ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη καστανοπαραγωγών το Σάββατο στη Μελιβοία

Σύσκεψη καστανοπαραγωγών συγκαλούν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας, Αμπελακίων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στη Μελιβοία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Οι περυσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή Κάστανου.

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση.

Από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.

Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε ένα Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί αλλά να δίνεται αποζημίωση –και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου.

Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση.

Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας , αφου 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιας και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολεί εκατοντάδες αγρότες που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής καστανου της Χώρας .

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρια χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομιας της περιοχής .Την φετινή χρονιά που διανύουμε η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

Αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωση μας.

Διεκδικούμε άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το Κάστανο στην περιοχή μας για τις ζημιές από το Daniel.

Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής μας.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην μεγάλη σύσκεψη που διοργανώνουμε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ στην ΜΕΛΙΒΟΙΑ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Να μην λείψει κανείς! Όπως δείχνει η εμπειρία χρόνων, οτιδήποτε κατακτήθηκε είχε ως αφετηρία την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες. Την αποζημίωση θα την κερδίσουμε επειδή την δικαιούμαστε και θα επιβάλλουμε λύση»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες