ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ
«Οι σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Future Untold που διοργάνωσε η Grant Thornton.
Αναφερόμενος στις ελληνομερικανικές σχέσεις, συνολικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι σχέσεις «στρατηγικού χαρακτήρα που επισφραγίζονται από σειρά συμφωνιών» ενώ σημείωσε ότι πέρα από τις εξαιρετικές σχέσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και το επιτελείο του, η Ελλάδα διατηρεί επίσης εξαιρετικές σχέσεις και με τα δύο νομοθετικά σώματα που απαρτίζουν το αμερικανικό Κογκρέσο, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Τα κέρδη των επιχειρήσεων να μεταφράζονται σε καλύτερους μισθούς
Μητσοτάκης: Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι κάτι διαφορετικό
«Ωστόσο, οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ είναι κάτι διαφορετικό και εκεί θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σύνθετες. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας την προτροπή Τραμπ να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του NATO, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην ουσία προβλέποντας μία ανάγκη που όντως στη συνέχεια προέκυψε.
Σχετικά με τις ευρωαμερικανικές σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε καταρχήν στην επερχόμενη μείωση φόρων στις ΗΠΑ από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός, που όπως είπε, θα λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση κεφαλαίων στην αμερικανική οικονομία. Σε αντιπαραβολή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά τα κεφάλαια δεν θα είναι διαθέσιμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, «άρα θα πρέπει να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», υπενθυμίζοντας την έκθεση του Μάριο Ντράγκι.
Για την επαπειλούμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συνεννόηση και δεν θα υπάρξει κατάσταση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα κινεζικά προϊόντα που όπως είπε «είναι μια άλλη ιστορία». Καταλήγοντας είπε ότι «μπορούμε να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο».
«Προσωπικά δεν πιστεύω στις πολιτικές των δασμών. Εξάλλου η Ελλάδα είναι μια οικονομία η οποία παραδοσιακά πιστεύει στις ανοικτές οικονομίες, στο ελεύθερο εμπόριο», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ευρώπη πρέπει να ελκυστική σε επενδύσεις
Σχετικά με την πορεία της ευρωζώνης είπε ότι έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός και μάλιστα εν μέσω προκλήσεων όπως η πανδημία ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μία ενιαία ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά» που θα είναι ελκυστική στην προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις συνολικά στην Ευρώπη. «Το πώς αποταμιεύουμε στην Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προφανώς για την εφαρμογή ανταπτυξιακών πολιτικών θα απαιτηθούν δημόσιοι πόροι αλλά χρειαστούν και ευρωπαϊκοί, οπότε ο καθορισμός του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά πλέον χαρακτήρα «μητέρας των μαχών».
Επίσης ο κ .Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη που θα κάνει την Ένωση ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο παράδειγμα των startups που αποχωρούν από την ΕΕ και καταλήγουν στις ΗΠΑ, γιατί, όπως είπε, εκεί υπάρχει σαφώς καθορισμένο πλαίσιο σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη που η κάθε χώρα-μέλος ακολουθεί τη δική της πορεία.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε καλύψει σημαντικό έδαφος από την οικονομική κρίση και έπειτα», τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Απαιτείται ένα επενδυτικό άλμα» είπε χαρακτηριστικά. «Πετύχαμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ενώ μειώσαμε και το μη μισθολογικό κόστος», είπε ενώ κατέληξε ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
AI: Είναι μία τεχνολογική επανάσταση
Σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μία «τεχνολογική επανάσταση που ακόμη δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις της», ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της συσταθείσας επιτροπής εμπειρογνωμώνων για την AI. Θα πρέπει να λύσουμε θέματα όπως η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, οι startups, πώς το Κράτος θα αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία αλλά και πώς θα ρυθμίσουμε τις διάφορες εκφάνσεις της.
Τέλος, αναφερόμενος στα καθαρά πολιτικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, έχουμε πρόγραμμα, το εφαρμόζουμε και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις