ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πρόβλημα στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αύξηση της έμφυλης βίας ανέδειξε ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Λάρισα (φωτό – βίντεο)

Ημερίδα με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Έμφυλες Συγκρούσεις», διοργάνωσαν σήμερα, το απόγευμα της Τετάρτης η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Επιτροπή Ισότητας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της θεμελιώδους σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια δίκαιη κοινωνία και στη διερεύνηση των προκλήσεων που απορρέουν από τις έμφυλες συγκρούσεις. Μέσα από τη συζήτηση, αναζητήθηκαν τρόποι για την προώθηση της ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων, ενώ θα δοθεί έμφαση στη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου για την κατανόηση και τη συμφιλίωση.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Σίμος.

Κεντρικά θέματα της ημερίδας:

Εισαγγελική προσέγγιση των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έμφυλης βίας: Η κ. Ευτυχία Μελετοπούλου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας αρμόδια σε θέματα Ανηλίκων, με θέμα: «Ποινική προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας-Νομοθετικό πλαίσιο», ανέλυσε τις νομικές πτυχές του ζητήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών περιστατικών.

«Αναλύω και παραθέτω το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τα δικαιώματα και το πώς μπορεί να αναζητήσει το δίκιο τους στα ποινικά δικαστήρια, σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία δυστυχώς είναι ολοένα και αυξανόμενα», επεσήμανε η ίδια.

Έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση: Η κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου, Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Π.Δ.Ε Θεσσαλίας, με θέμα: «΄Εμφυλα στερεότυπα και συμπεριφορές στην σχολική ηλικία. Παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αποδόμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων», παρουσίασε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των ενσυνείδητων και ασυνείδητων προκαταλήψεων που αναπαράγονται στο σχολικό περιβάλλον και θα προτείνει παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αποδόμησή τους.

«Είναι γεγονός ότι στον χώρο της εκπαίδευσης γίνονται παρά πολλές προσπάθειες εδώ και χρόνια. Έχουν γίνει ενέργειες και μέσω προγραμμάτων, για να αποδομήσουμε τα εμφύλια στερεότυπα. Σήμερα δίνουμε εμφάνιση στην πρώιμη παιδική ηλικία, γιατί τότε διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού», τόνισε η ίδια.

Η αστυνομική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας: Η κ. Σοφία Σάρμα, Αστυνόμος Β΄ Αξιωματικός Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Λάρισας, με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία και η διαχείρισή της από την Ελληνική Αστυνομία», μοιράστηκε την εμπειρία της από την πρώτη γραμμή και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν τα περιστατικά έμφυλης βίας.

Η ίδια ανέφερε πως «τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Υπάρχουν τα safe houses, το panic button, η εφαρμογή safe youth, η οποία είναι πολύ χρήσιμη σε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς».

Το πολιτιστικό τμήμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αφηγήσεις, απαγγελίες ποιημάτων και μουσική, με στόχο να αναδείξει την καλλιτεχνική έκφραση ως μέσο καταγγελίας και ευαισθητοποίησης.

Συμμετείχαν : Αργύρης Γιουρούκης, αφήγηση «Η απόδραση», Χρύσα Μαστοροδήμου, απαγγελία «ποτάμι», Μαρία Φούντα, απαγγελία «Ιώ», Γεωργία Γιάγκου, απαγγελία «Αντιστρόφως ανάλογες σχέσεις» και η χορωδία MusicArte Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας.

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες