Συνταγές
Χωριάτικη πρασόπιτα της γιαγιάς με τυριά και μυρωδικά: Η αυθεντική συνταγή
.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{display:block}.tdi_2 .tdc-columns{width:100%}
.tdi_4{vertical-align:baseline}.tdi_4>.wpb_wrapper,.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_4>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_4>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto}
Η χωριάτικη πρασόπιτα της γιαγιάς είναι από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για μια πίτα γεμάτη με αρωματικά πράσα και νόστιμα τυριά, κλεισμένα σε λεπτό, τραγανό φύλλο.
Αυτή η συνταγή αποτελεί την τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τις σπιτικές πίτες με αγνά υλικά. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για όλα τα κυρίως πιάτα, αλλά και το καλύτερο σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.
Υλικά για τη χωριάτικη πρασόπιτα της γιαγιάς
- 1 πακέτο φύλλο Κιχί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 5 πρασσα(μόνο το λευκό μέρος)
- 150 ml ελαιόλαδο\
- 150 γρ. γαλοτύρι ή κατίκι
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 αυγά
- 3 φρέσκα κρεμμύδια μόνο το πράσινο μέρος
- 2 κ.τ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.τ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.τ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι- πιπέρι
- 1 κ.τ.σ Μαυροκούκι ή σουσάμι
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 ΚΣ γιαούρτι για το άλειμμα από πάνω
.tdi_6,.tdi_6 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_6,.tdi_6 .tdc-columns{display:block}.tdi_6 .tdc-columns{width:100%}
.tdi_8{vertical-align:baseline}.tdi_8>.wpb_wrapper,.tdi_8>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_8>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_8>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_8>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto}
Πώς να φτιάξετε τη χωριάτικη πρασόπιτα της γιαγιάς με τυριά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε ελαιόλαδο (70 μλ) σε μια μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε πρωτα το ξερο κρεμμύδι και μετρά τα ψιλοκομμένα πράσα μέχρι να μαραθούν.
- Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα τριμμένα τυριά και το γαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, τον δυόσμο, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το πράσινο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
- Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 35 εκ. με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Βάζουμε αλειμμένα με ελαιόλαδο τα μισά φύλλα (3 τεμ.) από το Κιχί περιμετρικά στο ταψί, αφήνοντας το μισό από το κάθε φύλλο προς τα έξω.
- Προσθέτουμε την γέμιση με το πράσο, τα τυριά και τα φρέσκα βότανα και γυρνάμε τα προεξέχοντα φύλλα προς τα μέσα
- Τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα (3 τεμ.) από πάνω και με ένα μαχαίρι κόβουμε αυτό που προεξέχει.
- Με μια σπάτουλα σπρώχνουμε περιμετρικά στο ταψί τα φύλλα για να κλίσουν.
- Κόβουμε προσεκτικά την πίτα ακτινωτά σε τριγωνικά κομμάτια.
- Κάνουμε ένα μείγμα με το αυγό και το γιαούρτι και πασαλείβουμε τη πίτα από πάνω.
- Πασπαλίζουμε με το Μαυροκούκι.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και για 50-60 λεπτά.
.tdi_10,.tdi_10 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_10,.tdi_10 .tdc-columns{display:block}.tdi_10 .tdc-columns{width:100%}
.tdi_12{vertical-align:baseline}.tdi_12>.wpb_wrapper,.tdi_12>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_12>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_12>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_12>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto}
Σερβίρισμα και Συνοδευτικά για την Πρασόπιτα της γιαγιάς
Η πρασόπιτα σερβίρεται ιδανικά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύστε την με μια φρέσκια χωριάτικη σαλάτα ή με λίγο γιαούρτι για μια ελαφριά και δροσερή πινελιά.
The post Χωριάτικη πρασόπιτα της γιαγιάς με τυριά και μυρωδικά: Η αυθεντική συνταγή appeared first on Πέτρος Συρίγος.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις