ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ο «µαέστρος» του Μουντιάλ της Σαουδικής Αραβίας είναι Λαρισαίος – Είναι ο πιο περιζήτητος τεχνοκράτης αθλητικών διοργανώσεων στην υφήλιο (φωτο)
Επισήμως, ο Σάκης Μπατσίλας από την Κρανιά Ελασσόνας, είναι ο ανώτατος σύμβουλος και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της επιτυχημένης υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2034, που πλέον θα διεξαχθεί σε 5 πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής της Ανώτατης Επιτροπής για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής. Επίσης, ο κ. Μπατσίλας ήταν ο επικεφαλής της ομάδας η οποία ετοίμασε τον φάκελο υποψηφιότητας του Κατάρ.
Στην πράξη, ο 47χρονος Σάκης Μπατσίλας, ο οποίος ως την ηλικία των 18 ετών ζούσε στην Κρανέα Ελασσόνας, είναι σήμερα μετά και την τελευταία επιτυχία ίσως ο πιο έμπειρους και περιζήτητος τεχνοκράτης αθλητικών διοργανώσεων στην υφήλιο. Και επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να εκπληρωθεί το όραμα του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και το 2034 αντίστοιχα.
Ο Σάκης Μπατσίλας μετανάστευσε στο Κατάρ το 2005 και τα τελευταία 15 χρόνια είχε επιβλέψει κάθε βήμα, από την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ, όταν στον χάρτη της χώρας υπήρχε σχεδόν μόνο έρημος.
Ακριβώς 2 χρόνια πριν και λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Σάκη Μπατσίλα, αναπληρωτή Διευθύνοντα συμβούλου της οργανωτικής επιτροπής για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν το πιο επιτυχημένο στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ακριβώς 2 χρόνια μετά, ο Σάκής Μπατσίλας, ως πλέον ανώτερος σύμβουλος και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2034, καταφέρνει όχι μονάχα να παραδώσει έναν άρτια τεχνικά φάκελο υποψηφιότητας, αλλά να βρίσκεται και πίσω από την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία υποβολής φακέλου για την διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στα χρονικά της, αφού η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ του 2034 έλαβε βαθμολογία ρεκόρ 419.8/500 από την FIFA.
Η ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου για το 2034 στη Σαουδική Αραβία είναι πλέον γεγονός και είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρόνια που δίνεται στη Μέση Ανατολή και μόλις η Τρίτη στην Ασία στην ιστορία του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Φειδωλός στις σπάνιες συνεντεύξεις του, όταν πριν 2 χρόνια τον είχαμε ρωτήσει, εάν θα είναι αυτός που θα έτρεχε τον φάκελο της συνυποψηφιότητας, εκείνο τον καιρό, μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – Ελλάδος και Αιγύπτου, είχε αποφύγει να αναφερθεί σε οτιδήποτε μελλοντικό.
Η Σαουδική Αραβία κατάφερε να κερδίσει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, πηγαίνοντας στην τελική κούρσα ως μόνη υποψηφιότητα, αφού η Αυστραλία, που υπολογιζόταν ως επίδοξος αντίπαλος βγήκε πολύ νωρίς από την κούρσα διεκδίκησης, λόγο των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων που είχε δώσει η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου για την αίτηση υποψηφιοτήτων.
Η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε 15 στάδια σε 5 πόλεις, με τη πλειοψηφία των γηπέδων, πάνω από το 60% να βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Ριάντ.
Η βαθμολογία της FIFA για όλες τις υποψήφιες χώρες και για το 2030 και το 2034, βασίστηκε πάνω στην τεχνική ανάλυση και βαθμολόγηση 17 διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, που περιελάμβανε από την αξιολόγηση των προτεινόμενων σταδίων και προπονητικών κέντρων, μέχρι την ασφάλεια, τηλεπικοινωνίες, ξενοδοχεία και μεταφορές μεταξύ άλλων.
Ο Σάκης Μπατσίλας ήταν υπεύθυνος και επιφορτισμένος με την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας για το παγκόσμιο του 2034 και όλες τις παρουσιάσεις αναφορικά με την πρόοδο όλων των υποψήφιων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας.
Στην 25η παρουσία του στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα της διοίκησης στον αθλητισμό έχει άλλωστε να επιδείξει τις επιτυχημένες υποψηφιότητες και την διοργάνωσή τους ως διευθύνων σύμβουλος των Ασιατικών κυπέλλων ποδοσφαίρου του 2011 και του 2023, της υποψηφιότητας του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 και την διοργάνωση του, 3 Παγκοσμίων κυπέλλων συνομοσπονδιών. Ας μην επίσης ξεχνάμε για μια περίοδο 6 χρόνων διατέλεσε και εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Κατάρ. Με τελευταία πλέον επιτυχία του την επιτυχημένη κατάρτιση του φακέλου της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διοργανωθεί το 2034.
Με το μότο «Growing Together» η Σαουδική Αραβία, επανατοποθετεί ως κυρίαρχο θέμα το άνοιγμα αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο φάκελος περιλαμβάνει ασύλληπτα φουτουριστικά σχέδια σταδίων που πολλά έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και ένα πλάνο βασισμένο στο 2030 όραμα της χώρας να μεταλλαχθεί ολοκληρωτικά, σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί και από την πλήρη εξάρτιση με τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο.
Η πόλη της NEOM με το προτεινόμενο ομώνυμο στάδιο της σε υψόμετρο στα 200 μέτρα και με φουτουριστικά ιδιότυπα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως η μεταφορά των φιλάθλων, οριζόντια και παράλληλα, σαν ένα είδος matrix, είναι από μόνο του ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα.
Στην ερώτηση μας στο Σάκη Μπατσίλα 2 χρόνια πριν εάν έχει κάποια ανεκπλήρωτη φιλοδοξία για το μέλλον και εάν η Ελλάδα βρίσκεται στα σχέδιά του, μας είχε πει:
«Ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα σχέδια για το μέλλον. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο. Και κυρίως ήταν το Κατάρ που μου το δίδαξε αυτό. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο πιο πολύ κρίνεσαι -και κατακρίνεσαι ενίοτε. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι κάθε είδους καταστάσεις και να διεκπεραιώνω αποστολές, όσο καλύτερα γίνεται. Μέσα σε όλα αυτά, έχω εμπεδώσει την αρχή ότι το αύριο είναι πάντα μια άλλη, άγνωστη ημέρα, ότι δεν μπορείς να θεωρείς τίποτα ως δεδομένο. Πάντα σκέφτομαι την επιστροφή στην Ελλάδα, απλώς δεν ξέρω ποια θα είναι για εμένα η καλύτερη στιγμή για να γυρίσω. Και τώρα πια η απόφαση δεν επαφίεται σε εμένα, αλλά στην οικογένεια. Έχω ήδη κλέψει πολύ από το χρόνο της γυναίκας μου και αυτό είναι κάτι που οφείλω να αναπληρώσω, με κάποιο τρόπο».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις