Συνταγές
Παραδοσιακά σκιουφιχτά με ψαρονέφρι και μανιτάρια
.tdi_14,.tdi_14 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_14,.tdi_14 .tdc-columns{display:block}.tdi_14 .tdc-columns{width:100%}
.tdi_16{vertical-align:baseline}.tdi_16>.wpb_wrapper,.tdi_16>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_16>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_16>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_16>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto}
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Κρήτης είναι τα σκιουφιχτά με ψαρονέφρι και μανιτάρια, ένας συνδυασμός που ενσωματώνει γεύσεις της φύσης και παράδοσης. Αυτή η συνταγή σίγουρα θα σας ταξιδέψει και θα σας χορτάσει πλήρως.
Τα σκιουφιχτά είναι ένα παραδοσιακό κρητικό ζυμαρικό, που ξεχωρίζει για την ακανόνιστη, χειροποίητη μορφή του. Παρότι η βασική συνταγή παραμένει η ίδια, σήμερα τα σκιουφιχτά παρασκευάζονται και σε σύγχρονες εκδοχές, συνδυάζοντας νέα υλικά και γεύσεις. Πάμε να δούμε μια εκδοχή που δεν θα σας απογοητεύσει.
Σκιουφιχτά με ψαρονέφρι και μανιτάρια: Τα υλικά
- 500 γρ Σκιουφιχτά ζυμαρικά
- 900 γρ. χοιρινό φιλέτο ψαρονέφρι
- Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 4 κ.τ.σ βούτυρο φρέσκο
- 2 λευκά κρεμμύδια
- 2 σκ σκόρδο
- 350 γρ. λευκά μανιτάρια
- 1 κ.τ.σ αλεύρι γ.ο.χ
- 120 ml κόκκινο γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη)
- 240 ml βοδινό ζωμό
- 1 κ.τ.σ Πορτσίνι αφυδατωμένο σε σκόνη
- 3 κ.τ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 140 γρ Κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι μαύρο Φρεσκοτριμμένο
.tdi_18,.tdi_18 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_18,.tdi_18 .tdc-columns{display:block}.tdi_18 .tdc-columns{width:100%}
.tdi_20{vertical-align:baseline}.tdi_20>.wpb_wrapper,.tdi_20>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_20>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_20>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_20>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto}
Σκιουφιχτά με ψαρονέφρι και μανιτάρια: Βήμα βήμα η εκτέλεση
- Καθαρίστε τα φιλέτα από ασημένιο δέρμα και τυχόν περιττό λίπος.
- Κόψτε τα φιλέτα πρώτα σε λεπτές κάθετες φέτες και μετά σε μακρόστενες λωρίδες.
- Αλατοπιπερώσετε τα ψαρονέφρια.
- Ζεσταίνουμε 2 ΚΣ ελαιόλαδο και 1 ΚΣ βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, κάπου μεταξύ μέτρια-υψηλή φωτιά.
- Πρέπει να είναι πολύ ζεστό τηγάνι.
- Όταν λιώσει το βούτυρο και αφρίσει, προσθέστε το κρέας και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, για 2 με 3 λεπτά.
- Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι. Κάντε σε δύο παρτίδες, εάν είναι απαραίτητο.
- Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα πιάτο.
- Λιώστε 2 ΚΣ βούτυρο στο τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό των μανιταριών και τα μανιτάρια να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά.
- Σβήσετε με το κόκκινο γλυκό κρασί.
- Αφήστε το κρασί να βράσει μέχρι ότου εξατμιστεί σχεδόν όλη η αλκοόλη.
- Μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέστε τον βοδινό ζωμό και μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να μειωθεί στο μισό, περίπου για 4 λεπτά.
- Ανακατεύουμε σ αυτό την σκόνη από το Μανιτάρι Πορτσίνι και τον μαϊντανό.
- Επιστρέφουμε το σοταρισμένο ψαρονέφρι και τυχόν συσσωρευμένους χυμούς από αυτό στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τα Σκιουφιχτά.
- Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε 80 γρ κεφαλοτύρι και 1 ΚΣ κρύο βούτυρο σε κύβους.
- Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και αν χρειάζεται προσθέτουμε.
- Σερβίρουμε σε μια πιατέλα με κεφαλοτύρι πασπαλισμένο και λίγο μαϊντανό.
The post Παραδοσιακά σκιουφιχτά με ψαρονέφρι και μανιτάρια appeared first on Πέτρος Συρίγος.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις