ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της κλιματικής κρίσης

Την ανάγκη για άμεσες και ολοκληρωμένες πολιτικές που θα θωρακίσουν τη χώρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο συνέδριο του Aegean College με θέμα «Οικολογική Κρίση & Οικονομικές Επιπτώσεις».

Με την εισήγησή του, «Κλιματική Κρίση και Ανθεκτικότητα: Το παράδειγμα της Θεσσαλίας και οι πολιτικές θωράκισης», ο Χρήστος Κέλλας, επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλίας και τη σημασία της ανθεκτικότητας των υποδομών σε περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μια απειλή του μέλλοντος. Είναι η σφοδρή πραγματικότητα του παρόντος», δήλωσε ο Υφυπουργός, αναφερόμενος αναλυτικά στις καταστροφικές κακοκαιρίες που έπληξαν τη Θεσσαλία, όπως οι «Ιανός» και «Daniel». Οι πλημμύρες και οι ζημιές στις υποδομές και τις καλλιέργειες υπερβαίνουν τα σύνορα μιας περιφερειακής κρίσης και προβάλλουν την ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας με ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις.

Ο Χρήστος Κέλλας, ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ενίσχυσης των υποδομών, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς και η αποκατάσταση φυσικών περιοχών που απορροφούν το νερό, όπως οι υγρότοποι, είναι απαραίτητα βήματα για να αποτραπούν μελλοντικές τραγωδίες», σημείωσε.

Τα έργα στη Θεσσαλία περιλαμβάνουν καθαρισμούς ρεμάτων και αναχωμάτων, ορεινή υδρονομία μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», καθώς και κατασκευές μεγάλων φραγμάτων, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στη Διώρυγα της Γυρτώνης αλλά και τη νέα διαμόρφωση της λίμνης Κάρλας. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως «με τη σωστή στρατηγική μπορούμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή πιο ανθεκτική, βιώσιμη και προσαρμοσμένη στις νέες κλιματικές συνθήκες», και συμπλήρωσε ότι «η επιτυχία εξαρτάται από τη συνολική δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας».

Η περίπτωση της Θεσσαλίας αναδεικνύει το παράδειγμα της συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών με άλλες χώρες της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κλιματικές προκλήσεις, όπως η Ισπανία που επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια. Η έγκαιρη προειδοποίηση με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη χώρα, εντάσσεται στις προσπάθειες για την προστασία των πολιτών.

Συνοψίζοντας, ο Χρήστος Κέλλας κατέληξε: «Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια απάντηση. Η Ελλάδα, και ειδικότερα η Θεσσαλία, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Με σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες πολιτικές, μπορούμε να διασφαλίσουμε έναν αγροτικό τομέα δυναμικό και βιώσιμο για το μέλλον».

Στις εργασίες του συνεδρίου το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος και ο πρόεδρος του Aegean College, Νικόλαος Μακρυπλίδης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες