ΘΕΣΣΑΛΙΑΛΑΡΙΣΑ

Οι αποφάσεις και το ψήφισμα της σύσκεψης για τον Αχελώο που συγκλήθηκε στη Λάρισα (φωτό)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτηση στη Βουλή για να καταγραφούν οι θέσεις όλων των κομμάτων για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και στο πανθεσσαλικό αίτημα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, ώστε να καταστεί η Θεσσαλία βιώσιμη, αποφάσισαν να ζητήσουν οι Θεσσαλοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του δημάρχου Λαρισαίων Αθανάσιου Μαμάκου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Το ψήφισμα

Στη σύσκεψη που είχε ως θέμα ««Υδατικό πρόβλημα και Αχελώος» παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι παραγωγικών -αγροτικών φορέων, ενώ συντάχθηκε ψήφισμα το οποίο στηρίζουν όλοι και αναφέρει:

– Για να μην συνεχιστεί η καταστροφική στασιμότητα στην διαχείριση των έργων Αχελώου, καθώς και η χωρίς νόημα από εδώ και στο εξής αντιπαράθεση «υπέρ ή κατά της εκτροπής», η κυβέρνηση οφείλει με δημοκρατικές και αδιαμφισβήτητες διαδικασίες να δώσει ένα τέλος στο «τέλμα» αυτό και να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή το θέμα των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου, με στόχο μια απόφαση οριστική και τελεσίδικη : Είτε θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα, είτε να αποφασιστεί η αποκαθήλωση τους ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και η ροή των ποταμών.

– Ανεξάρτητα από τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για την τύχη των έργων, είναι χρέος μας να αποδεχθούμε την οριστική απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα

εφαρμοστεί από την κυβέρνηση χωρίς άλλες παλινωδίες και καθυστερήσεις.

– Με βάση την επιλογή που θα υπάρξει από την κυβέρνηση, να εφαρμοστεί για τη Θεσσαλία η ανάλογη πολιτική στη γεωργία (ανάλογα και με τις διαθέσιμες ποσότητες αρδευτικού νερού), στο μείγμα των καλλιεργειών, στο είδος των τεχνικών έργων που θα υλοποιηθούν στο μέλλον και στις αναγκαίες δράσεις – μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των οικοσυστημάτων (υπόγειοι υδροφορείς, Πηνειός, Ταμιευτήρας Κάρλας κλπ.).

-Κατόπιν τούτου, αιτούμεθα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτηση στη Βουλή για να καταγραφούν οι θέσεις όλων των κομμάτων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους πόρους και πηγές χρηματοδότησης.

Κοινή πεποίθηση όλων ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη μεταφορά (και όχι εκτροπή) νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, καθώς υπάρχουν τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που προβλέπουν τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, η συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας είναι θέμα χρόνου ενώ και η κλιματική κρίση που βιώνουμε, επιβάλει την κατασκευή υδροηλεκτρικών -αντιπλημμυρικών -φιλοπεριβαλλοντικών έργων, όπως είναι ο Αχελώος.

Δημ. Κουρέτας

Στην αρχική του εισήγηση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε ότι «όσοι μιλούν για εκτροπή νερού από τον Αχελώο θα πρέπει να βάλουν τα ξίφη τους στα θηκάρια, καθώς το πραγματικό αίτημα είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Λεκανών Απορροής του 2024, που φέρουν πλέον την υπογραφή του Πρωθυπουργού και προβλέπουν τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ποσότητας 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ποσοστό μόλις 5% επί της συνολικής ποσότητας υδάτων του Αχελώου. Νωρίτερα βεβαίως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα στη σήραγγα της Συκιάς, μέσω της οποίας θα μεταφερθεί το νερό στο φράγμα Μουζακίου. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ποσότητα νερού που μπορούμε να διαχειριστούμε, προκειμένου να χαράξουμε την κατάλληλη αγροτική πολιτική που στόχο θα έχει να καταστήσει τη Θεσσαλία βιώσιμη και διατροφικά αυτάρκη» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Αθ. Μαμάκος

Στην εισήγηση του ο συνδιοργανωτής της σύσκεψης, δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος ανέφερε: Σε επίπεδο Ένωσης ΔΕΥΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρη αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν στις γεωτρήσεις και στα κόστη ανάκτησης, ενώ σε επίπεδο ΔΕΥΑ Λάρισας ολοκληρώνεται το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών πόρων για την κάλυψη Υδρευτικών αναγκών Λάρισας, μέχρι το 2042 με τη χρήση επιφανειακών νερών (φράγματα). Για τους σχεδιασμούς αυτούς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε -κάθε

δήμος, κάθε ΔΕΥΑ στη Θεσσαλία- πόσο νερό μπορούμε να έχουμε, αν θα έχουμε, από τα έργα του Αχελώου. Έχουμε πια στα χέρια μας την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων της Λεκάνης Απορροής Πηνειού (ΣΔΛΑΠ), για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας -στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά νερού, μέσω της σχεδόν ολοκληρωμένης σήραγγας από τον ταμιευτήρα Συκιάς αποτελεί τον βασικό πυλώνα ευστάθειας του υδατικού ισοζυγίου για το ΥΔΘ. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μιας καθαρής πολιτικής απόφασης, μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση, στο ανώτερο θεσμικό επίπεδο και η χάραξη συγκεκριμένου οδικού χάρτη για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων».

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες