Τεχνολογία
Data4: Έτοιμο το πρώτο data center το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2027
Η τελετή θεμελίωσης του πρώτου εκ των δύο αρχικών data center που θα κατασκευάσει η γαλλική Data4 στην περιοχή της Παιανίας πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης, της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα και άλλων επισήμων.
Η τελετή θεμελίωσης, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασκευής του νέου data center campus στην Παιανία, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της Data4 για την επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί δε τμήμα της συνολικής επένδυσης της γαλλικής εταιρείας στην Ευρώπη ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έως το 2030.
Το Eλ Ντοράντο των data centers στην Ελλάδα – Μετά τις Microsoft-Google οι Γάλλοι της Data4
«Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη νέα συναρπαστική ελληνική περιπέτεια της Data4. Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Ολιβιέ Μισελί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4.
Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της επένδυσης (που περιλαμβάνει και την ίδρυση θυγατρικής) ο κ. Μισελί είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, τόνισε ότι δυσκολίες υπάρχουν πάντα αλλά τα πάντα μπορούν να ξεπεραστούν με υπομονή και πεποίθηση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4 δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική οικονομία τις επιδόσεις της οποίας χαρακτήρισε «ζηλευτές», τονίζοντας παράλληλα ότι η στρατηγική θέση της χώρας σε συνδυασμό με τις τηλεπικοινωνίες (πέρασμα καλωδίων δεδομένων) είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Ελλάδα σημείο-κλειδί.
Ο Ολιβιέ Μισελί χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο δεδομένων, ενώ είπε ότι «η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα προς τις επενδύσεις από όσες έχουμε δραστηριοποιηθεί». «Εύχομαι αυτό να συνεχιστεί», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να άναφερθεί στη βοήθεια τόσο του ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνδυασμό με τις ελληνικές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όσο και της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Όπως είπε ο κ. Μισελί το campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα πρέπει να παραμένουν στην Ευρώπη, να υπάρχουν δηλαδή εδώ οι κατάλληλες υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη έχει χάσει πολλά τρένα και πρέπει πλέον να αφυπνιστεί».
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει ότι το πρώτο data center θα είναι ισχύος 15MW με την συνολική ισχύ, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στο σύνολό της, να ανέρχεται στα 90MW. Σύμφωνα με τον κ. Μισελί στην Ευρώπη, γενικά, υπάρχει επάρκεια παραγωγής ρεύματος αλλά πρόβλημα παραμένει η διανομή του.
Σχολιάζοντας την ύπαρξη έντονου ανταγωνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4 είπε ότι η «ύπαρξη ανταγωνισμού σημαίνει ότι υπάρχει αγορά», άρα είναι κάτι θετικό, ενώ τόνισε ότι για την Data4 κάθε αγορά είναι σημαντική ανεξάρτητα από το μέγεθός της.
Σταθερό επενδυτικό περιβάλλον
«Είμαστε πια μία χώρα φιλική προς τις ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από την επένδυση της Data4, αλλά συνολικά από τον αυξημένο αριθμό επενδύσεων που δρομολογούνται στην πατρίδα μας. Και βέβαια, η επένδυση αυτή είναι και μία επιβεβαίωση της συνολικά πολύ καλής πορείας της οικονομίας και της σταθερότητας που εκπέμπει αυτή η κυβέρνηση και της σιγουριάς που τελικά δίνει σε σημαντικούς ξένους επενδυτές να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια -στην προκειμένη περίπτωση, στην πρώτη φάση 300 εκατομμύρια- για να δρομολογήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα δεδομένα είναι ο νέος μεγάλος πλούτος», είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή στο ότι είναι περιοχή άφιξης πολλαπλών καλωδίων δεδομένων ενώ παράλληλα υπάρχει πρόσβαση σε απεριόριστη καθαρή ενέργεια (αιολική και ηλιακή), υπενθυμίζοντας το πόσο ενεργοβόρα είναι τα data centers.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επένδυση της Data4 είναι ευρωπαϊκή και αυτό έχει τη σημασία του αφού οι περισσότερες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες, ενώ υπενθύμισε την αντίστοιχη αναφορά της έκθεσης Ντράγκι σχετικά με την τεχνολογική υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επένδυση της Data4 αποτελεί το επιστέγασμα των εξαιρετικών σχέσεων της Ελλάδος με τη Γαλλία, πλέον και σε οικονομικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη νομοθέτηση για τη διαχείριση δεδομένων και την ευρωπαϊκή οδηγία NIS2 για την κυβερνοασφάλεια, ενώ χαρακτήρισε τα data centers «αποθήκη τροφής για αυτά που έρχονται».
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι η επένδυση της Data4 «είναι μία από τις πολλές των τελευταίων 5 χρόνων» ενώ τόνισε τα σοβαρά οφέλη και για την τοπική κοινωνία από την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου. Επιπλέον, χαρακτήρισε την επένδυση «πράσινη» καθώς η θερμότητα που θα παράγεται από τα data centers της Data4 θα αξιοποιούνται για τη θέρμανση επιχειρήσεων και θερμοκηπίων της ευρύτερης περιοχής.
Από τις σημαντικότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα
«Το campus της Data4 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε έναν τομέα με προσανατολισμό προς το μέλλον. Αναδεικνύει τον δυναμισμό της τεχνολογικής βιομηχανίας τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα και αποτελεί απόδειξη της οικονομικής ελκυστικότητας της Ελλάδας – καθώς οι προοπτικές ανάπτυξής της κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στη ζώνη του ευρώ για το 2024 και για τα επόμενα χρόνια. Η επένδυση αυτή αποτελεί επίσης παράδειγμα του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, ενώ οι διμερείς ανταλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 40 % από το 2020», σημείωσε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ.
Ποια είναι η Data4
Η Data4, η οποία ιδρύθηκε το 2006, θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εκμετάλλευσης και επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη. Με έδρα το Παρίσι, η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη, αλλά ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδοτεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί τα δικά της κέντρα δεδομένων.
Έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά διασυνδεδεμένο, ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο data center, με στόχο να υποστηρίξει την ψηφιακή ανάπτυξη των πελατών της μακροπρόθεσμα, παρέχοντάς τους κλιμακούμενες και ασφαλείς λύσεις φιλοξενίας, από το επίπεδο ενός μεμονωμένου rack μέχρι ένα αποκλειστικό κτίριο.
Σε αυτό το πλέγμα υποδομών η Data4 διασφαλίζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των υποδομών και των υπηρεσιών της. Η εταιρεία διατηρεί δραστηριότητες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και πλέον εισέρχεται στην ελληνική αγορά.
Η γαλλική εταιρεία διατηρεί έξι campuses, 24 τοποθεσίες για επιπλέον κτήρια, διαθέτει συνολικά 35 data centers, ενώ οι εγκαταστάσεις με συστήματα πληροφορικής καταλαμβάουν επιφάνεια 165 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Τα data centers της Data4 φιλοξενούν διεθνείς παρόχους cloud και μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς και τεχνολογικές εταιρείες και πολυεθνικές. Η Data4 έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που βασίζεται σε αποτελεσματικά και επεκτάσιμα data center, μοναδικά στην Ευρώπη, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των πελατών της.
Το ελληνικό campus της Data4
Το νέο campus της Data4 βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Παιανίας, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1, το πρώτο data center του συγκροτήματος, κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων (περίπου 75.000 τετραγωνικών μέτρων) και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το πρώτο κέντρο δεδομένων του campus εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026 ή το αργότερο στις αρχές του 2027.
Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις