ΛΑΡΙΣΑ
Οδοιπορικό στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου από τον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αρωγή» Αμπελώνα
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα η τριήμερη εκδρομή στα μειονοτικά χωριά- πόλεις της Βορείου Ηπείρου που διοργάνωσε ο Φιλανθρωπικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αρωγή» Αμπελώνα για τα μέλη της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου και για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.
«Την πρώτη μέρα επισκεφθήκαμε το χωριό Βουλιαράτες όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-41 όπου αποτίσαμε φόρος τιμής στους πεσόντες. Η επόμενη στάση μας ήταν το χωριό Δερβητσάνη όπου ξεναγηθήκαμε στην εκκλησία της Θεοτόκου. Επόμενος σταθμός το Αργυρόκαστρο, το ιστορικό κέντρο του οποίου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εντυπωσιασθήκαμε από τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα που συνθέτουν ένα πλούσιο “ψηφιδωτό” που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομία που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή. Το κάστρο του Αργυρόκαστρου εξαιρετικά συντηρημένο όπως και όλο το ιστορικό κέντρο του. Στο Αργυρόκαστρο είχαμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και περιήγηση στα πέτρινα σοκάκια της πόλης.
Τελικό προορισμός της πρώτης ημέρας η πόλη Άγιοι Σαράντα μια πόλη χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο που ήκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους, όπου είχαμε την 1η διανυκτέρευση.
Την δεύτερη ημέρα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Αυλώνα θαυμάσαμε τις πανέμορφες γαλάζιες παραλίες, τα πέτρινα χωριουδάκια της λεγόμενης “Αλβανικής Ριβιέρας”. Καταλήξαμε στη πόλη Χειμάρρα όπου είχαμε ελεύθερο χρόνο για καφέ. Ακολούθως συνεχίζοντας στην παραλιακή διαδρομή περάσαμε από τα πέτρινα χωριά Δρυάδες Βουνό κ.α για να καταλήξουμε στην Αυλώνα. Μία πανέμορφη πόλη με 90.00 πληθυσμό που είναι το δεύτερο λιμάνι της Αλβανίας και θεωρείτε ιστορική πόλη διότι εκεί έγινε το 1912 η συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Αλβανίας. Είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην πανέμορφη παραλιακή με τα πολλά καφέ και εστιατόρια όπου υπήρξε ελεύθερος χρόνος για φαγητό που θύμιζε Ελλάδα.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά που χτίστηκε μεταξύ 1813 και 1814 όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Κοσμά.
Αργά το απόγευμα καταλήξαμε στο Μπεράτι όπου ήταν η διανυκτέρευση της δεύτερης μέρες.
Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο πανέμορφο κάστρο του Μπερατίου το οποίο θεωρείται η Βυζαντινή πόλη της χώρας. Είναι μία πόλη κομψοτέχνημα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες και είχαμε την χαρά να ξεναγηθούμε στο Βυζαντινό μουσείο με τις αγιογραφίες του Ονούφριου. Εντυπωσιασμένοι όλοι από την συντήρηση του κάστρου αλλά και του μουσείου ζηλέψαμε που δεν έχουμε κάτι ανάλογο στον Δήμο μας που έχει πλούσιο υλικό από χριστιανικές εικόνες. Ακολούθως περιηγηθήκαμε στις δύο παραδοσιακές συνοικίες, την Γκόριτσα και το Μανγκαλέμ που είναι χτισμένες κάτω από το κάστρο στις όχθες του ποταμού Όσουμ. Υπήρξε ελεύθερος χρόνος για να περπατήσουμε στην αγορά της πόλης και να απολαύσουμε τον καφέ μας.
Μετά την αναχώρηση από το Μπεράτι άρχισε το ταξίδι της επιστροφής κάνοντας μία στάση στο Τεπελένι όπου είδαμε το άγαλμα του Αλή Πασά.
Ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο οδοιπορικό κατά το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να γνωρίσουν και να απολαύσουν τα πανέμορφα μειονοτικά χωριά και πόλεις της Αλβανίας, αλλά και να εκπλαγούν ευχάριστα με την τεράστια ανάπτυξη που υπάρχει. Ήταν δε τόση μεγάλη η ικανοποίηση όλων που το αίτημα των συμμετεχόντων ήταν για την διοργάνωση και άλλων εκδρομών.
Σε όλη τη διάρκεια του οδοιπορικού είχαμε μαζί μας ξεναγό οποίος μας ενημέρωσε για την ιστορία της περιοχής αλλά και κάθε χωριού και πόλης και μας ξενάγησε σε όλα τα μνημεία που επισκεφθήκαμε.
Στο τέλος της εκδρομής ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κουκούλης Γεώργιος ενημέρωσε τους εκδρομείς για τις δραστηριότητες του συλλόγου, που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα, όπως το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ που θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου, την παρουσίαση του Βιβλίου ¨Ανατολές και Δειλινά¨ της συγγραφέως Στέλλας Πετρική που θα γίνει στις 1 Δεκεμβρίου, την Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική εκδήλωση της Μικτής Χορωδίας στις 18 Δεκεμβρίου , το Φιλανθρωπικό Πασχαλινό Μπαζάαρ λίγο πριν το ΠΑΣΧΑ. Κάλεσε όσους αγαπούν την μουσική και το τραγούδι και την καλή παρέα να πλαισιώσουν την μικτή χορωδία, που κάνει πρόβες κάθε Δευτέρα στις 20:45 – 22:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αμπελώνα.
Επίσης αναφέρθηκε στο νέο τμήμα του συλλόγου, το τμήμα παραδοσιακών χορών, που προήλθε από την απορρόφηση του τμήματος παραδοσιακών χορών της ιδιωτικής σχολή ΑΡΜΟΝΙΑ & ΤΕΧΝΗ της κα Φλίκα – Γκιλέκα Ελένης.
Τους κάλεσε να γίνουν μέλη του συλλόγου και να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των σκοπών του συλλόγου, ειδικά στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους του Αμπελώνα που έχουν ανάγκη. Τόνισε ότι η διοργάνωση των εκδρομών έχει ως σκοπό να φέρει κοντά τα μέλη του συλλόγου και της χορωδίας αλλά και να προσελκύσει νέα μέλη που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου.
Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή, και ένα πολύ ευχαριστώ στο τουριστικό γραφείο ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ ΤΟΥΡΣ, τον κ. Γιάννη Γκουτζουρέλα για την άψογη συνεργασία διοργάνωση της εκδρομής καθώς επίσης για την γενναιόδωρη προσφορά του προς τον σύλλογο σημαντικού χρηματικού ποσού» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις