ΤΑΞΙΔΙΑ
Αισιόδοξα μηνύματα από την βρετανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό σε εκδήλωση της 39ης Philoxenia στη ΔΕΘ
Το 2024 τα έσοδα από βρετανούς τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ – Αύξηση περίπου 16% των προκρατήσεων για το 2025
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη βρετανική τουριστική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας της ΝΔ στο πλαίσιο της 39ης Philoxenia Hotelia στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη ΔΕΘ.
«Για το 2025 οι προκρατήσεις από την αγγλική αγορά είναι αυξημένες περίπου 16% σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι» ανέφερε ο κ.Φιορεντίνος και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε στο Λονδίνο με αεροπορικές εταιρείες, προσπαθώντας να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική και για άλλους προορισμούς εντός της χώρας, για αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να φέρουν κόσμο, ο οποίος να διαχέεται σε όλη την επικράτεια κι όχι μόνο στους προορισμούς τους εμβληματικούς που ξέρουμε. Είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τουριστικούς παράγοντες, όλοι είναι πολύ αισιόδοξοι. Η Ελλάδα είναι ένας τουριστικός προορισμός και εάν θεωρήσουμε ότι η τάση είναι ο slow tourism, ο οποίος σου δίνει δυνατότητα να ανακαλύψεις μία χώρα, τότε η Ελλάδα είναι αυτός ο προορισμός. Φέτος, θα ξεπεράσουμε τα 3 δισ ευρώ έσοδα από την αγγλική αγορά».
Ο κ. Φιορεντίνος μίλησε και γενικότερα για τις τάσεις στον τουρισμό, για τα έργα υποδομών και για την προσπάθεια ανάδειξης και άλλων λιγότερο προβεβλημένων περιοχών της χώρας, που έχουν όμως τις προϋποθέσεις να καταστούν τουριστικοί προορισμοί. «Γίνεται τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι ο τουρισμός δεν πάει στον αυτόματο πιλότο, για αυτό το λόγο έχει καταφέρει να εντάξει πάρα πολλά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πάνω από 300 εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό των υποδομών για τον τουρισμό, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να διαχέεται το τουριστικό ρεύμα και σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Φιορεντίνος.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ υπογράμμισε, ότι είναι ένας προορισμός με μεγάλες προοπτικές και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαθέτει ξεχωριστή ιστορία, πολιτισμό, μνημεία ενταγμένα στην UNESCO, μικρές αποστάσεις από μοναδικές αρχαιότητες, καλές υποδομές και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πρόσθεσε: «Είναι city break προορισμός, τον οποίο προωθούμε σε αεροπορικές εταιρείες πρωτίστως και με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και αφού ξεκινήσει και η λειτουργία του μετρό και σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα, όλα αυτά θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ακόμη περισσότερο».
Η κινηματογραφική και δημιουργική βιομηχανία είναι ένας κλάδος, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας ως τουριστικού προορισμού και στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, τόνισε σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Creative Greece (ΕΚΚΟΜΕΔ ΑΕ), Λεωνίδας Χριστόπουλος. «Από το 2019 και μετά η χώρα έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 211 παραγωγές με το ποσό των 130 εκατομμυρίων , το οποίο σημαίνει ότι έχει μέχρι πολλαπλάσιες επιλέξιμες δαπάνες ως επενδύσεις στην χώρα και – επειδή το 30% – 40% το επιστρέφουμε – το 60% έχει μείνει στη χώρα» είπε ο κ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εντάξει σχεδόν άλλα, αν θυμάμαι καλά, 100 έργα, τα οποία είναι ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, δημόσια δαπάνη και ξένα και ελληνικά και animation και ψηφιακό παιχνίδι και τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές και ντοκιμαντέρ. Για πρώτη φορά, με κυβερνητική απόφαση, το 50% των των τελών της συνδρομητικής τηλεόρασης θα έρχονται ως έσοδο, ως πόρος στο νέο φορέα (ΕΚΚΟΜΕΔ ΑΕ)».
Ο κ. Χριστόπουλος εξήγησε ότι ο νεοσύστατος φορέας, του οποίου προΐσταται, προήλθε από τη συγχώνευση του παλιού κέντρου κινηματογράφου με το παλιό εθνικό κέντρο οπτικοακουστικών μέσων και πρόσθεσε: «Υπό τη σκέπη πια και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, είναι ένας φορέας, ο οποίος προφανέστατα επικεντρώνεται στον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα αλλά έχει και μια διευρυμένη αποστολή, ως προς τις δημιουργικές βιομηχανίες, ως προς το ρόλο της τεχνολογίας σε αυτές τις βιομηχανίες και σε αυτούς τους τομείς, ως προς το ρόλο σε εκπαίδευσης και της κατάρτισης πάνω σε αυτά τα αντικείμενα, στο ρόλο της εξωστρέφειας και της προώθησης της Ελλάδας, της καταπολέμησης της πειρατείας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Άρα, είναι ένας ολοκληρωμένος φορέας άσκησης δημόσιας πολιτικής για αυτό που λέμε πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία».
Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι ο φορέας βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημιουργία ναός μεγάλης βάσης δεδομένων για την καταγραφή όλων των εργαζόμενων σε όλα τα κομμάτια της δημιουργικής βιομηχανίας, στη μουσική κινηματογράφου, στο animation, κ.α. και υπογράμμισε: «Πρέπει να ταυτοποιηθεί αυτός ο τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας – και για αυτό είναι και πάρα πολύ σημαντικό ότι γεγονός ότι η γραμματεία παραγωγικών φορέων της ΝΔ δίνει μεγάλο βάρος – ως ένας ξεχωριστός ιδιαίτερος οικονομικός τομέας της χώρας, όπως είναι αγροτικός τομέας όπως είναι ο ναυτιλιακός, όπως είναι ο τουριστικός, κτλ. Ο δημιουργικός τομέας είναι ένας ξεχωριστός οικονομικός τομέας, ο οποίος μάλιστα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, έχει πολύ νέες τεχνολογίες, άρα ή ένας πολύ μοντέρνος τομέας οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη».
Πηγή: news.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις