ΕΛΛΑΔΑ
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Έγινε χθες Τετάρτη τηλεδιάσκεψη των οργανωμένων συλλογικοτήτων
Πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη των οργανωμένων συλλογικοτήτων των κτηνοτρόφων χθες, Τετάρτη, 27/11/2024.
Ανάμεσα στους 111 που εμφανίστηκαν στις οθόνες προλάβαμε να διακρίνουμε τους: Μάγδα Κοντογιάννη (Συντονίστρια), Αργύρη Μπαϊρακτάρη, Γιάννη Κοντογιάννη, Χρήστο Βασδραβανίδη, Δημήτρη Μιχαηλίδη (co-host) Κώστα Ακριτίδη, Αθηνά Μιχαηλίδου, Χρήστο Μόσχο, Δημήτρη Παπαζιάκα, Νίκο Δημόπουλο, Αντώνη Τσίτσια, Χρήστο Αθανασιάδη, Θωμά Μόσχο, Ιωάννη Κουτή, Μαριάνα Μαντουβάνη, Κώστα Δουνάκη, Ζαφείρη Ναστούνη, Γιάννη Σάρρο, Παναγιώτη Μανωλίδη, Άννα Μόσχου και άλλους 1.800 …
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρισθεί ότι την ΠΟΛΙΤΙΚΗ την διαμορφώνουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ και οι εκλεγμένοι από τους πολίτες ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Οι πολίτες συνήθως οργανώνονται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, που είναι οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ. Οι εταιρείες, οι συνεταιρισμοί και οι κάθε μορφής επιχειρήσεις, οικονομικού ενδιαφέροντος, ΔΕΝ πρέπει να μπερδεύονται με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, την καταστρέφουν.
Συνήθως οι ανίκανοι και οι ανήθικοι (όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας ανθρώπων) «πολιτικοί» διαπλέκονται με τις επιχειρήσεις κάθε μορφής, για να εξαπατήσουν τους πολίτες και να υφαρπάξουν μέρος της εξουσίας των πολιτών για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων …
Στην ανοικτή δημόσια τηλεδιάσκεψη της 27/11/2024, οργανωμένες συλλογικότητες των κτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές προσκάλεσαν την εκλεγμένη από τους πολίτες πολιτική ηγεσία, δηλαδή προσκάλεσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που επιλέχθηκε από τον Πρωθυπουργό, και τον Πρωθυπουργό, που εκλέχθηκε από τους πολίτες, για να επισημάνουν την απαραίτητη ανάγκη να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι-εκτροφείς παραγωγικών ζώων στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων, σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα από το 2016 «νόμο για την υγεία των ζώων», όπως περιγράφεται στον Κανονισμό ΕΕ 2016/429, με σαφή και διαφανή τρόπο. Δεν συμμετείχαν.
Η ενιαία υγεία στην Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί αναποτελεσματικές διαδικασίες, ακόμα και στην ακριβή καταγραφή των προς επιτήρηση ζώων, υπάρχουν περιοχές που τα παραγωγικά μας ζώα είναι «κλεισμένα» πολλούς μήνες, έχουν εξαντληθεί οι χειμερινές προμήθειες (πριν τον χειμώνα), οι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν «αποζημιώνουν» άμεσα-ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για τις σφαγές-συνέπειες των αποφάσεών τους, οι κάτοχοι των παραγωγικών ζώων (κτηνοτρόφοι) δεν μετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μέχρι σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, δεν έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για τα αίτια έξαρσης της πανώλης, της ευλογιάς και τους υπευθύνους της συνεχιζόμενης «καταστροφής» ζωικού κεφαλαίου και κτηνοτρόφων.
Οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση και ήδη σημειώνονται ενέργειες απελπισίας.
Κτηνοτρόφος στον βόρειο Έβρο που το 2014 «έχασε» το κοπάδι του, το 2024 έμεινε πάλι χωρίς κοπάδι λόγω ευλογιάς, παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις, και σήμερα ζει την οικογένειά του από άλλες εισροές (μεροκάματα, συγγενείς, συνάδελφοι κλπ).
Κτηνοτρόφος στην Θεσσαλονίκη που έχασε 500 χοιρινά λόγω πανώλης των χοίρων τον Ιαν 2024, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει «ούτε δεκάρα» και επιβιώνει στο χωριό χάρις στην μεγαλοψυχία των συγχωριανών, με πλήρη αναλγησία των κρατικών αναποτελεσματικών μηχανισμών.
Στο συνέδριο Agrobusiness Forum (21/11/2024, Αθήνα, EBEA) ο υπεύθυνος της Ευρ Επιτροπής για Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα & Κύπρο είπε «Πώς να σχεδιάσεις αποτελεσματική προστασία της υγείας των ζώων στην Ελλάδα, όταν στην νησιωτική Ελλάδα αναφέρονται στις επιδοτήσεις 6.500.000 αιγοπρόβατα, από τα οποία τα 6.000.000 είναι αγνώστου υγειονομικής κατάστασης …».
Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικός, ίσως και διότι δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες στους «κτηνιάτρους εκτροφής» και στον ιδιωτικό τομέα, σε κτηνιάτρους που σπούδασαν στα ίδια Πανεπιστήμια με τους δημόσιους, και που από ίσως μια «ιδιοτροπία» συντεχνιακή, ζητιούνται συνεχείς διορισμοί και όχι αποτελεσματικότητα όλου του συστήματος της υγείας των ζώων.
Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικός και διότι μετά από 14,5 χρόνια ψήφισης του Ν4056/2012 για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι αδειοδοτηθέντες στάβλοι είναι μόνο το 15-20% των λειτουργούντων στάβλων!!!, διότι ο Ν4056/2012 είναι μαξιμαλιστικός και εκ του αποτελέσματος ανεφάρμοστος, που εξυπηρετούσε μόνο Δημοσίους Υπαλλήλους …
Οι κτηνοτρόφοι δεν εκπαιδεύονται διότι, ΔΕΝ υπάρχουν αγροτικά σχολεία μαθητείας για κτηνοτρόφους, το ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ?) ΔΕΝ κάνει ταχύρρυθμα, 2-3 ημερών, σεμινάρια για τις ζωονόσους, ούτε ακόμα και τώρα, που υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ΔΕΝ έχει οργανώσει το ΥπΑΑΤ μικρά video εκπαιδευτικά για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για τις τεχνικές και πρακτικέςκαι τα συνιστώμενα απολυμαντικά.
Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υποστηρίζονται οικονομικά αμέσως. Όταν βγαίνει μια απόφαση καταστροφής ζωικού κεφαλαίου πρέπει αμέσως να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον κτηνοτρόφο, έναντι μελλοντικής αποζημίωσης, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.
Με έκπληξη αναφέρθηκαν περιπτώσεις που τα θανατωθέντα ζώα έμειναν εκτεθειμένα διότι ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν κεφάλαια για την ταφή ή καύση τους ..
Στους κτηνοτρόφους είναι διάχυτη η υποκειμενική αίσθηση ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος δεν καταλαβαίνουν την απελπισία των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, διότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής, που η καθημερινότητα είναι συνυφασμένη με την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία εξασφάλισε την φροντίδα και ισορροπία του ελληνικού περιβάλλοντος μέχρι σήμερα.
Οι κτηνοτρόφοι (αιγοπροβατοτρόφοι) αυτήν την περίοδο έχουν τις γεννήσεις και ιδιαίτερη ένταση κτηνοτροφικών εργασιών, και δεν μπορούν να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις τους, που είναι σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, για να «στοιβάζονται» σε κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αθήνα. Οι ανάγκες της παραγωγής είναι στο πεδίο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται η επίσκεψη στους χώρους παραγωγής εθνικού πλούτου. Και ο πλούτος δεν παράγεται στα γραφεία των υπουργείων στην Αθήνα.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έχει πραγματοποιήσει πάνω από 450 δημόσιες ανοικτές διαδικτυακές συζητήσεις χωρίς «κρυφά» σημεία σε κλειστά γραφεία.
Με χαρά εντοπίσθηκαν προχθές πέντε (5) συνεργεία ελέγχου από κτηνιάτρους σε περιοχή της Θεσσαλίας, που δημιουργούν αίσθηση ότι ίσως υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που λειτουργούν ακόμα.
Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον αγροτικό τομέα, εάν θέλουν να είναι αναγνωρισμένες και από το ΥπΑΑΤ, είναι είτε επιπέδου Δήμου, είτε επιπέδου Περιφέρειας. Όσοι μπορούν, προτάθηκε να πάνε στις 29 Νοε 2024, στις 12.00-14.00 στις έδρες των Περιφερειών (τους «μικρούς πρωθυπουργούς») και να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για την υγεία των παραγωγικών ζώων.
Ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι οι ελληνικές Κυβερνήσεις ευνοεί με πολλούς τρόπους την εμπορία αγροτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ή τουλάχιστον δεν μπόρεσε να γίνει διακριτή, κάποια προσπάθεια να ενισχυθεί ουσιαστικά η ελληνική κτηνοτροφική Παραγωγή, οι έλληνες Κτηνοτρόφοι, η Οικοτεχνία ζωικών προϊόντων και οι Αγορές Αγροτών για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις