ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βόλος: Δίχτυ προστασίας για το νεογέννητο μωρό και το 2χρονο παιδάκι της 24χρονης Βουλγάρας, που ερευνάται για εμπορία βρεφών
Παραμονές Χριστουγέννων και ένα πρόωρο νεογέννητο μωράκι και το δίχρονο αδερφάκι του, κατά δήλωση της 24χρονης μητέρας, παραμένουν φιλοξενούμενα, στη μονάδα Νεογνών και την Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου με εισαγγελική εντολή, μέχρι να ξεδιπλωθεί το κουβάρι μίας υπόθεσης θρίλερ, μετά τη γέννα μίας νεαρής Βουλγάρας.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η αλλοδαπή γέννησε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού πριν από τρεις εβδομάδες, μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου χωρίς χαρτιά και έκτοτε παραμένει στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική. Όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ η 24χρονη ερευνάται για εμπόριο βρεφών, με την υπόθεση να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αφού τόσο η ταυτοποίησή της όσο και εάν το πρώτο παιδί είναι δικό της «ελέγχονται» ακόμη.
Δικαστικές πηγές ξεκαθάρισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως «τα δύο παιδιά δεν θα γίνουν κλωτσοσκούφι» για αυτό και τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια, σε αγαστή συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου που ανέλαβαν να κάνουν κοινωνική έρευνα, να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε σύντομα τόσο για το μωρό όσο και για το 2χρονο παιδάκι να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης.
«Το περιβάλλον σε ένα νοσοκομείο δεν ενδείκνυται για να μεγαλώνουν παιδιά σ’ αυτό, όσο και να προσπαθούν γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί. Πρέπει απαραιτήτως να εξεταστούν όλες οι πρόσφορες λύσεις». Στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης επισήμανσης συμπυκνώνεται ουσιαστικά η οδηγία των δικαστικών αρχών προς τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναζητηθούν ανάδοχες οικογένειες, για να αναλάβουν τη μέριμνα και τη φροντίδα των δύο παιδιών.
Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο θα κληθεί άμεσα να διαδραματίσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς υπάρχει η αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας η οποία επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων.
Να σημειωθεί ότι από το 2018, οπότε περιήλθε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η αρμοδιότητα της εποπτείας για την αναδοχή ανηλίκων, με τον νόμο 4538/2018, έχουν πραγματοποιηθεί 39 αναδοχές παιδιών στη Θεσσαλία, σε οικογένειες που προσφέρθηκαν να τα περιθάλψουν με την αγάπη και τη φροντίδα τους, συμβάλλοντας καθοριστικά προκειμένου να «σπάσει» ο κύκλος της ιδρυματοποίησης, για παιδιά που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον γιατί κρίθηκε ακατάλληλο.
Κόλαφος το πόρισμα
Πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία Βόλου κατατέθηκε το πόρισμα των κοινωνικών λειτουργών του δήμου Βόλου που ανέλαβαν την έρευνα για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν η 24χρονη Βουλγάρα μέχρι να γεννήσει πρόωρα και το δίχρονο πρώτο παιδάκι της.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί επισκέφτηκαν στο Αϊδίνι το σπίτι που η 24χρονη υπέδειξε ότι έμεινε μαζί με τον σύντροφό της και οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν τραγικές. Το σπίτι ήταν μία τρώγλη στην οποία είναι ακατάλληλο για διαμονή. Επίσης γείτονες με τους οποίους συνομίλησαν φέρεται να μετέφεραν μαρτυρίες, που ενισχύουν τις υποψίες που εξαρχής υπήρξαν πως η 24χρονη είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον σύντροφό της κι αυτό δεν αποκλείεται να επίσπευσε τον πρόωρο τοκετό. Στο σώμα της άλλωστε οι γιατροί εντόπισαν εκχυμώσεις, τις οποίες η ίδια προέβαλε διάφορες δικαιολογίες, φοβούμενη προφανώς να αποκαλύψει την αλήθεια. Ο σύντροφος της 24χρονης δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει εντοπιστεί ή όχι.
Η ζωή της νεαρής Βουλγάρας πάντως ερευνάται σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και ποιοι εκμεταλλεύονταν την ανέχεια και την ευάλωτη θέση της, ενώ κρίσιμα στοιχεία αναμένεται να αντληθούν και από τον Πύργο, όπου, όπως η ίδια είπε, γέννησε το πρώτο παιδί της, πάλι δίχως έγγραφα, υποστηρίζοντας και τότε ότι της τα άρπαξε ο σύντροφός της.
Το Εθνικό Μητρώο Αναδόχων και ο νέος νόμος
Με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την αναδοχή υπήρξε μια νέα ώθηση του θεσμού, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή μια ηλεκτρονική, διαφανής διαδικασία που καθορίζει όλα τα βήματα για τη σύνδεση των ανηλίκων με τους υποψήφιους αναδόχους γονείς ενισχύοντας την πολιτική της αποϊδρυματοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά:
-Το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων στο οποίο καταγράφονται όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε δομή παιδικής προστασίας.
-Τα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
-Το Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας ANYNET.GR, με το οποίο ενισχύεται για πρώτη φορά η διασύνδεση των εμπλεκόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.
Ανάδοχος γονέας μπορεί να είναι: α) Οικογένεια με γονείς που έχουν και δικά τους παιδιά β) Ζεύγος εγγάμων χωρίς παιδιά γ) Συγγενική οικογένεια του υπό τοποθέτηση ανήλικου δ) Μεμονωμένα ενήλικα άτομα με ή χωρίς παιδιά, που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 30ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν να υπερβεί το 60. Οι ανάδοχοι γονείς πρέπει ακόμη να είναι μεγαλύτεροι από τον ανήλικο τουλάχιστον κατά 18 έτη αλλά όχι περισσότερα από 50.
- Οι ανάδοχοι γονείς και όσοι συνοικούν με αυτούς, πρέπει να έχουν καλή ψυχική, σωματική και διανοητική υγεία, ιδίως μάλιστα να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.
- Οι ανάδοχοι γονείς και όσοι συνοικούν με αυτούς να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα ή να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για αδικήματα που επισύρουν έκπτωση από την γονική μέριμνα σύμφωνα με το άρθρο 1537 του Αστικού Κώδικα καθώς και όσα προβλέπονται από την νομοθεσία περί ναρκωτικών και περί εμπορίας ανθρώπων και οργάνων.
- Να έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του αναδεχόμενου τέκνου, διαθέτοντας οικονομικούς πόρους και καταβάλλοντας προσωπική φροντίδα.
- Να κριθούν κατάλληλοι, μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών τους και την κοινωνική έρευνα που θα διενεργηθεί, για να αναλάβουν την αναδοχή ενός παιδιού
Πηγή: taxydromos.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις