ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για τον καθορισμό του
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 αναμένεται να καθοριστεί την 1η Απριλίου. Και το επόμενο δεκαήμερο ο κατώτατος μισθός θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς αναμένεται να αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διαδικασία διαβούλευσης που θα καθορίσει το ύψος του.
Ελληνική οικονομία: Σε πτώση οι μισθοί, στον «πάγο» η αγοραστική δύναμη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Ο κατώτατος μισθός και η Επιτροπή Συντονισμού
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
Στη συνέχεια βάσει των διατάξεων πραγματοποιείται η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από την επιτροπή και διαβιβάζεται υπόμνημα προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Το υπουργικό συμβούλιο και ο κατώτατος μισθός
Έπειτα εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πόρισμα διαβούλευσης ενώ η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό γίνεται από τον υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο.
Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1 Απριλίου ,οπότε απομένουν περίπου δύο και κάτι μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας .
Οι τρεις αλλαγές και στο βάθος ο μαθηματικός τύπος
Το ισχύον σύστημα θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό για το 2025, το 2026 και το 2027 καθώς από το 2028, θα ισχύσει το νέο σύστημα αναπροσαρμογής βάσει ενός μαθηματικού τύπου που θα βασίζεται στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.
Παρόλα αυτά από φέτος υπάρχουν τρεις σημαντικές αλλαγές:
1.Η αύξηση που θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο τομέα ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα .
2. Η προσθήκη κριτηρίων που αφορούν την πορεία την οικονομίας, το κόστος διαβίωσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου
3. Τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής τεχνοκρατών και Επιτροπής Διαβούλευσης από τους κοινωνικούς εταίρους και την ΑΔΕΔΥ για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027.
Αυτό σημαίνει μια μέση αύξηση περίπου 5%- για την ακρίβεια κοντά στο 4,8% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα 3 χρόνια. Εάν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί ,από το 2025,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται στα 869-870 ευρώ το 2025 (αύξηση 40 ευρώ), ενώ τουλάχιστον κατά 20 ευρώ θα αυξηθεί ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο ώστε να μην υπολείπεται(εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο στα 850€).Βέβαια οποιαδήποτε αύξηση δοθεί στους Δημοσίους Υπαλλήλους θα είναι οριζόντια για όλα τα κλιμάκια. Πάντως εάν ακολουθηθεί αυτό το μοτίβο των αυξήσεων τα επόμενα χρόνια, ο κατώτατος μισθός το 2026,θα φθάσει περίπου τα 911 ευρώ και τελικά στα 950 ευρώ ή λίγο υψηλότερα το 2027. Παράλληλα, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα ακολουθεί την ίδια πορεία.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις