ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Έρευνα της ALCO για την αγορά από την παράταξη Γουργιώτη: 7 στις 10 Λαρισινές επιχειρήσεις απαισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας
Κλίμα απαισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μήνυμα για περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία και άλλους θεσμούς όπως τα Επιμελητήρια, εκπέμπουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε ανθρώπους της αγοράς του νομού Λάρισας από την εταιρεία ALCO, για λογαριασμό του επικεφαλής της «Επιμελητηριακής Σύμπραξης» και υποψηφίου προέδρου για το Επιμελητήριο Λάρισας κ. Κωνσταντίνου Γουργιώτη.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ από τον διευθύνων σύμβουλο της ALCO κ. Κώστα Παναγόπουλο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αρχών, προγράμματος και υποψηφίων της «Επιμελητηριακής Σύμπραξης».
Από τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω στους πίνακες προκύπτει η πολύ περιορισμένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας (2% πολύ – 24% αρκετά), αλλά και για την πορεία των ίδιων των επιχειρήσεων, αφού το 2024 αποτυπώνεται ως μέτρια χρονιά, (με παρεμφερή ποσοστά επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι ήταν καλύτερο ή χειρότερο από το 2023) και η εκτίμηση για το 2025 να είναι ότι θα κινηθεί στα ίδια, ή και ελαφρώς χειρότερα επίπεδα (29% χειρότερα – 24% καλύτερα). Πιο αρνητική είναι η εικόνα για τους αυτοαπασχολούμενους (33% χειρότερα – 19% καλύτερα).
Σε ότι αφορά την σαφή αποτύπωση – ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο νομό Λάρισας, κυρίαρχο πρόβλημα η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση (44%) και ακολουθούν η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης (20%), το υψηλό λειτουργικό κόστος (19%) και η αδυναμία εύρεσης προσωπικού (8%).
Ακριβώς γι’ αυτό, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν από 8 στις 10 επιχειρήσεις, όπως και η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης (64%) και η δημιουργία ταυτότητας της Π.Ε. Λάρισας (49%).
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (55%) εκτιμά ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η δημιουργία συνεδριακού – επιχειρηματικού κέντρου.
Αρνητική είναι η εικόνα των επιχειρήσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από την Κυβέρνηση (77%) και τους Δήμους (65%).
Στα επιμέρους του παραπάνω ερωτήματος, καλύτερη είναι η εικόνα για την Περιφέρεια (47% αρνητική – 45% θετική), ενώ για το Επιμελητήριο Λάρισας, τα ποσοστά είναι πολύ λιγότερο θετικά απ’ ότι θα ανέμενα κάποιος αφού πρόκειται για το φορέα που κατ’ εξοχήν οφείλει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, (50% θετική – 43% αρνητική).
Στην εικόνα αυτή προφανώς επιδρά και η αντίληψη των περισσότερων πιχειρήσεων (43% έναντι 38%), ότι δεν γίνονται οι προσπάθειες που θα έπρεπε για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Πολύ χαμηλός τέλος είναι ο βαθμός γνώσης των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου από τα ίδια τα μέλη του, τους ανθρώπους της αγοράς, (5% πολύ και 28% αρκετά), καθώς και η επιθυμία των επιχειρήσεων να πιέζει περισσότερο για την επίλυση προβλημάτων, να ενημερώνει καλύτερα τις επιχειρήσεις, με σεμινάρια και εκθέσεις, να προωθεί τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Γουργιώτης είπε μεταξύ άλλων ότι «ζητήσαμε την έρευνα όχι για να ικανοποιήσουμε το «εγώ» μας, ή την ανασφάλειά μας για το εάν θα ψηφίσουν εμάς οι συνάδελφοι ή κάποιον άλλο συνδυασμό, μα για να ακούσουμε τη δική σας άποψη διότι αυτή μετρά και πρέπει να γίνει πράξη την επόμενη ημέρα. Τα πράγματα λοιπόν είναι σοβαρά και δε χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Το ζείτε καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε μέρα κι ένας νέος αγώνας για επιβίωση για κάθε κατηγορία επιχειρηματία. Είναι προφανές πως τα μεγάλα μας προβλήματα είναι δομικά και αφορούν τα οικονομικά και αναπτυξιακά θεμέλια της χώρας μας που υπονομεύουν καθημερινά την επιχειρηματικότητα και την ευημερία».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις