ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Που θα κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς οι Λαρισαίοι; – Το onlarissa.gr έψαξε και βρήκε τις καλύτερες επιλογές
Το πρώτο ρεβεγιόν, με τη σωστή έννοια του όρου όπως θα δούμε παρακάτω, που θυμάμαι ήταν σε σπίτι. Με πάρα πολύ κόσμο, μεγάλους και παιδιά. Εγώ από τους μικρότερους. Ήμασταν σε άλλο χώρο εμείς, στο καθιστικό. Οι μεγάλοι στο σαλόνι και την τραπεζαρία, στην επίσημη σάλα του σπιτιού· στα περισσότερα τότε σπίτια, άσχετο, αυτή η σάλα έκλεινε με συρόμενες πόρτες και συνήθως έμεινε κλειστή τον περισσότερο χρόνο. Οπότε είχαμε μια αρκετά μεγάλη αυτονομία, εμείς τα παιδιά. Το σχέδιο, από τους μεγαλύτερους ήταν προαποφασισμένο· πως θα καταφέρουμε να δούμε, χωρίς να το καταλάβουν οι γονείς την μετάδοση της ΕΡΤ από τα μπαλέτα του Moulin Rouge. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, η φαντασία όλο και εξάπτονταν όσο πλησίαζε η ώρα, μετά την αλλαγή του χρόνου, για τις ημίγυμνες χορεύτριες με τα φτερά και τα πούπουλα και το πον-πον να καλύπτουν ίσα ίσα τις ρώγες από το στήθος τους. Μας φαινόταν εξωπραγματικό. Κανείς δεν μας έδωσε σημασία. Οι γονείς ήταν απορροφημένοι στο δικό τους ρεβεγιόν. Μετά συνέβη κάτι επίσης περίεργο. Μας άφησαν όλα μαζί στο σπίτι, με μια γιαγιά να μας προσέχει, και οι γονείς έφυγαν· πήγαν στις Βερσαλίες, στο Ρίο, στο Φάληρο… δεν είμαι σίγουρη, σε κάποιο ξενυχτάδικο πάντως, που μεσουρανούσε τότε στη νυχτερινή διασκέδαση της Λάρισας, με ζωντανή μουσική και έμεινα μέχρι πρωίας. Ρεβεγιόν γαρ…
Τότε κατάλαβα πρώτη φορά πως το «ρεβεγιόν» είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό, ήταν είδηση, ήταν εμπειρία. Όλοι παρέκκλιναν του συνηθισμένου, του καθώς πρέπει.
Της Εύης Μποτσαροπούλου
Και ετυμολογικά αυτό σημαίνει πάνω κάτω. Έτσι αποκαλείται η γιορτή σε σπίτι ή σε νυχτερινό κέντρο, αίθουσα ξενοδοχείου ή εστιατόριο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και εορτής, και έχει συνήθως τη μορφή μακρού δείπνου ή δεξιώσεως. Προέρχεται από το γαλλικό réveillon και αυτή με τη σειρά του από τη λέξη réveil, που σημαίνει «ξύπνημα», επειδή η συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση υποδηλώνει το να μείνει κάποιος ξύπνιος μέχρι το πρωί ή τις πρώτες πρωινές ώρες, όσο διαρκέσει το ρεβεγιόν. Ξεκίνησε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα και τις δεξιώσεις των αριστοκρατών, πέρασε με το χρόνο στις βασιλικές αυλές και άλλων χωρών και μετά τη Γαλλική Επανάσταση εκδημοκρατίστηκε. Ρεβεγιόν νομιμοποιούνταν να κάνουν όλοι, και ο απλός λαός· το ρεβεγιόν έγινε το ξεφάντωμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Και έφτασε φυσικά κάποτε και στη Λάρισα. Τις δεκαετίες μετά το ΄70, οι Λαρισαίοι άρχισαν να περνούν τα ρεβεγιόν της παραμονής Πρωτοχρονιάς, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και έξω σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπουζούκια με ζωντανή μουσική πάντα, φαγητό – ειδικά εορταστικά μενού με Table d’hote φυσικά -, λαμέ, βελούδινα και φορέματα με παγιέτες, με πολύ αλκοόλ και κέφι μέχρι το ξημέρωμα. Ήταν το γεγονός της χρονιάς.
Από τότε θεωρούμε πως άλλαξαν πολλά. Αν το καλοσκεφτεί κανείς όχι και τόσο όμως. Στο χάρτη της πόλης προστέθηκαν τα εστιατόρια που στην ουσία αντικατέστησαν τα παλιά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και συνέχισαν να συνδυάζουν την παράδοση του φαγητού με live μουσικά events. Τα μπουζούκια εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους, μαζί με τα clubs που προστέθηκαν και τα άπειρα μπαρ που ήρθαν να συμπληρώσουν την πρωτοχρονιάτικη λαρισαϊκή διασκέδαση.
Αν και έχουμε συνηθίσει πλέον το όρο «ρεβεγιόν», λίγα είναι τα καταστήματα που πληρούν ακριβώς τις προδιαγραφές του «réveillon» όπως αναλύθηκε ανωτέρω και η χαρτογράφηση που επιχειρούμε παρακάτω για τα πιο χαρακτηριστικά ρεβεγιόν της Λάρισας για το 2025 το επιβεβαιώνει.
Εν αρχή είναι τα restaurant…
Αυτά που διοργανώνουν ειδικές βραδιές, με μενού, και μουσικά events.
Φέτος στο Φρούριο μαζί με το εορταστικό μενού, οι DJs Τάσος Γέμτος & Αποστόλης Δαρδόγιαννος συμπράττουν και ετοιμάζουν μια ξεχωριστή εορταστική βραδιά. Συνομιλούν μουσικά με την σαξοφωνίστρια Άσπα Ζώη και δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία με τις εξαιρετικές επιλογές τους στα decks να μπλέκονται με τους live ήχους του σαξοφώνου.
Το Nonna Rossa έχει ετοιμάσει το δικό του εορταστικό μενού.
Το ίδιο και το εστιατόριο WE με τον Θύμιο Βούντα στα decks.
Στο Εν Λαρίση εκτός από τα εκλεκτό μενού, μας περιμένει μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τους Ρούλα Πίκουλα, Αλέξη Τσωνά, Αποστόλη Σακκά και Γιώργο Καράντζο.
Το Gallery ετοιμάζει μια ειδική βραδιά για την φετινή παραμονή με φαγητό και του ζωντανη μουσική με τους Ντίνο Καραποστόλου, Δάφνη Χατζηδάκη, Αφροδίτη Χαρπαντίδου, Αρετή Παπαναστασίου και ένα guest έκπληξη στο μπουζούκι.
Το ίδιο έχει κάνει και το Ten Doors και ετοιμάζεται και φέτος για το καθιερωμένο πάρτυ μέχρι πρωίας με τους Dj του μαγαζιού.
Η επόμενη κατηγορία είναι τα κέντρα δεξιώσεων που μπορεί να τα έχουμε συνδέσει με γάμους αλλά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς λειτουργούν ως τα παλιά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης…
Οι Βερσαλίες συνεχίζουν σταθερά την παράδοση δεκαετιών στην πόλη και φέτος για ρεβεγιόν έχουν ειδική κάρτα φαγητού και ορχήστρα με ζωντανή μουσική με τους Παναγιώτη Κωστόπουλο, Αντωνία Βισβίκη, Παναγιώτη Κραΐα, Κατερίνα Τασιοπούλου, Βαγγέλη Τσαπλέ και Κώστα Κωστούλη.
Το Κτήμα Έλενα προσφέρει φαγητό και ζωντανή μουσική με τους Ράνια Χελιδώνη, Αλέξη Κασιάρα, Δημήτρη Γκουγκούρα, Μαρία Μπέλου και Σωτήρη Καλογήρου.
Ο Αστέρας ξεκίνησε ήδη πολύ δυναμικά με την Λίτσα Γιαγκούση για το Ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και αυτό της Πρωτοχρονιάς με ένα μεγάλο σχήμα που θα παίξει δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα.
Και τέλος έρχονται τα μπουζούκια της πόλης…
Μύλος, Caramela Live, Εννέα Όγδοα, Vareladiko Live, Φάληρο, Αναδρομές Live.
H ποικιλία μεγάλη, οι επιλογές πολλές, όπως ταιριάζει σε μια πόλη που φημίζεται για τη διασκέδαση της όπως η Λάρισα. Και Καλή μας Χρονιά.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις