ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Μεταπνευμονοϊός – Βασιλακόπουλος: Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από την γρίπη κι όχι από τον HMPV
Ο μεταπνευμονοϊός, (HMPV, εικόνα πάνω από το scientificamerican.com), έχει προκαλέσει ανησυχία και στη χώρα μας, ύστερα από τον εντοπισμό κρούσματος σε 71χρονο που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η κόρη του, μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα. Η 60χρονη σύζυγός του που επίσης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αρχικά είχε θεωρηθεί ως δεύτερο κρούσμα, τελικά ήταν αρνητική στο τεστ για HMPV.
Αν και το ενδιαφέρον για τον εν λόγω ιό, αναδείχθηκε τις τελευταίες μέρες, ο μεταπνευμονοϊός, δεν είναι νέος. Έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια και η αύξηση των κρουσμάτων τον χειμώνα είναι «αναμενόμενη», όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφουν τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης έξαρσης των αναπνευστικών νοσημάτων του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), τονίζει.
«Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο μεταπνευμονοϊός να προκαλέσει τέτοιο επιδημικό κύμα, ώστε να γεμίσουν οι υπάρχουσες μονάδες εντατικής θεραπείας»
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο ΕΟΔΥ, αλλά και επιστήμονες, όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας- εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Βασιλακόπουλος: Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από την γρίπη κι όχι από τον HMPV
Όπως τόνισε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον μεταπνευμονοϊό: «Είναι ένας παλιός ιός που μελέτες έχουν δείξει ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας τουλάχιστον 60 χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά μας -το 99%- έχουν κολλήσει τουλάχιστον μία φορά αυτόν τον ιό μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Άρα, δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι κάτι στο οποίο η ανθρωπότητα δεν έχει εκταθεί ξανά».
Στην συνέχεια ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Το πρώτο παθογόνο στην Κίνα δεν είναι ο μεταπνευμονοϊός, αλλά είναι η γρίπη. Ο μεταπνευμονοϊός περίπου προκαλεί το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ το 30% είναι από την γρίπη».
Επίσης ξεκαθάρισε ο κος Βασιλακόπουλος: «Το εμβόλιο για την γρίπη μας καλύπτει για τον ιό της γρίπης, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μας καλύπτει για τον ιό του κορωνοϊού. Εμβόλιο για τον μεταπνευμονοϊό δεν υπάρχει ακόμα. Άρα το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει για τον μεταπνευμονοϊό».
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας επεσήμανε ο ειδικός «να παίρνουμε τα κοινά μέτρα προστασίας των ιώσεων, όπως είναι οι μάσκες και να πλένουμε τα χέρια μας».
«Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο μεταπνευμονοϊός να προκαλέσει τέτοιο επιδημικό κύμα, ώστε να γεμίσουν οι υπάρχουσες μονάδες εντατικής θεραπείας», ξεκαθάρισε ο κος Βασιλακόπουλος.
Καθησυχάζει και ο ΕΟΔΥ
«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό» καθησυχάζει και ο ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.
«Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος).
Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια».
Μέτρα πρόληψης
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
• Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις