ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θλιβερή πρωτιά: Οι Θεσσαλοί είναι οι πιο καταθλιπτικοί σε όλη την Ευρώπη – Τι δείχνει έρευνα

Αποκαλυπτική είναι η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα σε σχέση με την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων, καθώς κατατάσσει τους κατοίκους της Θεσσαλίας σε εκείνους με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Η έρευνα αυτή έρχεται για να αναδείξει τα ζητήματα ψυχικής υγείας και τη συσχέτισή του με τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έλαβε δείγμα από 24 ευρωπαϊκές χώρες, αναδεικνύοντας μια νέα οπτική για την επίδραση της ταξικής διαστρωμάτωσης και των γεωγραφικών ανισοτήτων στα συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Η «θλιβερή» πρωτιά της Ελλάδας

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο μύθος του χαρούμενου και εξωστρεφούς Έλληνα που απολαμβάνει τη ζωή μοιάζει να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην Ευρώπη.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου είναι εκείνες στις οποίες οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Αυτό, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έρχεται σε αντίθεση με τη διαδομένη αντίληψη. Στις νησιωτικές περιοχές καταγράφονται συχνότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την Ήπειρο, την δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας (μετά το Βόρειο Αιγαίο) και τη Θεσσαλία,  η οποία όμως αντιμετώπισε μια σειρά σημαντικών φυσικών καταστροφών το διάστημα κατά το οποίο διεξήχθη η έρευνα.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι οι Θεσσαλοί καταλαμβάνουν την πρωτιά της κατάθλιψης και της θλίψης, που αισθάνονται,  σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά, όπως σημειώνεται και στο δημοσίευμα οι φυσικές καταστροφές των Daniel & Elias έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι άνθρωποι είδαν αγαπημένα πρόσωπα να παρασέρνονται από τις λάσπες και το νερό και να χάνουν την ζωή τους, είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, να πλημμυρίζουν τα χωριά τους και ό,τι έχτιζαν αυτοί και οι πρόγονοί τους να παρασέρνονται από το νερό. 

Πηγή: European Social Survey European Research Infrastructure (ESS ERIC) (2024). Σημείωση: εξαιρούνται τα άτομα που είναι οικονομικά μη ενεργά. Το δείγμα είναι σταθμισμένο.

 

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες