ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απόδραση των κρατουμένων στην Κασσαβέτεια: «Δεν είχαν δώσει δικαίωμα»
Τυπικότατοι και με καλή διαγωγή ήταν οι δύο 41χρονοι βαρυποινίτες Αλβανοί, που απέδρασαν από το ποιμνιοστάσιο των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Θανάση Οικονόμου, προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του καταστήματος.
Ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε ακόμη στις συνθήκες κράτησης των δύο κατηγορουμένων στο ποιμνιοστάσιο των αγροτικών φυλακών που βρίσκεται εκτός περιφραγμένης περιοχής στα βοσκοτόπια, στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας κρατούμενος, ώστε το υπουργείο να εγκρίνει τη μεταγωγή τους σε αγροτικές φυλακές, αλλά και στο προσωπικό που είναι μεγάλο σε μέσο όρο ηλικίας και καλύπτει μόλις το 50% των οργανικών θέσεων.
Που συμμετείχαν οι δύο βαρυποινίτες
Σημειώνεται ότι οι δύο βαρυποινίτες ηλικίας 41 χρονών, βρισκόταν από το 2019 στις φυλακές Κασσαβέτειας, ήταν καταδικασμένοι σε 20 έτη κάθειρξη για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, εμπρησμό και ληστείες.
Η πρώτη ανθρωποκτονία είχε γίνει στις 12 Μαρτίου του 2015, όταν οι δυο δραπέτες, μαζί με ακόμα πέντε συνεργούς τους, μπήκαν σε ψιλικατζίδικο στην Ελευσίνα και πυροβόλησαν τον ιδιοκτήτη, στο κεφάλι. Όταν τους συνέλαβαν, στα τέλη Μαρτίου του 2016, διαπιστώθηκε ότι η ίδια συμμορία είχε ληστέψει και σκοτώσει και μια 75χρονη γυναίκα μέσα στο σπίτι της στον Ασπρόπυργο. Αρχηγικό μέλος της συμμορίας ήταν Αλβανός κακοποιός, που δολοφονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2024. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν ενημερωθεί όλοι οι σταθμοί και τα αεροδρόμια της χώρας
Έως έξι κρατούμενοι στα 200 πρόβατα
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο Θανάσης Οικονόμου πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας, η απόδραση των δύο κρατουμένων έγινε από το ποιμνιοστάσιο του καταστήματος, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα πάνω από το περιφραγμένο τμήμα της φυλακής, όπου βρίσκονται τα βοσκοτόπια, με 200 πρόβατα, που είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Για την φροντίδα των ζώων απασχολούνται 4-6 κρατούμενοι, που μένουν σε χώρο δίπλα από τα ζώα, ενώ για την επίβλεψη των ζώων και των κρατούμενων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη εργασία υπάρχει ένας σωφρονιστικός υπάλληλος υπεύθυνος βάρδιας, που έχει αναλάβει το φαγητό τους από την φυλακή, τη μεταφορά του γάλακτος, προμηθειών κλπ., ο οποίος τις πιο πολλές ώρες, συνήθως απουσιάζει.
«Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό»
Ο συνδικαλιστής Σωφρονιστικός υπάλληλος, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό κατά του επιβλέποντα συναδέλφου του από την απόδραση των δύο κρατούμενων, καθώς το σύστημα κράτησης είναι αυτό που διατηρεί τη συγκεκριμένη μονάδα εκτός περιφραγμένου χώρου, πάντα αυτό το καθεστώς ίσχυε και μπορεί να αλλάξει μόνο αν το Δημόσιο εκποιήσει τα πρόβατα που υπάρχουν.
Ο υπάλληλος επισήμανε ότι οι φυλακές προτιμούν γι’ αυτές τις εργασίες βαρυποινίτες, ώστε να έχουν τον χρόνο να μάθουν τη δουλειά και να μείνουν κάποια χρόνια να την κάνουν, σε αντίθεση με όσους έχουν μικρές ποινές και αφού την μάθουν, μετά από λίγα χρόνια αποφυλακίζονται.
«Δεν είχαν δώσει δικαίωμα»…
Αναφορικά με την κράτηση βαρυποινιτών, ο κ. Οικονόμου, εξήγησε ότι η μεταφορά κρατούμενων σε αγροτικά καταστήματα, αφού είναι έγκλειστοι σε κλειστές φυλακές, επιδείξουν καλή συμπεριφορά και λάβουν πληθώρα αδειών. Μόνο τότε, μπορεί να γίνει αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για μεταγωγή τους σε αγροτικές φυλακές και αφού εγκριθεί, το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει σε ποιες φυλακές θα μεταφερθούν.
«Τα παραπάνω έγιναν με την περίπτωση των δύο 41χρονων που απέδρασαν», ανέφερε ο πρόεδρος των σωφρονιστικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο κρατούμενοι δεν είχαν δώσει άλλη φορά δικαίωμα από το 2019 που βρισκόταν στις φυλακές Κασσαβέτειας, ενώ μόνο το 2024 είχαν πάρει από πέντε φορές άδεια και επέστρεψαν.
Ακόμη, ερωτηματικά υπάρχουν από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο 41χρονους, είχε επιστρέψει από άδεια πέντε ημέρες πριν την απόδραση και εκτιμάται ότι στη συνέχεια έγινε η συνεννόηση μεταξύ των δύο και αποφάσισαν να δραπετεύσουν μαζί.
Το μισό προσωπικό, μεγάλης ηλικίας
Όσον αφορά στο προσωπικό του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Νέων Κασσαβετείας, ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την υποστελέχωση και τον μέσο όρο ηλικίας που είναι μεγάλος, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν χρόνια να γίνουν προσλήψεις, λόγω των μνημονίων.
Ο συνδικαλιστής εξήγησε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι τα 50,25 έτη, των εξωτερικών φρουρών τα 51 και των διοικητικών υπαλλήλων τα 53 έτη.
Όσον αφορά στην υποστελέχωση, ενδεικτικά από τις 70 οργανικές θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων του ΕΑΚΚΝ Κασσαβετείας, υπηρετούν μόλις 43.
Ο κ. Οικονόμου, εκτιμά ότι για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 1500 ατόμων.
Ντ. Στ.
Πηγή: magnesianews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις