ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΕΣΥ: «Βουνό» τα προβλήματα – Πληθαίνουν οι φωνές για αναποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο

«Κραυγή» αγωνίας για την εικόνα διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας κόντρα στις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, πως «δεν καταρρέει το ΕΣΥ». Το πολύπαθο δημόσιο σύστημα υγείας δεν διάγει και τις καλύτερες του ημέρες με την προσπάθεια ανάταξης να μην έχει αποδώσει.

Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για την προσέλκυση νέων ιατρών, με κορύφωση τις κυβερνητικές εξαγγελίες μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κρίνονται αναποτελεσματικές.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Άγονες οι προκηρύξεις στην Κρήτη

Τρανό παράδειγμα η Κρήτη. Από τις 30 μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν στα νοσοκομεία του νησιού, αιτήσεις υποβλήθηκαν μόνο για τις 11, ενώ ο μέγιστος αριθμός θέσεων που μπορούν να καλυφθούν περιορίζεται σε 8, λόγω πολλαπλών αιτήσεων από τους ίδιους υποψηφίους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου είναι ακόμη πιο ανησυχητική, με μόλις 2 αιτήσεις για τις 14 διαθέσιμες θέσεις σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Διοικήσεων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών του Νομού Λασιθίου.

Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ. Από τις 30 μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν στα νοσοκομεία της Κρήτης, αιτήσεις υποβλήθηκαν μόνο για τις 11

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα κυβερνητικά  μέτρα  για την προσέλκυση νέων γιατρών, δεν λειτούργησαν ως αποτελεσματικό κίνητρο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα λεγόμενα “θεσμικά κίνητρα’ που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας  που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν «οριζόντιες αυξήσεις αποδοχών ανεξάρτητα από ειδικότητα και περιοχή εργασίας (…) και μαζικές προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Κατηγορούν την κυβέρνηση πως «συνειδητά δεν το επιλέγει γιατί έχει στόχο την πλήρη αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής υγείας».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν «οριζόντιες αυξήσεις αποδοχών».

Σχεδόν μόνιμο πρόβλημα η υποστελέχωση

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στην Κρήτη αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με διαφορετική ένταση. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις και η υπερεργασία έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο περιβάλλον στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», σύμφωνα με τους εργαζομένους.

Σχεδόν πενήντα γιατροί υπογράφουν κείμενο (με κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του νοσοκομείου), με το οποίο καταγγέλλουν ότι επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς τους, αλλά και για τους ίδιους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου.

«Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι εφημερίες που για κάποιους από εμάς ξεπερνάνε το πλαφόν, μας έχουν οδηγήσει στην εργασιακή μας εξόντωση. Οι ειδικευμένοι και κυρίως οι ειδικευόμενοι της Παθολογίας ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο τους σε καθημερινή βάση ενώ η εκπαίδευση τους λόγω της πλήρους εντατικοποίησης έχει παραγκωνιστεί πλήρως. Οι εφημερίες μας είναι εξοντωτικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η υποστελέχωση και η ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών «λόγω της διάλυσης της ΠΦΥ και της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων στα μικρότερα νοσοκομεία και νοσοκομεία της περιφέρειας έχει οδηγήσει στις εικόνες εξαθλίωσης που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας», σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου που υπογράφουν την καταγγελία (και δημοσιεύει το iatropedia.gr).

Περιγράφουν συνωστισμό των ασθενών στα ΤΕΠ, πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν ακόμα και τις 24 ώρες , ράντζα που στήνονται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Επίσης, προσθέτουν πως το καινούργιο ΦΕΚ που προβλέπει την πρωινή εφημέρευση του νοσοκομείου με όρους γενικής εφημερίας χωρίς να προβλέπει όμως το αντίστοιχο προσωπικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς οι παραπάνω εικόνες έγιναν καθημερινότητα.

Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας καταγγέλλουν γιατροί

Οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» απαιτούν

  • Την άμεση απόσυρση του νέου ΦΕΚ
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις παθολογικές κλινικές και στα ΤΕΠ
  • Την αύξηση των θέσεων ειδικευόμενων Παθολογίας από 30 σε 51
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ
  • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί και στο «Ιπποκράτειο», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό και η διαρκής υπερφόρτωση του προσωπικού δεν περνάει απαρατήρητη τόσο στο προσωπικό όσο και στους ασθενείς.  Αλλά και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Όπως καταγγέλλουν (HealthReport.gr) εργαζόμενοι, σχεδόν καθημερινά γεμίζει από ράντζα στους διαδρόμους από ασθενείς που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν.

Οι ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι μεγάλες

Τα προβλήματα που παρατηρούνται εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα απασχολούν και την περιφέρεια. Παρουσία φοιτητών, εν δυνάμει γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής) εκδήλωση των φοιτητών Ιατρικής για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η «διάλυση» και το μέλλον του ΕΣΥ στο επίκεντρο εκδήλωσης των φοιτητών Ιατρικής της Λάρισας-Φωτό/Κώστας Τσιάρας-onlarisa.gr

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η παρουσία του Πάνου Παπανικολάου, ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ο οποίος έκανε λόγο για εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ, ενώ άπαντες επισήμαναν ότι οι ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι μεγάλες .

«Θεωρούμε ότι τα ζητήματα της υγείας αφορούν όλο τον λαό, γιατί αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει περιέλθει σε μια κατάσταση τραγική», δήλωσε (onlarissa.gr) ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζαρίδης.

«Θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν και να δοθούν λύσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Νίκος Νταφούλης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις