ΛΑΡΙΣΑ

Επαγγελματική επιμόρφωση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Λάρισας στην Ισλανδία

Τέσσερις εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας επισκέφθηκαν το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας για μια εβδομάδα 18-24/08/24 για να παρακολουθήσουν διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες σε θέματα όπως η Ηγεσία , η Τεχνητή Νοημοσύνη και Ευεξία και Διαλογισμός .

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώθηκαν από τον οργανισμό «Smart Teachers Play More» στην πόλη του Ρέικιαβικ. Η συμμετοχή τους χρηματοδοτήθηκε από το έργο Erasmus + 2023-1-EL01-KA121-SCH-000145871 στο πλαίσιο της διαπίστευσης Erasmus + του σχολείου.

Η Διευθύντρια παρακολούθησε μια ολοκληρωμένη κατάρτιση για την αναδυόμενη ηγεσία , ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με βασικές ηγετικές δεξιότητες, να ενισχύσει την αυτογνωσία σχετικά με τα στυλ ηγεσίας και να παρέχει πρακτικές στρατηγικές για την προώθηση θετικών εργασιακών περιβαλλόντων. Επιπλέον, το πρόγραμμα ενθάρρυνε την ανάπτυξη διαπροσωπικών δεξιοτήτων για τον χειρισμό δύσκολων συζητήσεων, την τόνωση του ηθικού της ομάδας και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής, ακμάζουσας κουλτούρας εντός των οργανισμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, διερευνήθηκαν διάφορα θέματα μέσω διαδραστικών συνεδριών, εργαστηρίων και συζητήσεων. Αυτά τα θέματα, σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις, συνέβαλαν σε μια ολιστική μαθησιακή εμπειρία.

Στο σεμινάριο με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη οι εκπαιδευτικοί απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το πώς η ΑΙ μπορεί να αλλάξει τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι συνεδρίες ήταν σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν τόσο θεωρητικές γνώσεις όσο και πρακτικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας ότι οι συμμετέχοντες μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν τα εργαλεία της ΑΙ στις μεθοδολογίες διδασκαλίας τους. Με την ΑΙ τεχνολογία οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες και σχέδια μαθήματος εισάγοντας φωτογραφίες, βίντεο και τραγούδια με τη χρήση των Open chat gtp και Canva και εφαρμογών όπως AnyTopic, Suno, Invideo.ai. Το σεμινάριο είχε ως στόχο να αναδείξει τη χρησιμότητα των εργαλείων ΑΙ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν εύκολα και γρήγορα να σχεδιάζουν κουιζ, φύλλα εργασίας και τεστ, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες του κάθε μαθητή, βοηθώντας τον ταυτόχρονα να κατανοήσει καλύτερα τις έννοιες και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του.

Η εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής παρακολούθησε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Well Being and Stress management» Στόχος του σεμιναρίου ήταν να καλλιεργήσει την ευεξία ως μέρος μιας απαιτητικής καθημερινότητας του σχολείου και ένα θετικό κλίμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους μέσω απλών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων για να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τη μαθησιακή διαδικασία.Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου , οι επιμορφούμενοι γνώρισαν μια σειρά εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της ευεξίας σαν μέρος της καθημερινής σχολικής ρουτίνας,όπως τεχνικές ενσυναίσθησης , διαλογισμού, αυτοσυγκέντρωσης. Παράλληλα οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες για επιτυχημένες δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται στα σχολεία τους Μέσα από τεχνικές βιωματικής μάθησης σχετικά με τεχνικές αναπνοής και σχεδιασμού μαθημάτων που να συμπεριλαμβάνει διαφορετικές μορφές ανοιχτής και υποστηρικτικής ατμόσφαιρας οι εκπαιδευτικού απέκτησαν μια βαθύτερη γνώση της βιωματικής διδασκαλίας.

Με την εφαρμογή μεθόδων μη τυπικής μάθησης, όπως οι παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να εντάξουν στη διδασκαλία τους εκπαιδευτικά εργαλεία που προάγουν την επικοινωνία, την ψυχική ισορροπία και την αυτοβελτίωση εκπαιδευτικών και μαθητών, μέσα στη σχολική τάξη αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ισλανδία

Στη διάρκεια των προγραμμάτων οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με συναδέλφους τους από σχολεία όλης της Ευρώπης και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σχολείων που επιθυμούν να συνεργαστούν στο μέλλον.

Παράλληλα με τα παραπάνω ο οργανισμός υποδοχής φρόντισε ώστε οι συμμετέχοντες να εντρυφήσουν στην ισλανδική κουλτούρα με την διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ξεναγήσεων και εκδρομών στο τόσο πλούσιο και άγριο φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες