ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Άνοιγμα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας σε εκπαιδευτικά προγράμματα (φωτό – βίντεο)
«Η παραδοσιακή πρακτική των δύο ή τριών εκθέσεων τον χρόνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ένα σύγχρονο μουσείο πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα της συμμετοχής του κοινού σε μια ποικιλία πολιτιστικών και πνευματικών δράσεων» τόνισε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κα Κατερίνα Κόσσυβα, ανακοινώνοντας μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά τόσο με τη μόνιμη συλλογή Γ. Κατσίγρα «Επανασύνδεση» όσο και με την έκθεση του Φιλόλαου «Φιλόλαος 1923-2023» που στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις: «προς την ενίσχυση του εκπαιδευτικού της ρόλου και τη διεύρυνση του κοινού».
«Παρά το άνοιγμα των σύγχρονων μουσείων στην κοινωνία, εξακολουθούν κάποια να μην είναι ανοιχτά για όλους. Μουσείο ανοιχτό στην κοινωνία είναι αυτό που προσφέρει σε όλους κι όχι μόνο σε επίλεκτες κοινωνικές ομάδες τη δυνατότητα να κοινωνεί τον πλούτο της τέχνης και του πολιτισμού. Ο κύριος ρόλος του Μουσείου μέχρι πρόσφατα ήταν να συλλέγει, να συντηρεί, να μελετά και να εκθέτει έργα τέχνης. Αυτός ο ρόλος οπωσδήποτε είναι σημαντικός αλλά θα παρέμενε γράμμα νεκρό εάν δεν συμπληρωνόταν από τον εξίσου σημαντικό στόχο του μουσείου που είναι η εκπαίδευση του κοινού.
Τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε μια ψυχρή εκθεσιακή λογική με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να συμμετέχει σε μια μονότονη και συχνά ακατανόητη εμπειρία. Κυρίαρχη ήταν η ιδέα ότι τα αντικείμενα μιλούν από μόνα τους και κατά συνέπεια ο επισκέπτης θα μπορούσε να τα ερμηνεύσει απλά κοιτάζοντάς τα.
Αρκετά μουσεία μέχρι και σήμερα δεν έχουνε εγκαταλείψει αυτή τη λογική. Τα περισσότερα, όμως, έχουν στραφεί στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού των μεθόδων τους με διάφορα μέσα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές μονάδες και ενήλικες, δημοσιεύσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα κι άλλα. Όλα τα μουσεία της Ελλάδας έχουν αναπροσαρμόσει τους στόχους τους κι έχουν υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας με το κοινό» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Πέμπτης.
«Το μουσείο ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας ακολουθεί μια εξελικτική πορεία μέσα στον χρόνο με σκοπό να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας στην οποία εντάσσεται. Διαχρονικά στόχος είναι η μετατροπή του επισκέπτη – παθητικού δέκτη σε ενεργητικό επισκέπτη, ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο της μουσειακής διαδικασίας, αλληλοεπιδρά με τα εκθέματα που δίνουν πληροφορίες, οι οποίες μετασχηματίζονται σε γνώσεις μέσα από κατάλληλες πρακτικές. Η Δημοτική Πινακοθήκη υποδέχεται τη νέα εκθεσιακή σεζόν με πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια ελεύθερου χρόνου, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλες τις ομάδες κοινού. Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί βάσει σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, αντιλήψεων και βιωματικής προσέγγισης και στόχο έχουν την ενεργοποίηση της σκέψης και των αισθήσεων των συμμετεχόντων» εξήγησε από πλευράς της η αν. προϊσταμένη κα Ιωάννα Δεληγιάννη.
Στη σημασία και το περιερχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναφέρθηκαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Παπανικολάου και Κωνσταντίνος Δουλούδης.
Δείτε φωτογραφίες:
Νικόλας Σελητσιανιώτης
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις