες», είπε η κ. Πέτρου.

«Κρεμόμαστε από το δημόσιο σύστημα υγείας»

Το αποκούμπι των συνταξιούχων είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε ο κ. Θωμάς Σιβόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Μαγνησίας ο οποίος σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι είναι οι αποδέκτες των ελλείψεων στο ΕΣΥ και έχουν τεράστιο πρόβλημα με τις συνθήκες που επικρατούν. «Θέλουμε τη δημόσια υγεία, γιατί τα οικονομικά μας μετά τη στροφή της πολιτικής των κυβερνήσεων υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων , κρεμόμαστε πια από το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θέλουμε να είναι πάντα δυνατό, πάντα οργανωμένο, πάντα στελεχωμένο ώστε να μας εξυπηρετεί στα προβλήματά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και γι’ αυτό παλεύουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Που θα κάνουμε μεταμοσχεύσεις;»

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας βρέθηκε στην κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Βόλου και σχολίασε πως με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα επαρχιακά Νοσοκομεία, αυτά θα γίνουν Κέντρα Υγείας. Ωστόσο ο ίδιος αποκάλυψε πως αύριο, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους και θα θίξει, μεταξύ άλλων, ένα ζήτημα που έχει προκύψει με το Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και το οποίο φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα τις μεταμοσχεύσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος στον Ευαγγελισμό, προκήρυξε ο Διοικητής τη θέση του Διευθυντή Α Χειρουργικής, την οποία έλαβε γιατρός χωρίς να ξέρει από μεταμοσχεύσεις.

«Όλοι οι προηγούμενοι Διευθυντές ήταν Διευθυντές Α’ Χειρουργικής και Συντονιστές στις μεταμοσχεύσεις. Αυτός ο νέος Διευθυντής δεν ξέρει από μεταμοσχεύσεις. Ο νυν Διευθυντής που κάνει και μεταμοσχεύσεις φεύγει σε έναν χρόνο. Πάει να κλείσει η μονάδα; Που θα κάνουμε μεταμοσχεύσεις, εάν κλείσει ο Ευαγγελισμός, στα ιδιωτικά;

Παλιά στον δημόσιο τομέα έκανε αιμοκάθαρση το 70% των νεφροπαθών και το 30% πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα είναι το αντίστροφο. Μία αιμοκάθαρση στοιχίζει τον μήνα 2200 ευρώ ενώ ένας μεταμοσχευμένος στοιχίζει 500-700 ευρώ τον μήνα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και μοιράστηκε την έντονη ανησυχία που υπάρχει στους κόλπους των νεφροπαθών.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες