ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πράσινα και καινούργια ψηφίζουν οι επενδυτές – Πότε θα σταματήσει το ράλι

Ενεργειακά και πράσινα ακίνητα φαίνεται ότι προτιμούν οι αγοραστές με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα.

Οι big business των μεγάλων «παικτών» στην αγορά κατοικίας έχει χρώμα πράσινο, δηλαδή κατασκευή σπιτιών υψηλής ενεργειακής κλάσης, είτε στο πάνω «ράφι» (πολυτελείς κατοικίες) είτε στο μεσαίο (σπίτια για οικογένειες με μέσα προς υψηλά εισοδήματα) είτε στον κλάδο των νέων επενδυτικών «προϊόντων» (εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με σειρά παροχών στους ενοίκους τους που πωλούνται αδρά και φοιτητική κατοικία).

Στο πάνελ με θέμα ‘’Ακίνητη περιουσία: Προοπτικές για ανάπτυξη’ και επενδύσεις’’, ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΔΑΝΟΣ, σε συνεργασία με την BNP Paribas Real Estate τόνισε ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται σε διαφορετική τροχιά από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010-2018, υπήρξαν σημαντικά μειωμένες αναπτύξεις, με επακόλουθο τη μεγάλη σημερινή έλλειψη σε ακίνητα υψηλής ζήτησης, όπως είναι τα μοντέρνα, πράσινα γραφεία, οι χώροι logistics και data centers, καθώς και οι σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τα οικιστικά συγκροτήματα.

Πόσο «πράσινα» είναι τα κτήρια στην Ελλάδα; Αποκαλυπτική έρευνα της Fitch

Η ζήτηση συνεχίζει να υπερισχύει της σημερινής προσφοράς στα συγκεκριμένα προαναφερόμενα είδη ακινήτων, για αυτό και παρατηρούμε συνεχείς στοχευμένες αναπτύξεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν, παρά το υψηλό κόστος κατασκευής και δανεισμού».

Οι τάσεις στα ακίνητα

Μιλώντας για τις βασικές τάσεις στην Ελληνική Αγορά Ακινήτων ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται να είναι οι ακόλουθες:

• Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ prime ακινήτων και ακινήτων χαμηλής ζήτησης

• Σταθεροποίηση της αύξησης των τιμών, καθώς η, μέχρι πρόσφατα, άνοδος των επιτοκίων είχε οδηγήσει στην αύξηση των προσφερόμενων αποδόσεων (yields) από τους επενδυτές, ενώ οι πωλητές των ακινήτων υψηλής ζήτησης δεν δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, διάθεση, να μειώσουν τις τιμές, δημιουργώντας ένα προσωρινό κενό.

Η τάση μείωσης των επιτοκίων (άρα και του κόστους δανεισμού), καθώς και η συνεχιζόμενη αυξητική τάση των μισθωμάτων στα prime ακίνητα, δύναται να εξισορροπήσει εν μέρει την διαφορά μεταξύ απαιτήσεων των πωλητών και προσδοκιών των αγοραστών».

Πράσινα ακίνητα

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον των επενδυτών σημείωσε ότι «επικεντρώνεται στην παρούσα φάση στα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε prime περιοχές, σε μια προσπάθεια μείωσης του ρίσκου, ενώ θεσμικοί επενδυτές (πχ ΑΕΕΑΠ) μπαίνουν πλέον και στο πεδίο των νέων αναπτύξεων (ιδιαιτέρως σε γραφεία και logistics), με στόχο την αναβάθμιση του stock, μέσω κατασκευής σύγχρονων επαγγελματικών χώρων, που πληρούν και κριτήρια ESG.

Αναπόφευκτο θεωρείται το «πρασίνισμα» των ακινήτων από το 2028

Επίσης εναρμονίζονται και με τις «πράσινες» προδιαγραφές βιοκλιματικών κτιρίων (τις οποίες ζητούν πλέον και οι νέοι χρήστες), καθώς τα ανάλογα projects βρίσκουν ευκολότερα χρηματοδότηση, έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, αλλά και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο.»

Έρχεται μπλόκο

Σε κάθε περίπτωση το «πρασίνισμα» της κατοικίας είναι αναπόφευκτο, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακίνητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση από το 2028 και έως το τέλος του 2032, διαφορετικά δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να πωληθούν. Αυτό προβλέπεται στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ενεκρίθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την οδηγία, από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια του ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο ξεκινάει το 2026.

Ειδικότερα στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 55% των πολυκατοικιών και των μονοκατοικιών της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η).

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις