Viral

Οκτώ διάσημοι Έλληνες και ξένοι που πέθαναν ανήμερα των γενεθλίων τους

Έρευνα του 2014 ανέφερε ότι το να πεθαίνει κανείς ανήμερα των γενεθλίων του δεν είναι και το πιο σπάνιο φαινόμενο. Ο μέσος όρος θανάτων την ημέρα των γενεθλίων είναι αυξημένος κατά 6,7% σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες, σύμφωνα με την έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο του Chicago. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει Έλληνες και ξένοους που πέθαναν ανήμερα των γενεθλίων τους.

Οι διάσημοι Έλληνες και ξένοι που θα δεις σε αυτή τη λίστα, γεννήθηκαν και πέθαναν την ίδια μέρα με κάποια πολλά ή λίγα χρόνια διαφορά. Αυτοί είναι οι διάσημοι που κατά τραγική σύμπτωση πέθαναν ανήμερα των γενεθλίων τους.

William Shakespeare

Η 23η Απριλίου ήταν η ημερομηνία γενεθλίων, αλλά και θανάτου για τον William Shakespeare. Παρόλο που δεν είναι βέβαιη η ημερομηνία γέννησής του, η βάπτισή του καταγράφηκε στα αρχεία εκκλησίας στις 26 Απριλίου 1564 και καθώς η βάπτιση τυπικά τότε γινόταν μέσα σε 3 μέρες από την γέννηση ενός παιδιού, επικράτησε η άποψη ότι είχε γεννηθεί στις 23 Απριλίου εκείνης της χρονιάς. Ο William Shakespeare επίσης πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616, όταν ήταν 52 ετών. Είχε πρώτα καταφέρει να δημιουργήσει τα θεατρικά του έργα που αποτέλεσαν μερικά από τα πιο σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

K.Π. Καβάφης

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Κ. Π. Καβάφης έζησε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και συνέθεσε ποιήματα που έχουν τη δύναμη να μετακινούν ψυχικά τους αναγνώστες του μέχρι σήμερα. Ένας από τους αγαπημένους ποιητές των Ελλήνων ταξίδεψε στην Ελλάδα μόλις 2 φορές, ενώ στην Αθήνα νοσηλεύτηκε για 4 μήνες το 1932 όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα. Επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια όπου έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων του το 1933.

Ingrid Bergman

Η Ingrid Bergman γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1915, στη Σουηδία, αλλά μεγαλούργησε στο Hollywood, όπου πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμες κλασικές ταινίες, όπως το Gaslight, το Spellbound και το θρυλικό Casablanca. Κέρδισε δύο Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου (για τις ταινίες Gaslight και Anastasia) κι ένα Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Murder on the Orient Express. Πέθανε από καρκίνο στα 67ά της γενέθλια, αφήνοντας πίσω της μία σπουδαία, κινηματογραφική κληρονομιά.

Βασίλης Τσιτσάνης

Στις 18 Ιανουαρίου του 1915 στα Τρίκαλα γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και στιχουργούς του 20ού αιώνα, ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής έμαθε από μικρή ηλικία μαντολίνο, βιολί και μπουζούκι κι αργότερα έγραψε τη δική του μουσική, ανέδειξε μερικές από τις πιο σημαντικές φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού (π.χ. Σωτηρία Μπέλλου και Μαρίκα Νίνου) και κατάφερε να βγάλει το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο όπου βρισκόταν, εξευρωπαΐζοντάς το, όπως αναφέρει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας στο βιβλίο Το Ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950.

Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1984 σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Betty Friedan

Η ακτιβίστρια του φεμινισμού και συγγραφέας του έργου The Feminine Mystique, Betty Friedan γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1921 και πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 2006 από καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα 85 χρόνια ζωής της, άλλαξε τη ζωή γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ερεύνησε το πώς η κοινωνία αναγκάζει τις γυναίκες να πάρουν ρόλους που πιθανώς δεν θέλουν για τον εαυτό τους, ενώ υπήρξε συνιδρύτρια του Εθνικού Οργανισμού για τις Γυναίκες στις ΗΠΑ, και διεκδίκησε δημόσια τα δικαιωμάτα των γυναικών. Φυσικά έγινε αντικείμενο κριτικής από εκείνους που πολύ θα ήθελαν τα πράγματα στον άνισο κόσμο μας να μείνουν ως έχουν.

Μανώλης Χιώτης

Η ίδια τραγική σύμπτωση συνέβη με την αρχή και το τέλος της ζωής του Μανώλη Χιώτη. Ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1921 και πέθανε στις 21 Μαρτίου του 1970. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη χρήση του ενισχυτή σε λαϊκό όργανο κι άρχισε να γράφει τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα (Χιώτης μάμπο), γεγονότα που τον έκαναν πρωτοπόρο στο ελληνικό τραγούδι και στην εποχή του. Αιτία του θανάτου του ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ νωρίτερα την ίδια χρονιά είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Χρήστος Τσαγανέας

Ο γνωστός και ως κύριος «Βεβαίως Βεβαίως» της ταινίας Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, ήταν ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας που ήταν ηθοποιός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας στις 2 Ιουλίου 1906.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομική. Ερωτεύτηκε, ωστόσο, την ηθοποιό Νίτσα Βιτσώρη, παράτησε τις σπουδές του και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο. Αφού χώρισε από τον τότε σύζυγό της εκείνη, ο Χρήστος Τσαγανέας την παντρεύτηκε και γράφτηκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου εμφανίστηκε σε πάνω από 65 ταινίες. Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε περάσει μαζί με τη σύζυγό του, Νίτσα στις τάξεις του ΕΑΜ.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουλίου 1976.

Otto Kruger

Από αριστερά: Ο Otto Kruger, ο Thomas Mitchell, ο Gary Cooper, η Grace Kelly και ο Lon Chaney Jr σε διάλειμμα γυρισμάτων της ταινίας High Noon. / @2023 Charles Handel/AP Images
O ηθοποιός που έγινε συνώνυμο του γοητευτικού κακού στις ταινίες της εποχής του 40 και του 50, γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1885 στον Καναδά. Ήταν γερμανικής καταγωγής, ενώ ο πρόγονός του, Paul Kruger ήταν πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ανάμεσα στους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του ήταν αυτός του Tobin στην ταινία του Hitchcock Saboteur. Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1974 σε ηλικία 89 ετών.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες