ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
OT FORUM – Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στο δυσθεώρητο ύψος του 1,2 δισ. ευρώ ανέρχεται η δημοσιονομική επιβάρυνση από τις επιστροφές στο φάρμακο μέσω του μηχανισμού του claw back, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director στην MSD Ελλάδας, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
OT FORUM: Σε αναπτυξιακή τροχιά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο κ. Καρόκης κάνοντας λόγο για “εξωπραγματικό ύψος” και “οριακό σημείο” που θέτει σε κίνδυνο ειδικά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ωστόσο σχολίασε πως το σύμφωνο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας φαρμάκου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καρόκης δείχνουν το πόσο έχει εκτιναχθεί της κόστος των επιστροφών ειδικά στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθώς το α΄εξάμηνο του 2023 οι επιστροφές έφτασαν σε ποσοστό το 83% πί του τζίρου του φαρμάκου στα νοσοκομεία, γεγονός που όπως υπογράμμισε, απειλεί να καταστήσει από δύσκολη έως αδύνατη την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην Ελλάδα υπό αυτό το καθεστώς.
Διπλασιασμός επιστροφών σε ένα έτος
Ακολούθως παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης: το 2012 ήταν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ, με τους ασθενείς να πληρώνουν ως επιστροφή 336 εκατ. και 270 εκατ. οι βιομηχανίες. Το 2019 το συνολικό κόστος ανήλθε στα 5 δισ. με τους ασθενείς να καταβάλουν 636 εκατ. ως επιστροφές και 1,2 δισ. οι βιομηχανίες ενώ το 2024 εκτιμάται ότι το ποσό θα εκτιναχθεί στα 7,8 δισ. με τις επιστροφές να υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν κατά 780 εκατ. ευρώ τους ασθενείς και τη βιομηχανία κατά 3,8 δισ.
Όπως τόνσιε ο κ. Καρόκης μέλημα της κυβέρνησης που δφιατηρεί τον μνημονιακό νόμο είναι να κρατά σταθερό τον προϋπολογισμό και όχι να ελέγχει τις δαπάνες και έτσι να καλούνται οι εταιρείες και οι ασθνείς να πληρώσουν τις επιπλέον δαπάνες στο φάρμακο.
Ο κ. Καρόκης αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της εταιρείας MSD τονίζοντας ότι είναι μια απός τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στα εμβόλια και τα νευρλογικά και καρδιολογικά φάρμακα, ότι είναι η δεύτεηρ μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και ότι πρωταγωνιστεί στις κλινικές μελέτες. Συγκεκριμένα, το 223 διεξήγαγε 16 κλινικές μελέτες ενώς φέτος έφτασε στις 66. Μάλιστα έχει κάνει ειδικά σε αυτόν τον τομέα 50 προσλήψεις. Επίσης αναφέρθηκε και στην “ιατρική ακριβείας” που πρωτοστατεί η MSD όπου παρακευάζει ειδικό φάρμακο για κάθε ασθενή ξεχωριστά φέροντας ως παράδειγμα κάποιον καρκινοπαθή όπου ανάλογα με τη βιοψία του αναπτύσσεται εξειδικευμένη θεραπεία που μέχρι τώρα έχει αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις