ΛΑΡΙΣΑ

Επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για θέματα μεταφορών, σίτισης και στέγασης

Σε ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με αίτημα τη συζήτηση θεμάτων αστικών μεταφορών, σίτισης και στέγασης φοιτητών επισημαίνονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε του περιφερειακού συμβουλίου,

Αξιότιμοι περιφερειακοί σύμβουλοι,

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας στην τελευταία γενική του συνέλευση (16/10/2024) συζήτησε μεταξύ άλλων τα θέματα της σίτισης, της στέγασης, του κόστους και της ποιότητας των αστικών μεταφορών προς τα πανεπιστήμια της πόλης.

Θεωρούμε ότι τουλάχιστον στα θέματα της στέγασης και των αστικών μεταφορών η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την αρμοδιότητα και την δυνατότητα σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παρέμβει προς όφελος των φοιτητών.

Σε συνθήκες εκτόξευσης του κόστους ζωής από την μία οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πολύ ακριβές αστικές μεταφορές για να μετακινηθούν στα πανεπιστημιακά campus. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να μεταφέρει τα πανεπιστήμια εκτός πόλης χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί για το κόστος και την ποιότητα των αστικών μεταφορών.

Ταυτόχρονα, οι εστίες είναι ασυντήρητες και ανεπαρκείς ενώ τα ενοίκια συνεχώς και αυξάνονται.

Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε να συζητηθούν, ακόμα και εκτός ημερησίας διάταξης, τα θέματα στέγασης και των αστικών μεταφορών του ΠΘ στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24/10/2024.

Επισυνάπτουμε την πλήρη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης.

Υ.Γ. Η παραπάνω ανοικτή επιστολή αποστέλλεται και προς τους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Μεταφορές

Η κατάσταση με τις μεταφορές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τη στιγμή που το αντίτιμο των αστικών μεταφορών έχει αυξηθεί από 01/01/2024 με βάση υπουργική απόφαση της κυβέρνησης, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεχίζει να αδιαφορεί για το κόστος που πρέπει να επωμιστούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Το ΠΘ παρότι αποφάσισε να μεταφέρει τα πανεπιστήμια εκτός αστικού ιστού δεν μερίμνησε ποτέ για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των φοιτητών, γεγονός που επιβαρύνει τις ήδη δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών.

Επιπλέον, τα δρομολόγια δεν είναι αρκετά πυκνά τις ώρες αιχμής, ενώ τα λεωφορεία που εξυπηρετούν συγκεκριμένες διαδρομές, όπως αυτή που πηγαίνει στο νοσοκομείο, Βιοπολις, στα δύο λύκεια και το κοιμητήριο, είναι μικρά παρότι εξυπηρετούν πλήθος κόσμου. Αποτέλεσμα, είναι πέρα από τον συνωστισμό , πολλές φορές το λεωφορείο αφού γεμίσει να μην δέχεται φοιτητές σε κάποιες στάσεις. Παρότι η διαδρομή χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλά άτομα, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τις αστικές μεταφορές αρνείται να πυκνώσει τα δρομολόγια ή να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα λεωφορεία τύπου φυσούνας, όπως το 9 που κάνει το δρομολόγιο προς Γαιόπολις, για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Είναι φανερό ότι , η αδιαφορία των πρυτανικών αρχών για το αυξανόμενο κόστος και τις ανάγκες των φοιτητών μας έχει φέρει σε αδιέξοδο, καθώς φοιτητές των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα μετακίνησης και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους.

Στέγαση

Στα αβάσταχτα έξοδα των φοιτητών, στην εποχή της ακρίβειας, προστίθενται τα παράλογα υψηλά ενοίκια, καθιστώντας τη φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια προνόμιο για λίγους! Αντί το κράτος να μεριμνήσει για την αύξηση της χρηματοδότησης στη στέγαση, με αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και παροχή δωρεάν στέγασης σε μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών με την κατασκευή νέων εστιών, συνεχίζει να επιδεικνύει αδιαφορία. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι εστίες έχουν προδιαγραφές να στεγάσουν μόλις 550 φοιτητές, ενώ φοιτούν χιλιάδες. Οι περισσότερες εστίες είναι ακατάλληλες λόγω ελλιπούς συντήρησης, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εστιακοί φοιτητές να αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Κι ενώ οι φοιτητές πληρώνουν ένα χαράτσι των 150 έως 400 ευρώ για την «δωρεάν» στέγαση, η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Η καθυστερημένη έκδοση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους φοιτητές τους αφήνει χωρίς στέγη, ενώ τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα το υπουργείο επιλέγει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του δικαιώματος στην φοιτητική στέγη με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή ή την ανακαίνιση εστιών. Με τα ΣΔΙΤ οι φοιτητές που θα διαμένουν σε εστίες θα πληρώνουν νοίκι στους ιδιώτες των κατασκευαστικών εταιρειών.

Απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τη στέγαση των φοιτητών, που προσπαθούν να σπουδάσουν ενώ αντιμετωπίζουν τα βάρη της διαβίωσης!

Σίτιση

Η σίτιση αποτελεί ένα βασικό αγαθό για τους φοιτητές, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν δικαιούμαστε δωρεάν σίτιση. Κάθε χρόνο οι δικαιούχοι είναι όλο και λιγότεροι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων και της επιλογής ανάθεσης της σίτισης σε ιδιώτες εργολάβους. Με την ανάθεση της σίτισης σε εργολάβους γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος εις βάρος των φοιτητών καθώς ο εργολάβος πληρώνεται για 350 μερίδες την ημέρα παρότι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα παράγει ελάχιστες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν το πανεπιστήμιο διαχειριζόταν με δικούς του εργαζόμενους την σίτιση πολλοί περισσότεροι φοιτητές θα είχαν δικαίωμα σίτισης ακόμα και με την υπάρχουσα χαμηλή χρηματοδότηση.

Είναι απαράδεκτο οι φοιτητές που δεν είναι δικαιούχοι να πληρώνουν 3,5€ την ημέρα για μισή μερίδα άθλιου φαγητού προκειμένου να κερδοσκοπούν τα caterings. Έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών στη λέσχη όπου οι εργαζόμενοι μετράνε αυστηρά τις μερίδες, ώστε να μην προσθέσουν έστω και λίγο παραπάνω φαγητό. Το ΦΕΚ της Κυβέρνησης ορίζει ότι το ημερήσιο σιτηρέσιο κοστίζει 2,30€ με ΦΠΑ, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων, με τη νέα σύμβαση να αυξάνει το κόστος σίτισης κατά 52% για τους μη δικαιούχους. Με τις αυξήσεις στα ενοίκια, στο ρεύμα και στα σούπερ μάρκετ, οι φοιτητές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Αυτή η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη!

Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν σίτιση για όλους/ες, αξιοπρεπείς μερίδες και ποιοτικό φαγητό!
  • Δωρεάν μετακινήσεις , συχνότερα δρομολόγια.
  • Πλαφόν στα ενοίκια
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ανάλογη των σημερινών ενοικίων
  • Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων φοιτητικών εστιών
  • Κατασκευή νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ
  • Συστηματική συντήρηση των εστιών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης
  • Έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων δικαιούχων στέγασης
  • Να φύγουν οι εργολάβοι από τις υπηρεσίες σίτισης, στέγασης, φύλαξης των πανεπιστημίων.

Προχωράμε σε

  • Παρέμβαση στην λέσχη σίτισης με κλείσιμο των ταμείων σε ώρα και μέρα που θα αποφασίσει η συνέλευση
  • Παρέμβαση στην  συνέλευση τμήματος για τα θέματα σίτισης, στέγασης και μεταφορών,
  • Παρέμβαση στη συνέλευση τμήματος για διανομή δωρεάν στηθοσκοπίων
  • Παρέμβαση στην σύγκλητο του ΠΘ για θέματα σίτισης, στέγασης και μεταφορών
  • Παρεμβάσεις σε περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο
  • Παρέμβαση στην εταιρεία αστικών μεταφορών μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους
  • Κρέμασμα πανό για τα συγκεκριμένα θέματα
  • Αποστολή απόφασης στα ΜΜΕ»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες