ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Δέκα Λαρισαίοι κέρδισαν συνολικά σχεδόν 23 εκ. ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία! Μήπως τελικά οι πιθανότητες δεν είναι τόσο μικρές ή η Λάρισα είναι τυχερή πόλη;

Έχουν γίνει πάμπολες φορές σχετικές συζητήσεις – τι θα γινόταν αν κάποιος από εμάς κέρδιζε ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο όμως, χρηματικό ποσό στο λαχείο ή στο τζόκερ. Άντε, έστω και μικρότερο…

Τέτοια εποχή αυτές οι συζητήσεις αναζωπυρώνονται. Λίγο τα χαρτιά, τα ζάρια…  όλος αυτός ο παραδοσιακός τζόγος της Πρωτοχρονιάς, που μας κάνει να παίξουμε, να ποντάρουμε, να ρισκάρουμε για το καλό της νέας χρονιάς. Είναι και το πρωτοχρονιάτικο λαχείο που έχει την τιμητική του αυτή την περίοδο του χρόνου, αυτό που πυροδοτεί όνειρα, σενάρια, διλήμματα, ελπίδα, προσμονή και προσδοκία. Και δεν σταματά να δημιουργεί συνειρμούς για κάθε λαχείο που αγοράζεται, για κάθε δελτίο τζόκερ που συμπληρώνεται. Είναι σαν να είναι ο «Άγιος Βασίλης» των ενηλίκων.

Η πιο χαρακτηριστική συζήτηση που θυμάμαι, είχε ένα κάποιο… κοινωνιολογικό ενδιαφέρον βρίσκω, ήταν πριν από αρκετά χρόνια, σε βεράντα, κατακαλόκαιρο βέβαια αλλά potato potato – αφορούσε το τζόκερ – μεταξύ τεσσάρων φίλων, δύο ζευγαριών. Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο καθένας μας και τι θα ακολουθούσε αν κάποιος από εμάς ήταν ο τυχερός που θα κέρδιζε τα περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί μετά από σειρά ατελέσφορων κληρώσεων; Όλοι αρχικά συμφωνήσαμε στη φυγή… σε ένα μεγάλο ταξίδι, σε ένα ταξίδι που θα το ακολουθούσε ένα επόμενο, κι άλλο ένα μέχρι τελικής πτώσεως και προσωπικού κορεσμού. Μετά άρχισαν οι αποκλίσεις… κάποιος δήλωσε ότι αυτό που θα έκανε πάραυτα, θα ήταν ένα τρίμηνο τουλάχιστον εθελοντικού εγκλεισμού, φευ, σε κλινική της Ελβετίας για προσωπική ευεξία και σωματική ανάταξη, ενώ οι υπόλοιποι φλέρταραν μεταξύ καταναλωτικής εκτόνωσης και εξαντλητικής διασκέδασης, μεταξύ ηπείρων και χωρών.

Και μετά;

Τι κάνεις; Συνεχίζεις να δουλεύεις; Να μένεις στη Λάρισα; Το δημοσιοποιείς ή το κρατάς κρυφό; Είναι δυνατόν να μένει κρυφό καθώς «ο έρωτας, ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός; Διαθέτεις μέρος των χρημάτων, και τι ύψους, σε συγγενείς, φίλους, σε άτομα που έχουν ανάγκη· σε φιλανθρωπίες; Παραμένεις ο ίδιος ή αλλοτριώνεται η προσωπικότητά σου, οι σχέσεις και τα δομικά στοιχεία της ζωής σου;

Δεν συνεχίζω… μια τέτοια συζήτηση μπορεί να τραβήξει σε χρόνο, σε βάθος, σε φιλοσοφικά και υπαρξιακά διλήμματα. Και όσο την προχωράς, ένα μικρό – έστω πολύ μικρό – μέρος του εαυτού σου νιώθει ένα κάποιο ψήγμα ανακούφισης γνωρίζοντας ότι βάσει των πιθανοτήτων δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όλα τα ανωτέρω!

Της Εύης Μποτσαροπούλου

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα ξαφνικά, αιφνιδιαστικά, απροσδόκητα, μεγάλα κέρδη, είτε με το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, είτε με κάποιο άλλο, είτε με το τζόκερ…. και μάλιστα στη Λάρισα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, 10 Λαρισαίοι κέρδισαν συνολικά σχεδόν 23 εκ. ευρώ!

Μήπως τελικά οι πιθανότητες δεν είναι τόσο μικρές ή μήπως οι Λαρισαίοι είναι τυχεροί;

Λάρισα 1980, στην γωνία οδών Ερμού και Βενιζέλου, Αρχείο Τσαντόπουλου

Η πιο θεαματική περίπτωση είναι αυτή των 12 εκ. ευρώ ή πιο συγκεκριμένα των €11.978.572,56. Εκτός από το αστρονομικό ποσό υπήρχε και μια άλλη λεπτομέρεια που έκανε την όλη ιστορία πιο γοητευτική. Ο Λαρισαίος που το κέρδισε το τζόκερ το κατάφερε με ένα απλό δελτίο των τριών ευρώ το οποίο παίχθηκε στο πρακτορείο του Δημήτρη Παλαμίδα, Φαρσάλων 61, τον Αύγουστο του 2020. Το συμβάν ήταν το talk of the town για πολύ καιρό, καθώς και το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του υπερτυχερού, όπως χαρακτηρίστηκε σύσσωμα από τον τοπικό και μη Τύπο, ο οποίος για αρκετό διάστημα παρέμεινε άφαντος. Δεν το λες και παράλογο ή μη αναμενόμενο…

Ένας άλλος Λαρισαίος, τον περασμένο μόλις Σεπτέμβριο, δεν υπήρξε τόσο τυχερός· αν και βρήκε τους αριθμούς της κλήρωσης και ήταν το μοναδικό 5άρι της κλήρωσης έχασε 14,5 εκ. ευρώ επειδή δεν πέτυχε το 7, τον αριθμό τζόκερ. Έτσι περιορίστηκε στα 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι και εκείνος έπαιξε ένα δελτίο μικρού ποσού επίσης, συγκεκριμένα αξίας 6 ευρώ στο πρακτορείο της Ελευθερίας Κατσιάβαλου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 220 στη Λάρισα.

Τον Απρίλιο του 2023, πλουσιότερος κατά 3,4 εκ. ευρώ ξύπνησε ένας κάτοικος του Συκουρίου Λάρισας, ο οποίος έπιασε το ένα και μοναδικό εξάρι στο τζόκερ. Το τυχερό δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο που διατηρεί ο κ. Γ. Χατζηλαδάς στο Συκούριο και μάλιστα ο τυχερός δεν χρειάστηκε να ξοδέψει περισσότερο από 0,50 ευρώ, παίζοντας μία και μόνο στήλη, όπως ανέφερε και ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου. Ο υπερτυχερός παρέμεινε και αυτός άγνωστός, ενώ στο Συκούριο όλοι προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος ήταν μεταξύ τους αυτός ο συγχωριανός που η τύχη του χαμογέλασε τόσο απλόχερα.

Μια και μιλάμε όμως για μια αναδρομή δεκαετίας, ας συνεχίσουμε χρονολογικά…

Τον Νοέμβριο του 2014, κάποιος Λαρισαίος κέρδισε 78.810 ευρώ, καθώς το δελτίο του ήταν ένα από τα τυχερά της τότε κλήρωσης του τζόκερ. Το δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο της κυρίας Μαρίνας Ιωνά, αλλά και πάλι ο κάτοχος του δελτίου δεν έγινε γνωστός.

Περνάνε τέσσερα χρόνια μέχρι λεφτά να «ξαναπέσουνε» στη Λάρισα. Ήταν Ιανουάριος του 2018, όταν το τζόκερ έφερε δύο νέους εκατομμυριούχους σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. που κερδίσανε από 2.688.154,38 ευρώ ο καθένας. Και τα δύο δελτία ήταν τυχαίας επιλογής που σημαίνει ότι οι υπερτυχεροί συμπλήρωσαν μόνοι τους μαγικούς αριθμούς και έπεσαν μέσα σε όλους. Στη Λάρισα ο τυχερός πόνταρε 0,50€ σε μια στήλη. Στη Θεσσαλονίκη το χρυσό δελτίο κόστιζε μόλις 3 ευρώ.

Αλλά το 2018 δεν αρκέστηκε μόνο στο παραπάνω περιστατικό. Τον Δεκέμβριο του 2018 έχουμε δύο ακόμη περιπτώσεις, η μία με εκατομμύρια ευρώ ή άλλη με χρονοκαθυστέρηση… Ήταν η χρονιά που το πρωτοχρονιάτικο λαϊκό λαχείο έπεσε στη Λάρισα και χάρισε τα 2 εκατ. ευρώ σε κάποιον συμπολίτη μας. Εκείνος μετά από κάποιες μέρες εμφανίστηκε, επικοινωνώντας με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου στη Λάρισα από τον οποίο είχε αγοράσει το λαχείο.

Για κάποιον άλλον όμως ό χρόνος υπήρξε λίγο πιο σχετικός, ίσως και περιπαικτικός. Χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι να θυμηθεί ένας άλλος Λαρισαίος ότι έχει ξεχάσει να ελέγξει τι απέγινε το πρωτοχρονιάτικο λαχείο του το οποίο έχει αποθηκεύσει σε ένα συρτάρι. Το έμαθε πηγαίνοντας στο πρακτορείο “Ελπίς Χαϊδάς” του κ. Αυγέρου επί της οδού Παπαναστασίου ότι κερδίσει 8.000 ευρώ. Μπορεί τα χρήματα να μην ήταν τόσα πολλά, αλλά η έκπληξη σίγουρα υπήρξε μεγάλη.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πρώτος λαχνός του λαϊκού λαχείου ξαναπέφτει στη Λάρισα και μοιράζει 1.250.000 ευρώ, σε τέσσερις Λαρισαίους. Ο πρώτος, ένας συνταξιούχος, κέρδισε 25.000 ευρώ, ο δεύτερος 75.000 ευρώ, ο τρίτος αναζητούνταν και ο τέταρτος κέρδισε 900.000 ευρώ και παρέμεινε… φυσικά άφαντος.

Πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2023, κάποιος άλλος Λαρισαίος κέρδισε 600.000 ευρώ με δελτίο που παίχθηκε στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του Ιωάννη Φωτιάδη επί της οδού 23ης Οκτωβρίου στην πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για ένα απλό δελτίο με έξι στήλες, αξίας 3 ευρώ.

Τον Ιούλιο 2024 δε, κάποιος και πάλι Λαρισαίος κέρδισε το ποσό των 549.900 ευρώ αγοράζοντας ένα τρίδυμο λαϊκό λαχείο.

Αν αθροίσουμε τα επιμέρους ποσά από το 2014 μέχρι το 2024 τα κερδισμένα από τυχερά παιγνίδια φτάνουν τα 22.653.436,90 ευρώ! Δεν τα λες και λίγα. Αναφερόμαστε εννοείται στα μεγάλα ποσά και στους τυχερούς που έγιναν πρωτοσέλιδα· προφανώς υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που κέρδισαν λίγα χρήματα ή δεν απασχόλησαν τη δημοσιότητα.

….

Και γιατί δεν μπορώ ποτέ να αντισταθώ στην ιστορική αναδρομή, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε λαχνούς στην Ελλάδα παρουσιάζεται μάλιστα στη βιογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όταν ο παγκόσμιος Έλληνας, που βρίσκεται ακόμα στο ενετοκρατούμενο Ηράκλειο, γράφει για κάποια άδεια που παίρνει από τις ενετικές αρχές για να πουλήσει, με τη μέθοδο της κλήρωσης, λαχνούς στις 26 Δεκεμβρίου 1566 με έπαθλο ένα έργο του με θέμα τη Σταύρωση.

Η παντελής απουσία νομικού πλαισίου για την έκδοση και πώληση λαχείων ύστερα από την απελευθέρωση της χώρας οδηγεί στο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας εισαγόμενων λαχείων και πολλών εγχώριων λαχνών, αγνώστου φερεγγυότητας, εκ των οποίων ουδείς συνεισφέρει κάτι στην ασθενική οικονομία της χώρας. Έτσι, ο Ποινικός Κώδικας του 1833, στα άρθρα 683, 684 και 685, προβλέπει κυρώσεις για οποιαδήποτε συμμετοχή (αγορά, πώληση, διοργάνωση) σε κάθε είδους τοπικού ή εισαγόμενου λαχείου ή λαχνού. Το 1836 με Βασιλικό Διάταγμα επιτρέπεται η έκδοση λαχείων αποκλειστικά για την κάλυψη φιλανθρωπικών δαπανών ή προαγωγής της εγχώριας βιομηχανίας.

Το πρώτο επίσημο λαχείο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έρχεται το 1849 ως αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής για την εποχή ιδέας…

Την συνέχεια της ιστορίας μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Λαχειοπώλης © Συμέλα Παντζαρτζή/EPA

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες