ΕΛΛΑΔΑ
Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια
«Θεωρώ ότι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός είναι, αφού εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ και αφού μεγάλωσε τη ΝΔ, βασισμένος, όμως, στις αρχές, στις αξίες της ΝΔ, να πάει ένα βήμα παρακάτω η χώρα. Να αρχίσει η χώρα να γίνεται μία ευρωπαϊκή χώρα και, μάλιστα, έχοντας πετύχει σε μία περίοδο αβεβαιότητας, μια περίοδο που σχεδόν τίποτα δεν είναι δεδομένο, ακόμη και σε πολύ μεγάλες χώρες και σε πολύ κραταιές οικονομίες, η Ελλάδα να είναι φωτεινή εξαίρεση σταθερότητας και προόδου, παρά τα πολλά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη, γιατί υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Talk Radio. Είχε δεχθεί ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης βλέπει εαυτόν ως συνεχιστή της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού που είχε κηρύξει ο Κώστας Σημίτης.
Διαβεβαίωσε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ και τόνισε: «Ούτε νομίζω ότι είναι κάτι που δεν θα αναφέρει ο πρωθυπουργός, όμως αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ο ελάχιστος θεσμικός σεβασμός στον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό, στον Κώστα Σημίτη, από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία κανονική εικόνα, μια εικόνα σεβασμού και ως προς την θεσμική του διάσταση, αλλά και ως προς την προσωπική διάσταση, γιατί ο Κώστας Σημίτης, ενώ είναι δεδομένο ότι ήταν ένας πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ, έφτασε να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του βασικού πολιτικού αντιπάλου και τότε και από ό,τι φαίνεται και τώρα και πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πορεύτηκε, πολιτεύθηκε με αξιοπρεπή λόγο, με μια αξιοπρεπή παρουσία, χωρίς τοξικότητα, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις επιλογές του, όπως έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από πολλούς πριν από εμένα. Όλοι μας θα κληθούμε από την Ιστορία και πολύ περισσότερο ένας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός».
Κληθείς να σχολιάσει τα περί πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας στον οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από καιρού εις καιρόν αναφέρεται, ο κ. Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Κοιτάξτε να δείτε, ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι δογματικός και προσπαθεί να συνθέσει πατώντας πάνω στις γερές βάσεις και στην ιδεολογική βάση της ΝΔ, πάνω στα όποια καλά έχουν γίνει στο παρελθόν στην χώρα μας. Οι εποχές των “πράσινων” και των “γαλάζιων”, των “μπλε” καφενείων, οι εποχές που κάποιος δήλωνε ποιο κόμμα είναι σαν να δηλώνει σε ποια ομάδα ανήκει, νομίζω έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σίγουρα, η διαιρετική τομή είναι τα πολύ δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, εκεί που όλες οι βεβαιότητες ή σχεδόν όλες οι βεβαιότητες γκρεμίστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εμείς μπορούμε να θεωρηθούμε ως συνέχεια μιας πολιτικής ενός άλλου κόμματος.
Σε καμία περίπτωση. Είναι άλλο πράγμα η ΝΔ, είναι άλλο πράγμα ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σίγουρα υπάρχουν κοινά με προηγούμενες διακυβερνήσεις. Το κοινό, νομίζω, που υπάρχει είναι ότι σε κάποια πράγματα θέλουμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν “ταμπού”. Να σας πω ένα παράδειγμα, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και δεν συνέβη, μάλιστα, με ευθύνη του τότε ΠΑΣΟΚ, μετά, δηλαδή, την ήττα του 2004 του ΠΑΣΟΚ: τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες γίνονται στη διάρθρωση, στη λειτουργία του κράτους. Όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές, όπως το ψηφιακό κράτος, είναι μια αναγκαιότητα της εποχής, είναι ανάγκες της εποχής, τις οποίες προσπαθούμε εμείς να τις κάνουμε πραγματικότητα για να γίνει η χώρα μας πολύ πιο ισχυρή».
Στην τροπή της συζήτησης προς το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχουμε τις ανακοινώσεις Εκκινεί στις 15 Ιανουαρίου αυτό που έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός χρονικά. Άρα, από την Τετάρτη και μετά, κάθε μέρα είναι πιθανή. Ποια θα είναι ακριβώς η ημέρα αυτή το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός κι εκείνος θ’ ανακοινώσει το σχετικό όνομα, όπως πολύ σωστά είπατε, είτε είναι η κυρία Σακελλαροπούλου, είτε κάποιο άλλο πρόσωπο. Είναι δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα.
Η ενότητα, όμως, δεν συμβολίζεται μόνο από τον Α ή Β πολιτικό χώρο. Χρειάζεται το πρόσωπο αυτό να έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα περιγράψει και θα αιτιολογήσει, γιατί θεωρεί ο πρωθυπουργός όταν κάνει αυτήν την ανακοίνωση –δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το πρόσωπο– γιατί τα έχει. Από κει και πέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θεωρώ ότι είναι η πιο ανθεκτική κοινοβουλευτική ομάδα, γιατί έχει καταφέρει και την πρώτη τετραετία και τη δεύτερη τετραετία να μείνει συμπαγής σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πρωτοφανών εισαγόμενων κρίσεων».
Σχετικά με την τριμερή σύνοδο που φαίνεται να αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση μιας κρίσιμης συμμαχίας, αλλά και τις συνέπειες διαφόρων παράλληλων κινήσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι ο πρώτος κανόνας, η πρώτη βασική αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Η δεύτερη αρχή είναι ότι είναι μία χώρα η οποία θέλει να εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Και το τρίτο είναι ότι η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμεί συνεχώς να ισχυροποιείται, χωρίς δηλαδή ποτέ, ούτε καν να συζητά ζητήματα κυριαρχίας και χωρίς ποτέ να εκχωρεί το οτιδήποτε.
Με βάση, λοιπόν, αυτές τις τρεις βασικές αρχές πορευόμαστε, κινούμαστε, με αυτές τις αρχές κινείται ο πρωθυπουργός. Και στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, αυτής της λογικής εξωτερικής πολιτικής κινήθηκε και στη χθεσινή τριμερή, η οποία, ναι, είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα και εξέπεμψε μια εικόνα ενότητας και ισχύος. Δεν σας το κρύβω ότι η εξωτερική αυτή πολιτική η οποία φαίνεται ότι αποδίδει, είναι η χθεσινή συνάντηση, η συνέχεια των Συμφωνιών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας που έχουν οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και οι τρεις ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Όλα αυτά φαίνεται ότι είναι, εκτός από σημαντικά για τη χώρα μας, γιατί έχει μετατραπεί μέσα σε πέντε χρόνια από μία χώρα παρίας, μία χώρα επαίτης, σε μία χώρα που πρωταγωνιστεί, φαίνεται ότι είναι και πάρα πολύ σημαντικά και αναγκαία, αν δει κανείς, αν τοποθετήσει κανείς αυτή την εικόνα στην ευρύτερη παγκόσμια εικόνα. Μία εικόνα πολλών αναταράξεων, αβεβαιότητας, μία εικόνα που, όπως είπαμε και στην αρχή της συζήτησής μας, στην οποία δεν είναι τίποτα δεδομένο για πολλές μεγάλες χώρες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο πέραν του 28ου Μεσημβρινού, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η στρατηγική μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ΑΟΖ, όπως και με την Αίγυπτο, στην επέκταση των ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, κινήσεις που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες από την Ελλάδα. Και βέβαια, η αμυντική μας πολιτική, αλλά και η πολιτική μας στην οχύρωση της χώρας ως προς το εξοπλιστικό σκέλος, που επίσης τις κινήσεις αυτές δεν τις είχαμε δει για πάρα πολλά χρόνια. Είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι, η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική ισχυροποίησης. Και μάλιστα, όσοι προσπαθούν τεχνηέντως να χτίσουν ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα υποχωρητικότητας ή ενδοτικότητας, πέφτουν πάνω στην ίδια την πραγματικότητα. Δεν θέλουμε, λοιπόν, να λέμε κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο κάνουμε. Είναι δεδομένο ότι κάθε μας κίνηση είναι μελετημένη πάρα πολύ προσεχτικά. Και όπως αντιλαμβάνεστε και εγώ εκφράζω μια συνολική εξωτερική πολιτική, πάντοτε σεβόμενος τις κινήσεις. Κάθε κίνηση έχει μια πολύ μεγάλη σημασία και από το υπουργείο Εξωτερικών».
Σχετικά με την επιθετική ρητορική του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ αλλά και τις επιθέσεις του Ίλον Μασκ σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Θα έπρεπε, φαίνεται ότι δεν συμφωνούμε όλοι, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι όσοι έχουμε την ελάχιστη γνώση και των στοιχειωδών κανόνων της Δημοκρατίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και όλα όσα, τέλος πάντων, ισχύουν από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι και το ελληνικό κράτος είναι ένα κράτος, το οποίο είναι ανεξάρτητο, όπως όλα τα κράτη-μέλη και της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και για τις τύχες αυτού αποφασίζουν μόνο οι πολίτες μέσω των εκλογικών, των δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι κάτι το οποίο αναγκάζομαι να το πω εν έτει 2025, γιατί οι διεθνείς, ευτυχώς όχι οι εσωτερικές, εξελίξεις το κάνουν σημαντικό να το πω και νομίζω το λέει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού συστήματος με κάποιες, από ό,τι φαίνεται, εξαιρέσεις που δεν μπορώ να καταλάβω μάλιστα και πού αποσκοπούν οι προτάσεις αυτές, όταν βλέπουμε αντίστοιχες συμπεριφορές στο εξωτερικό. Δεν μπορεί κανείς, όποιος κι αν είναι αυτός, να αποπειραθεί καν να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.
Οι πολίτες αποφασίζουν ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσω των εκλογών και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. Τώρα, από εκεί και πέρα, επιμένω και τονίζω τη διαχρονική, σταθερή και υψηλού επιπέδου στρατηγική σχέση και συνεργασία μεταξύ της Ελλάδα και των ΗΠΑ. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσει να υφίσταται και θεωρώ ακόμα βαθύτερα, μετά και τη νέα ηγεσία και την εκλογή, δηλαδή την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ. Και εδώ, χωρίς να είμαι μονότονος, αλλά νομίζω ότι αξίζει να το ξαναπούμε, δικαιώνεται και η εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εξωτερική πολιτική, δηλαδή, ισχυροποίησης. Γιατί, αν δει κανείς ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να πατήσει κανείς στα πόδια του, είναι να έχει ισχυροποιηθεί, να έχει μια πολιτική σταθερότητα και σε έναν κόσμο, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτές τις παρεμβάσεις. Νομίζω ότι κάθε δημοκρατικός πολίτης έχει την ίδια ακριβώς άποψη με αυτή που έχουμε και εμείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν είναι ευάλωτη. Είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει, εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια. Είναι κάτι το οποίο μετράει πάρα πολύ σε αυτή την περίοδο».
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις