ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Έρχονται νέες «κοινωνικές κατοικίες» και στη Λάρισα για νέους έως 39 ετών – Θα πωλούνται ή θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές
Στη Λάρισα θα κατασκευαστούν ακίνητα σε εκτάσεις 40 στρεμμάτων
Στην ανάπτυξη 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελουµένους νέους έως 39 ετών, µε ετήσιο εισόδηµα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαµο και έως 24.000 ευρώ για έγγαµο, αποσκοπεί το πρόγραµµα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.
Η ανάπτυξη των κατοικιών, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, θα γίνει σε συνεργασία µε ιδιώτες κατασκευαστές, µε το ∆ηµόσιο να εισφέρει τη γη και σε αντάλλαγµα θα λάβει από τον ιδιώτη διαµερίσµατα, που θα διαθέσει προς ενοικίαση ή προς πώληση σε προσιτές τιµές, ενώ ο κατασκευαστής θα κρατήσει για λογαριασµό του τα υπόλοιπα διαµερίσµατα για ίδια εκµετάλλευση. Περίπου 100 οικόπεδα εντός σχεδίου και συνολικής επιφανείας 627 στρεµµάτων αναµένεται να αποτελέσουν την πρώτη «µαγιά». Εξ αυτών, περίπου το 1/3 βρίσκεται στην Αττική και τα υπόλοιπα 2/3 σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας. Τα πιο ώριµα εξ αυτών είναι περίπου 10, µε τα οικόπεδα να βρίσκονται σε Μαρούσι, Κηφισιά και Παιανία, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χαλκιδική, Σέρρες, Αγρίνιο, Ξάνθη.
Περιοχές της Αττικής όπου υπάρχουν ακόµη µεγάλες και ανεκµετάλλευτες εκτάσεις, π.χ. στα δυτικά προάστια, θα µπορούσαν –σύµφωνα µε στελέχη της αγοράς ακινήτων– να αποτελέσουν «υποδοχείς» επενδύσεων για την ανάπτυξη κατοικιών προσιτού κόστους είτε προς ενοικίαση είτε προς αγορά.
Το «κλειδί» είναι το µέγεθος, καθώς για να είναι βιώσιµα τα έργα αυτά για τους ιδιώτες απαιτούνται µεγάλες επιφάνειες και αντίστοιχα µεγάλος αριθµός διαµερισµάτων. ∆εν µπορούν δηλαδή να είναι σαν µια τυπική πολυκατοικία, των 10-20 διαµερισµάτων. Με τον τρόπο αυτό µεγιστοποιείται η απόδοση και είναι ευκολότερη και πιο ελκυστική η σχετική σύµβαση παραχώρησης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι εύκολο οι διαγωνισµοί να καταστούν άγονοι και να µην υπάρχει το επιθυµητό αποτέλεσµα.
Το σχέδιο
Το ∆ηµόσιο προωθεί διαγωνισµούς Σ∆ΙΤ µέσω του µοντέλου της κοινωνικής αντιπαροχής. ∆ηλαδή, θα εισφέρει τη γη και σε αντάλλαγµα θα λάβει από τον ιδιώτη κατασκευαστή διαµερίσµατα, που στη συνέχεια θα τα διαθέσει είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση σε προσιτές τιµές, ενώ και ο κατασκευαστής θα κρατήσει για λογαριασµό του τα υπόλοιπα διαµερίσµατα για ίδια εκµετάλλευση. Στόχος των έργων αυτών θα είναι η ανάπτυξη 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελουµένους, νέους έως 39 ετών, µε ετήσιο εισόδηµα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαµο και έως 24.000 ευρώ για έγγαµο. Οι ιδιώτες θα κρατούν ένα ποσοστό που θα κυµαίνεται από 40% έως 70%, ανάλογα µε την περίπτωση και τον διαγωνισµό, τα οποία θα εκµεταλλεύονται για συγκεκριµένη περίοδο (άνω των 25 ετών), ώστε να έχουν και τη σχετική απόδοση επί της επένδυσής τους. Ωστόσο, η κυριότητα του κτιρίου και των διαµερισµάτων θα παραµένουν στο ∆ηµόσιο.
Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, ο διευθύνων σύµβουλος της Dimand Real Estate, ∆ηµήτρης Ανδριόπουλος, ανέφερε ότι «υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές και περιοχές που είναι αποκοµµένες από τη λειτουργία της πόλης. Αν ενταχθούν περιοχές όπως οι Θρακοµακεδόνες, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Ζεφύρι, το Μενίδι και αποκτήσουν εγγύτητα µε την πόλη µέσω κάποιων µέσων σταθερής τροχιάς, θα είναι εφικτό να ξεκλειδωθεί κι ένα σηµαντικό απόθεµα κτιρίων και να προστεθεί ένας σηµαντικός αριθµός νέων κατοικιών στην αγορά». Παράλληλα, για τον σκοπό αυτό έχει επίσης προκριθεί και η αξιοποίηση της έκτασης της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο, όπως ανέφερε πριν από µερικούς µήνες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήµα της ∆ΕΘ.
Το πρόγραµµα αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής θα εξελιχθεί σε διάφορες φάσεις, καθώς έχουν καταγραφεί 1.600 δηµόσια ακίνητα που είναι µη αξιοποιηµένα και αφορούν κυρίως οικόπεδα. Αυτή η λίστα τελεί υπό επεξεργασία και ανάλυση, ώστε να αξιολογηθεί σε πρώτη φάση η καταλληλότητα των ακινήτων και το κατά πόσο µπορούν να δηµιουργήσουν εµπορικό ενδιαφέρον µε βάση την τοποθεσία και την εµπορικότητά τους. Ηδη, περίπου 100 οικόπεδα εντός σχεδίου και συνολικής επιφανείας 627 στρεµµάτων, αναµένεται να αποτελέσουν την πρώτη «µαγιά». Εξ αυτών, περίπου το 1/3 βρίσκεται στην Αττική και τα υπόλοιπα 2/3 σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας.
Τα πρώτα έργα
Τα πιο ώριµα εξ αυτών είναι περίπου 10, που θα είναι τα πρώτα δηµόσια ακίνητα που θα αποτελέσουν αντικείµενο διαγωνισµών, οι οποίοι θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους. Σε αυτά περιλαµβάνονται οικόπεδα σε Μαρούσι, Κηφισιά (11 στρέµµατα) και Παιανία (20 στρέµµατα). Επίσης, υπάρχουν και ακίνητα σε Λάρισα (40 στρέµµατα), Βόλο (74 στρέµµατα), Πάτρα, Χαλκιδική, Σέρρες, Αγρίνιο και Ξάνθη (28 στρέµµατα). Πρόκειται για πόλεις, όπου είτε υπάρχει ζήτηση από φοιτητές είτε υπάρχει µεγάλη τουριστική απήχηση (π.χ. Χαλκιδική), µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται ελλείψεις προσιτής στέγης.
Πάντως, τα νέα αυτά σπίτια δεν θα έχουν καµία σχέση µε το παρελθόν. Σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε στη φετινή Prodexpo ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (∆ΥΠΑ), «µας αρέσει η κοινωνική αντιπαροχή, διότι αποµακρύνεται από το µοντέλο του ΟΕΚ και της γκετοποίησης που δηµιουργούσε». Στην πράξη, µε τον τρόπο αυτό δηµιουργείται ένα µείγµα χρηστών – ενοικιαστών από διαφορετικά κοινωνικά και οικονοµικά υπόβαθρα, µε αποτέλεσµα να αλλάζει και ο χαρακτήρας των ακινήτων. Επίσης σηµαντικό είναι και ότι, όπως ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης, «µπορούµε να επιδοτήσουµε και την εργασία σε τέτοια εργοτάξια, ώστε να µειώνεται και το κόστος κατασκευής».
Αναλογικά µε τον µισθό
Σηµαντικό ρόλο στο σκέλος της χρηµατοδότησης θα διαδραµατίσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), η οποία θα εισέλθει στον τοµέα της ανάπτυξης προσιτών κατοικιών στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, µε τη συνεργασία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύµφωνα µε τον Γιάννη Τσακίρη, αντιπρόεδρο της ΕΤΕΠ, «όταν λέµε προσιτή κατοικία σηµαίνει ότι στην Ελλάδα µπορούµε να νοικιάσουµε ένα σπίτι που να µπορεί να το “σηκώσει” ο µισθός µας. ∆ηλαδή, δεν γίνεται να παίρνεις 1.000 ευρώ και να δίνεις 800 ευρώ στο ενοίκιο, αλλά 300 ευρώ».
Τα νέα έργα απαιτούν µεγάλες εκτάσεις για να είναι βιώσιµα. ∆εν µπορούν δηλαδή να είναι σαν µια τυπική πολυκατοικία, των 10-20 διαµερισµάτων.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις