ΛΑΡΙΣΑ

Διήμερη γιορτή για το τσίπουρο και τα αποστάγματα στον Τύρναβο (φωτό)

Το τσίπουρο και τα αποστάγματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο δήμος Τυρνάβου. Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή του Τυρνάβου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της θεσσαλικής περιφέρειας, η οποία παράγει το 60% της εγχώριας παραγωγής.

Διήμερη γιορτή για το τσίπουρο και τα αποστάγματα στον Τύρναβο

Η γιορτή τσίπουρου έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση του Τυρνάβου και φέρνει στο προσκήνιο την παραγωγή του αυθεντικού ντόπιου αποστάγματος, ενός προϊόντος που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία και την οικονομία της περιοχής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ως εκθέτες, παραγωγοί τσίπουρου από την περιοχή, παρουσιάζοντας τα παραγόμενα προϊόντα και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές και νέες γεύσεις.

Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακή μουσική και χορευτικά δρώμενα από συλλόγους της περιοχής, καθώς και από τον Σύλλογο Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» από το Μελίσσι Γιαννιτσών,  που με την ενέργειά τους μετέφεραν τους παρευρισκόμενους σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα με έντονο το στοιχείο της λαϊκής παράδοσης. Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στ. Τσικριτσής, στον χαιρετισμό του, εξήρε τη σημασία της γιορτής για την τοπική κοινότητα και την ανάδειξη του τσίπουρου ως σήματος κατατεθέντος της περιοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την αναβίωση του θεσμού μετά από τόσα χρόνια.

Διήμερη γιορτή για το τσίπουρο και τα αποστάγματα στον Τύρναβο

Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, είχε την τιμή να παρευρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή, στην γιορτή τσίπουρου που διοργανώθηκε μετά από 15 χρόνια. Η εκδήλωση, που αποτελεί σταθμό στην πολιτιστική ζωή της περιοχής, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών και τοπικών παραγόντων.

Διήμερη γιορτή για το τσίπουρο και τα αποστάγματα στον Τύρναβο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, που παρέστη στις εκδηλώσεις ζήτησε να αναθεωρηθεί το καθεστώς που απαγορεύει στους μικρούς αποσταγματοποιούς, στους αμβυκούχους, να κάνουν χρήση του όρου «τσίπουρο», γιατί είναι εκείνοι που έδωσαν την μεγάλη προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες