ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Fitch: Αποφασίζει για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας – Τα «υπέρ» και τα «κατά»
Με το σχέδιο δανεισμού της νέας χρονιάς στο τραπέζι, όπως και τις προθέσεις αποπληρωμής 5 δισ. ευρώ χρέους έως το τέλος του έτους, αλλά και τον νέο προϋπολογισμό να επιβεβαιώνει τη δημοσιονομική σύνεση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που χρειάζεται για να δώσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία σήμερα το βράδυ.
Ωστόσο, μπορεί όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν προς μια θετική γνώμη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το σενάριο που ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μια αναβάθμιση του outlook, των προοπτικών δηλαδή, δίχως κάποια αλλαγή στην βαθμίδα, η οποία τώρα είναι στο ΒΒΒ-.
Fitch: Αισιόδοξη για την Ελλάδα η Fitch – Τα δύο «συν» και τα δύο «πλην»
Παρόλα αυτά θα είναι μια πολύ καλή “έκθεση προόδου” της Ελλάδας, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Μια έκθεση όμως που μπορεί και να κρύβει και κάποιες λεπτομέρειες που ενδεχομένως παρέχουν και κάποιες απαντήσεις για την επόμενη ημέρα, ειδικά εάν θιχτεί ή αφεθεί κάποια υπόνοια περί πολιτικού κινδύνου.
Θετική στάση
Σε κάθε περίπτωση όμως, από την τελευταία αξιολόγηση της 1ης Ιουνίου, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των ελληνικών επιδόσεων. Το καλοκαίρι είχε προτιμήσει να πλοηγηθεί σε ασφαλή ύδατα και να μην εμφανιστεί τόσο θετικός που από την κατηγορία των «σκουπιδιών» ανέβασε δύο βαθμίδες την ελληνική οικονομία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ωστόσο, μόλις ένα μήνα πριν, στις 15 Οκτωβρίου, είχε εμφανιστεί επίσης θετικός για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2024, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συνέχιση των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, υποστηριζόμενες από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής).
Μάλιστα, στο ευρωπαϊκό Peer Review 2024, είχε αναφέρει ότι αξιολογήσεις της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης, οι οποίοι είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του «BBB».
Σε αυτό το Peer Review είχε στοιχειοθετήσει και τα “συν” και τα “πλην” της Ελλάδας:
Τα υπέρ που φέρνει η αναβάθμιση
• Δημόσια οικονομικά: Επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ, που οφείλεται για παράδειγμα στη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα.
• Οικονομία: Βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα “πλην”
• Δημόσια οικονομικά: Η τάση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ να γυρίσει ανοδική, για παράδειγμα, λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, παρατεταμένης ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
• Οικονομία: Σοβαρό δυσμενές σοκ που θα επηρεάσει το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και θα επιδεινώσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Ο ρόλος των τραπεζών
Στο μεταξύ, θετικά ενδεχομένως θα προσμετρήσει και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ελληνικού κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, μετά και το τελευταίο placement στην Εθνική τον Οκτώβριο. Η σύνδεση του κλάδου δηλαδή με το κράτος βρισκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας και πλέον.
Άλλωστε, μόλις τον Σεπτέμβριο, είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του κλάδου, αποτυπώνοντας, όπως ανέφερε, τις συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα – NPEs και τα καθαρά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία) και της υγιούς κερδοφορίας με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις