ΛΑΡΙΣΑ
Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας τίμησε τον Χρόνη Αηδονίδη
Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας τίμησε τον Χρόνη Αηδονίδη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 παρουσιάζοντας τη Μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα την παραλογή «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» στον Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου, κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ιδιαίτερα από την προϊσταμένη κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία και καλωσόρισε το κοινό.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στην παράσταση, προσέγγισαν τον πλούτο του δημοτικού τραγουδιού στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Το δημοτικό τραγούδι ως φορέας πολιτισμού: Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» κατά το περασμένο σχολικό έτος με την υποστήριξη των καθηγητριών τους Βασιλικής Κοσμάνου και Ελένης Κουτή.
Το μοναδικό κείμενο της παραλογής σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, γεμάτο νοήματα και αξίες, όπως οι δεσμοί της οικογένειας, η αξία του θεσμού του γάμου, η μοίρα, η ξενιτιά, η κατάρα της μάνας, ο θάνατος και η μεταβολή της τύχης, καθήλωσε το κοινό σε συνδυασμό με τη θρακιώτικη εκδοχή της μελωδίας που οι μαθητές διδάχθηκαν μέσα από ερμηνείες του Χρόνη Αηδονίδη, (που μόλις πριν ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή) του μεγάλου αυτού Έλληνα θρακιώτη μουσικού και τραγουδιστή – γνωστός με το προσωνύμιο «αηδόνι της Θράκης».
Εκτός από το βασικό έργο «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», παρουσιάστηκαν και τέσσερα εμβόλιμα τραγούδια (νανούρισμα, του γάμου, χορός του Πάσχα, της ξενιτιάς) τα οποία εμπλούτισαν μουσικά και σκηνοθετικά την παράσταση. Τα δημοτικά τραγούδια, για την εκμάθηση των οποίων χρησιμοποιήθηκε η παλιά τεχνική της ακρόασης και της μίμησης, μέσα από την οποία παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά, ήταν μέρος της ομώνυμης παράστασης του «Μουσικού Πολύτροπου» (του Μουσικού Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εμπνευστή τον καθηγητή κ. Ιωάννη Καϊμάκη από το 1994-2019) στο οποίο συμμετείχαν και οι διδάσκουσες του Μουσικού Σχολείου Λάρισας ως φοιτήτριες.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες απέδωσαν με ενσυναίσθηση το κείμενο, με αρτιότητα τις μελωδίες και με όμορφη κίνηση τους χορούς και όλες τις σκηνοθετικές οδηγίες, γεγονός που συγκίνησε το εκλεκτό κοινό της παράστασης. Για την καλύτερη παρακολούθηση του έργου δόθηκε πρόγραμμα με όλα τα κείμενα των τραγουδιών στο ακροατήριο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαρισαίων δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Χρήστος Αγορίτσας, ο τέως νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Λάρισας κ. Αθηνά Μήλιου και η υποδιευθύντρια κ. Χάιδω Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου πατήρ Σωτήριος Οικονόμου, ο σχολικός σύμβουλος Καλλιτεχνικών και πρώην διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Σωτήριος Αναγνωστόπουλος, ο ιατρός και ιστοριοδίφης της Λάρισας κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Φίλων Διαχρονικού Μουσείου», του Συλλόγου «Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα» και του Μουσείου «Θεσσαλικής Ζωής» οικ. Συρμακέζη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μέσω επιστολής ο βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Να σημειωθεί πως η παράσταση θα επαναληφθεί μέσα στο 2025, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στην πόλη της Λάρισας, αλλά και με το «Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής» της οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια Δήμου Τεμπών, οπότε και θα γίνουν νέες ανακοινώσεις.
Συμμετείχαν οι: Φωνητικό Σύνολο: Βασιλική Κούγκουλου, Βασιλική Κούρια, Χρήστος Κουτσιούλης, Ευαγγελία Μασούρα, Αποστολία Μητσογιάννη, Μαρία Μόκα, Κατερίνα Μουζάκη, Κατερίνα Μπόρα, Ιωάννα Μπούρμπου, Παρασκευή Νταφούλη, Παναγιώτης Παναγούλης, Δανάη Παντικίδου, Αφροδίτη Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπατσάνη – Μάνα: Ιωάννα Μπούρμπου, Δανάη Παντικίδου – Αρετή: Ευαγγελία Μασούρα – Κωνσταντής: Παναγιώτης Παναγούλης – Αφήγηση: Μαρία Μόκα, Αφροδίτη Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπατσάνη – Φωνές πουλιών: Κατερίνα Μουζάκη – Σόλο τραγούδι: Βασιλική Κούρια, Αποστολία Μητσογιάννη, Κατερίνα Μπόρα – Λαούτο: Παναγιώτης Παναγούλης – Σαντούρι: Κατερίνα Μουζάκη, Δανάη Παντικίδου – Τουμπελέκι: Χρήστος Κουτσιούλης – Επιμέλεια αφίσας – πρόσκλησης: Παναγιώτης Παναγούλης, Κατερίνα Μπόρα Διδασκαλία κειμένων, τραγουδιών και χορών – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια προγράμματος – Συντονισμός: Βασιλική Κοσμάνου (ΠΕ 79.01), Ελένη Κουτή (ΠΕ 79.01)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις