ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας: Η οστρακοκαλλιέργεια, αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Βόρειας Ελλάδας – Ενίσχυση de minimis για την κλιματική κρίση
Στην ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στα Μάλγαρα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της οστρακοκαλλιέργειας για την εθνική και τοπική οικονομία και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου.
«Η οστρακοκαλλιέργεια αποτελεί πυλώνα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, με σημαντική συμβολή στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «το 2022 η παραγωγή ανήλθε στους 10.800 τόνους, με αξία 6,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2023 αναμένεται παραγωγή 20.000 τόνων, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί την «καρδιά» της παραγωγής, με την Πιερία και τον Θερμαϊκό Κόλπο να ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους. Συγκεκριμένα, στην Πιερία η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τους 14.870 τόνους ετησίως, ενώ στον Θερμαϊκό, λειτουργούν 183 μονάδες που παράγουν πάνω από 5.200 τόνους ετησίως.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξετάζει τη χρήση ανθεκτικών ειδών και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, η οποία συνεδρίασε ήδη χθες, και έχει αποφασίσει τη χορήγηση de minimis στους οστρακοκαλλιεργητές.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης του κλάδου, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε: «Το Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών 2021-2030 στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής κατά 3% ετησίως έως το 2025 και 5% έως το 2030. Παράλληλα, ενισχύουμε τη διεθνή προβολή των προϊόντων μας για να αυξήσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα».
Η οστρακοκαλλιέργεια, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, «δεν είναι μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα αλλά και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας».
«Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των παραγωγών», κατέληξε.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις