ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στην Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων: “Στοίχημα” η εξωστρέφεια για το τσίπουρο Τυρνάβου

«Χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια αναβιώνει η Γιορτή Τσίπουρου, εδώ στον Τύρναβο, όπου το τσίπουρο είναι σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς της περιοχής. Το τσίπουρο Τυρνάβου είναι παγκοίνως γνωστό και προσφέρει εισόδημα και προστιθέμενη αξία στους αμπελοπαραγωγούς της επαρχίας μας. Η αναβίωση της γιορτής και η συμμετοχή σημαντικών εκθετών μαρτυρά τον δυναμισμό του προϊόντος και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αρκεί να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα και την εξωστρέφεια». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων του δήμου Τυρνάβου.

Άνοιγμα στις διεθνείς αγορές

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της γιορτής και περιδιάβηκε τα περίπτερα των εκθετών, επισήμανε ότι «η ανοδική πορεία του τσίπουρου Τυρνάβου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν είναι τυχαία και εδράζεται στην αξιοποίηση της παράδοσης, στην ποιότητα του προϊόντος, στο μεράκι και την τεχνογνωσία των παραγωγών για την αμπελουργία και τα αποστάγματα, καθώς και στα τολμηρά βήματα που έγιναν για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών πέρα από την τοπική αγορά. Το ζητούμενο, όμως, σήμερα για όλα τα αγροτικά προϊόντα είναι να αυξηθεί το εισόδημα που αποφέρουν και συνεπώς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις προοπτικές που δημιουργούνται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η εποικοδομητική συνεννόηση μεταξύ αγροτών, επιχειρήσεων απόσταξης και πολιτείας, που οφείλει να προσφέρει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο θέμα της εξωστρέφειας με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επιχειρήσεις παραγωγής τσίπουρου και δη τις συνεταιριστικές, ενώ παράλληλα μπορεί να ενεργοποιηθεί περισσότερο στην ανίχνευση των ευκαιριών για εμπορικές συμφωνίες.

Προφανώς και το στοίχημα δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών κι ο έντονος ανταγωνισμός με άλλες χώρες. Πιστεύω, όμως, ότι με συνένωση δυνάμεων και συντονισμό δράσεων από την πολιτεία μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις