ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βορειοηπειρώτες Θεσσαλίας: Να αποκατασταθεί και να επανατοποθετηθεί άμεσα το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου

«Να αποκατασταθεί και να επανατοποθετηθεί άμεσα το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου» ζητά ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας “Ο Πύρρος”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το έργο Ήπειρος έγινε δωρεά στον Δήμο Αθηναίων το 1951 από τον γλύπτη Κώστα Σεφερλή. Πρόκειται για μία γυναίκα με δεμένα πίσω τα χέρια και ανασηκωμένο το κεφάλι. Κίνηση έντονη η οποία και αποτύπωνε το δράμα των Ελλήνων της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου. Στην πίσω όψη αναγράφεται: ΕΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΕΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ/ 1951. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν δύο χρόνια αργότερα, το 1953, επί της οδού Τοσίτσα. Δυστυχώς, το άγαλμα και ότι αυτό συμβολίζει, υπέστη δεκάδες βανδαλισμούς με αποκορύφωμα τον Απρίλιο του 2016, όταν και ανθρωποειδή, εργαζόμενοι επί ώρες (!) απέκοψαν την κεφαλή του αγάλματος καθώς και τα κάτω άκρα. Το βανδαλισμένο άγαλμα μεταφέρθηκε σε αποθήκη του Δήμου Αθηναίων και συστάθηκε ομάδα αποκατάστασης για να εξετάσει αν το έργο μπορεί να επισκευασθεί, το κόστος της, αν πρέπει να δημιουργηθεί αντίγραφό του και να τοποθετηθεί στο σημείο, ή αν πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος για την εγκατάστασή του, καθώς θεωρείται στοχοποιημένο. Η ομάδα που ασχολείται με την αποκατάσταση του έργου, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον γιό του γλύπτη Κώστα Σεφερλή, ο οποίος επίσης ασχολείται με τη γλυπτική και διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις των 2 προηγουμένων δημοτικών αρχών, και την καταφανώς υποκριτική και προσχηματική δήλωση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά που «εκδήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού, μέσω των υπηρεσιών του, στην αποκατάσταση του έργου», ουδεμία υπήρξε εξέλιξη, αλλά αντίθετα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές τοποθετήθηκε στη θέση του αγάλματος υπερμέγεθες container (!).
Το ζήτημα της αποκατάστασης του αγάλματος δεν είναι απλώς θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μια πράξη αντίστασης στη λήθη και στην υποβάθμιση των αγώνων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σε μια εποχή που τα εθνικά θέματα παραγκωνίζονται και οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση, η αποκατάσταση του αγάλματος είναι περισσότερο από ποτέ μια πολιτική πράξη διεκδίκησης και υπεράσπισης της εθνικής μας ταυτότητας. Το μνημείο αυτό πρέπει να επιστρέψει στη θέση του, να ξαναγίνει σύμβολο της αγωνίας και του πόθου για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Επειδή το άγαλμα συμβολίζει όχι μόνο το δράμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου αλλά και πρέπει να είναι ο οφειλόμενος φόρος Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες που δώρισαν στην πόλη των Αθηνών κτίρια την οποία και κοσμούν όπως το Ζάππειο Μέγαρο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο Μέγαρο, την Αρχαιολογική Εταιρεία και τα κτίρια Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος. Όπως οφειλόμενη και μη ακόμη αποδοθείσα, είναι η τιμή προς τον Βορειοηπειρώτη ήρωα Σπύρο Σπυρομήλιο, ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (στοά Σπηρομήλιου).
Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου, που θα «ενωθεί» με ένα αδιόρατο νήμα με την Πλατεία Βορείου Ηπείρου που έχει ψηφισθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων και αναμένεται η σύντομη εγκαινίασή της, δηλώνοντας την ενότητα και την συνέχεια του Ελληνισμού. Ενώνουμε την φωνή μας και συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στην Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου και συμμετέχουμε στην εκδήλωση στις 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, Κιλικίας 51 & Καισαρείας, Νίκαια.
Η ιστορία μας δεν ακρωτηριάζεται, και το μέλλον μας δεν αποκεφαλίζεται.
«Αν δεν είστε ακόμα πέτρες, αν δεν είστε ακόμα όντα, ψάξτε να βρείτε έναν Ορφέα. Σηκώστε με από δω και πηγαίνετέ με στο Αλύκο, στη Χιμάρα, στους Βουλιαράτες ή στη Φοινίκη. Να με σκεπάζει ο Πύρρος και να ζηλεύει η Μονοβύζα… Μην αφήνετε να ασελγούν πάνω μου» (Β.Κ.Παππάς).»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις