ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ: Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027
Τελεσίδικη απόφαση για οποιοδήποτε δικαστικό θέμα στις 630 ημέρες από 1.711 σήμερα αναμένεται να υπάρξει στο τέλος του 2027.
Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην 8η Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.
Βιομηχανία: Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση – Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ [πίνακες]
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Δικαιοσύνη δημιουργεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων, προσθέτοντας όμως ότι έχουν αλλάξει πολλά από την εφαρμογή του νέου πλαισίου που πραγατοποιήθηκε από τις 16 Σεπτμβρίου
«Το πρόβλημα αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Όταν κάνει έως 10 χρόνια να ωριμάσει. Υπάρχει ένα πεδίο που θα πρέπει να παρέμβουμε» είπε ο ίδιος για να τονίσει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν από το 1911 μέχρι και να εφαρμοστεί το νέο πλάισιο που ψηφίστηκε επί των ημερών του.
Οι καθυστερήσεις
Όπως εξήγησε «Οι μεγάλες καθυστερήσεις εμφανίζονται στον πρώτο βαθμό». Ωστόσο, όπως είπε, το 2024 η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο που εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες. «Ούτε εμείς πιστεύαμε ότι μέσα σε 2 μήνες θα εξομαλυνθούνν τα πάντα», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση « Όταν ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των ειρηνοδικών και μπουν οι 1.000 ειρηνοδίκες στο πεδίο».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνη σημείωσε ότι «Μόνο με την αρχική εφαρμογή του χάρτη της Αθήνας. Στην πρώτη εφαμογή έχουμε 5 σχηματισμούς περισσότερους. Αυτό σημαίνει 20.000 περισσότερους τον χρόνο» κάτι που μεταφράζεται σε δικαστικές υποθέσεις.
Επιπρόσθετα ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί 140.000 ένορκες βεβαιώσεις από δικηγόρους και αφαιρέθηκαν 15-20 χιλιάδες φάκελοι από τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εξωδικαστική επίλυση διαφορών
Ακολούθως σημείωσε: «Η Πολιτική δικονομία θα αλλάξει μέχρι τον Φεβρουάριο. Στόχος είναι να έχομε τελεσίδικη απόφαση στις 630 ημέρες από 1,711 ημέρες στο τέλος του 2027».
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ανέφερε ότι «Την άνοιξη ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Χρησιμοποιούμε ιδέες κυρίως από Ιταλία αλλά και Γαλλία».
Όπως εξήγησε, στόχος είναι «Να επιλυονται οι διαφορές εκτός δικαστηρίων και αμετάκλητα.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις