Συνταγές
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 5 λαχταριστές συνταγές για λαζάνια, σπαγγέτι, πέννες, λιγκουίνι
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, κι είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε αγαπημένα και διαχρονικά φαγητά σε όλο τον κόσμο. Τα ζυμαρικά, που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιταλία, έχουν κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελώντας βασικό στοιχείο σε πολλές κουζίνες.
Λιγκουίνι, σπαγγέτι, πέννες, λαζάνια κι άλλα πολλά, τα ζυμαρικά αποτελούν μια διαχρονική απόλαυση για τον ουρανίσκο μας. Σου βρήκα, λοιπόν, τις καλύτερες και πιο εύκολες συνταγές για να γιορτάσεις την ημέρα των Ζυμαρικών, όπως τις αρμόζει.
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Λαζάνια με μελιτζάνες, ντομάτα και μοτσαρέλα
Υλικά για τα λαζάνια με μελιτζάνες
- 1 1/2 πακέτο λαζάνια
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- 1 ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- 450 γρ τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
- 180 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 10 Φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνίρισμα
Για την γέμιση
- 480 γρ τυρί ρικότα η γλυκιά μυζήθρα
- 1 μεγάλο αυγό
- 120 γρ τριμ. παρμεζάνα
- 2 σκ. σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.τ.γ ρίγανη
- 1 κ.τ.γ ξύσμα λεμονιού
- ½ κ.τ.γ θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Βήμα βήμα η εκτέλεση της συνταγής για τα λαζάνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C και στρώνουμε τρία μεγάλα ταψιά ψησίματος με λαδόκολλα.
- Αραδιάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε μονή στρώση σε καθαρές πετσέτες κουζίνας και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Αφήστε στην άκρη για 20 λεπτά για να φύγει η υγρασία από τη μελιτζάνα.
- Στεγνώστε τη μελιτζάνα και τη μεταφέρετε στα προετοιμασμένα ταψιά ψησίματος. Περιχύστε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, ρίξτε το και απλώστε τα σε μια στρώση στα ταψιά ψησίματος.
- Ψήστε για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, αναποδογυρίζοντας τη μελιτζάνα και περιστρέφοντας τα ταψιά ανά τακτά διαστήματα .
- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Αλείψτε ένα ταψί 22 Χ 32 εκτ, και απλώστε ½ φλιτζάνι από τη σάλτσα τομάτας στον πάτο.
- Απλώσετε μια σειρά από λαζάνια
- Καλύψτε από πάνω με μια στρώση από τις ψητές φέτες μελιτζάνας, στη συνέχεια προσθέστε το μισό μείγμα ρικότα και ρίξτε άλλο ½ φλιτζάνι από τη ντομάτα μαρινάρα.
- Επαναλάβετε με άλλη μια στρώση λαζάνια και μια στρώση μελιτζάνας, το υπόλοιπο μείγμα ρικότα και την υπόλοιπη ½ μαρινάρα.
- Ρίξτε μια τελευταία στρώση μελιτζάνας και στη συνέχεια πασπαλίστε από πάνω τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα,σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε για 35 λεπτά στους 190 βαθμούς,ανοίξτε τον φούρνο και αφαιρέστε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήστε για αλλα 15 λεπτά να πάρει χρώμα.
- Αφήστε να σταθεί για 30 λεπτά. γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Spaghetti al limone, τα μακαρόνια με λεμόνι
Μακαρόνια με λεμόνι υλικά:
- 70 γρ ανάλατο βούτυρο
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 2 κ.τ.σ χυμό λεμονιού
- 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
- 350 γρ σπαγγέτι
- 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι,Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΣΥΝΤΑΓΗ:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους, για 1 με 2 λεπτά
- Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente.
- Κρατήστε περίπου 1 φλιτζάνι (240 μλ) από το αμυλούχο νερό των ζυμαρικών και στη συνέχεια στραγγίστε τα ζυμαρικά.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μείγμα βουτύρου, μαζί με 1/2 φλιτζάνι (120 μλ) από το δεσμευμένο νερό ζυμαρικών.
- Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ανακατεύοντας μέχρι να γλασαριστούν τα ζυμαρικά σε μια υφη σατινέ και μια γαλακτωματοποιημένη σάλτσα.
- Προσθέστε το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε και ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αν γίνει πολύ σφιχτό και στεγνό οποιαδήποτε στιγμή, προσθέστε περισσότερο νερό για το μαγείρεμα των ζυμαρικών για να χαλαρώσει αρκετά.
- Προσθέστε χυμό λεμονιού για γεύση, ξεκινώντας με 1 κουταλιά της σούπας (15 μλ) και στη συνέχεια προσθέστε περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή γεύση.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρετε τα σπαγγέτι αμέσως, συμπληρώνοντας κάθε μερίδα με επιπλέον τριμμένο ξύσμα λεμονιού και τυρί.
- Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και 2 ΚΣ στραγγιστό γιαούρτι
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Πέννες με ψητά καραμελωμένα τοματίνια, βασιλικό και dirollo cottage
Υλικά για Πέννες με καραμελωμένα ντοματίνια:
- 1 πακέτο πέννες
- 600 γρ τοματίνια
- 2 σκ. Σκόρδο
- 1 dirollo cottage
- Βασιλικό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι,πιπέρι
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
Πέννες με καραμελωμένα ντοματίνια – Συνταγή:
- Σε ενα μικρό ταψάκι βάζουμε τα κομμένα τοματίνια στη μέση ,το σκόρδο σε φέτες,αλάτι,πιπέρι ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Έπειτα βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν και ταυτόχρονα βάζουμε τα υλικά απ το ταψί σε ενα τηγάνι σε δυνατή φωτιά,προσθέτουμε και μισή κούπα απο τα ζυμαρικά που βράζουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε,αν χρειαστεί προσθέστε νερό απ τα ζυμαρικά ,προσθέτουμε ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε .
- Τέλος σερβίρουμε σε πιάτο βάζοντας απο πάνω το cottage
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Λιγκουίνι με πέστο και ντοματίνια
Μακαρόνια με πέστο και ντοματίνια – Υλικά Για το πέστο:
• 2 ματσάκια πλατύφυλλο βασιλικό
• 80 γρ κουκουνάρι
• 80 γρ ελαιόλαδο
• 2 σκ. σκόρδο
• 1 κ.τ.γ χυμό λεμόνι
• 80 γρ τριμμένη παρμεζάνα
• ½ κ.τ.γ αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μακαρόνια με πέστο και ντοματίνια – Για τα μακαρόνια:
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 330 γρ ντοματίνια βελανίδι κομμένα στη μέση
- 2 σκ. σκόρδο
- ½ κ.γ τσίλι
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
- 350-400 γρ λινγκουινι
- 6-8 κ.σ πέστο βασιλικού
- 2 κ.σ κουκουνάρι καβουρδισμένο
Μακαρόνια με πέστο και ντοματίνια – Η συνταγή:
Μακαρόνια με πέστο και ντοματίνια – Για το πέστο
- Ξεκινάμε καβουρδίζοντας το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, όταν καβουρδιστεί το βγάζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε τα φύλλα βασιλικού σε ένα μούλτι με λίγο νερό, ανακατεύουμε να πολτοποιηθούν, ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε, να ξύσουμε τα πλαϊνά και να συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σκόρδο τον χυμό λεμόνι, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τα υλικά του μούλτι σε ένα μπολ και τέλος ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο.
- Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στο μούλτι και να ανακατέψουμε για να βγάλουμε ένα παχύρευστο πέστο σαν μαγιονέζα.
Μακαρόνια με πέστο και ντοματίνια – Για τα μακαρόνια:
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα ντοματίνια, αλατοπιπερώστε καλά και τηγανίστε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας ανα διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνουν.
- Προσθέστε το σκόρδο, το τσίλι και το ξύσμα λεμονιού, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά.
- Παράλληλα, βράστε σε αλατισμένο νερό τα λιγκουινι για 5 λεπτά.
- Στραγγίζουμε, κρατώντας ½ κούπα από το νερό μαγειρέματος.
- Ανακατέψτε το πέστο, το χυμό λεμονιού και το νερό από τα λινγκουινι, χρησιμοποιώντας λαβίδα για να τα ανακατέψετε όλα μαζί και να επικαλυφθούν.
- Βάζουμε τα λινγκουινι με το πέστο σε μια βαθιά σουπιέρα και από πάνω τα γλασαρισμένα ντοματίνια
- Τέλος πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και λίγο μπούκοβο
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Λαζάνια με σπανάκι και ρικότα στον φούρνο
Λαζάνια με σπανάκι στον φούρνο – Υλικά:
- 650γρ ρικότα ή ανθότυρο
- 2 κιλά φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
- 60γρ φρέσκο βούτυρο
- 1/2 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 150 γρ παρμεζάνα
- 2 μεγάλα αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
- ½ κγ φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Λαζάνια με σπανάκι -Για συναρμολόγηση:
- 20 ξέρα λαζάνια
- 4 κούπες μπεσαμέλ
- 200 γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 30γρ φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαγειρέψτε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί, 3 έως 5 λεπτά.
- Στραγγίστε καλά σε ένα σουρωτήρι και ψιλοκόψτε.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το
κρεμμύδι. - Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει μαλακό και διαφανές, 5 έως 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε για 1 ή 2 λεπτά.
- Μεταφέρετε το μείγμα σπανάκι σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέστε τη ρικότα, την παρμεζάνα , τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και
το μοσχοκάρυδο. - Ανακατέψτε καλά.
Λαζάνια με σπανάκι – Συναρμολόγηση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Χρησιμοποιούμε ένα σκεύος 25χ35 εκ.
- Απλώστε 1/2 φλιτζάνι μπεσαμέλ σε μια αραιή στρώση στον πάτο του ταψιού.
- Καλύψτε τη σάλτσα με μια στρώση από ξέρα λαζάνια.
- Με μια σπάτουλα, απλώστε το ένα τρίτο της γέμισης σπανάκι και ρικότα πάνω από την πρώτη στρώση με τα λαζάνια.
- Στη συνέχεια, απλώστε το ένα τρίτο της υπόλοιπης μπεσαμέλ.
- Πασπαλίστε 1/3 φλιτζάνι παρμεζάνα από πάνω.
- Προσθέστε παλι λαζάνια, επαναλάβετε τα στρώματα, όπως περιγράφεται παραπάνω, χρησιμοποιώντας όλη τη γέμιση και τελειώνοντας με τη μπεσαμέλ και τη παρμεζανα, για να φτιάξετε συνολικά τρία στρώματα .
- Βάλτε την κορυφή με τους κύβους βουτύρου.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190.
- Έπειτα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 με 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
- Το σερβίρουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω.
The post Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 5 λαχταριστές συνταγές για λαζάνια, σπαγγέτι, πέννες, λιγκουίνι appeared first on Πέτρος Συρίγος.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις