ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Σχέδιο διάσωσης αναζητεί η Επίλεκτος – Επαφές με Μαξίμου και τράπεζες
Η διοίκηση της εισηγμένης προσβλέπει στα αποτελέσματα από τις επαφές τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τις πιστώτριες τράπεζες. Κόστος ενέργειας και μείωση ζήτησης την έφεραν σε δεινή θέση.
Ένα κρίσιμο διάστημα ανοίγεται για την Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία στο ξεκίνημα του 2025, καθώς ο άλλοτε κραταιός όμιλος βρίσκεται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση, διατρέχοντας άμεσο κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει στην καρποφόρηση επαφών που έγιναν στο γραφείο του πρωθυπουργού προ ολίγων ημερών, με στόχο τη διάσωση της εταιρείας βάσει σχεδίου εξυγίανσης σε συννενόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η Επίλεκτος είναι ουσιαστικά η τελευταία ελληνική κλωστοϋφαντουργία αυτού του μεγέθους, αλλά και η τελευταία ευρωπαϊκή βαμβακοβιομηχανία με υψηλά ποιοτικά στάνταρ λειτουργίας.
Η διοίκηση του ομίλου διασυνδέει την επιβίωση της Επιλέκτου τόσο με την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας συνολικά, όσο και με την τόνωση της απασχόλησης αλλά και την επιστροφή ενεργού ανθρώπινου δυναμικού στην περιφέρεια, εξέλιξη που θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο σε οικονομικό όσο και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η Επίλεκτος έχει περιέλθει σε δεινή θέση το τελευταίο έτος, ερχόμενη αντιμέτωπη με το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και την κάμψη της κατανάλωσης πανευρωπαϊκά. Το τελευταίο στοιχείο επιβάρυνε ιδιαίτερα την θέση της εταιρείας, με δεδομένη την σημαντική συνεισφορά των εξαγωγών στα έσοδα της -άνω του 80% στην περίοδο ακμής της. Η κάμψη της κατανάλωσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είναι δε τέτοια, που ακόμη και η Τουρκία, η οποία απορροφούσε σχεδόν το ήμισυ της ελληνικής παραγωγής βάμβακος, σήμερα αρκείται στην μεταποίηση αποκλειστικά της δικής της παραγωγής, όντας αντιμέτωπη με τα δικά της προβλήματα.
Το θέμα της Επιλέκτου πάντως φαίνεται να ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον επικεφαλής, κ. Τ. Θεοδωρικάκο, να βρίσκεται σε επαφή με την διοίκηση της εταιρείας, διερευνώντας πιθανές λύσεις. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πολυσύνθετο, δεδομένου ότι εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει υπάρξει καμία στρατηγική για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα -αλλά και πανευρωπαϊκά- ενώ και η διαφαινόμενη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και τα βιώσιμα υλικά στην βιομηχανία ένδυσης σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι έρχεται με καθυστέρηση, αφού πλέον οι μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες έχουν αφανιστεί η μία μετά την άλλη.
Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν παράλληλα ότι το βαμβάκι, από προστατευόμενο προϊόν που ήταν την δεκαετία του ’80, απαξιώθηκε στην συνέχεια, με τη χώρα μας να χάνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διεθνή αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε σε 12,6 εκατ. ευρώ κατά την δωδεκάμηνη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024, από 23 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ οι ζημίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 6,37 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ την χρήση του 2023.
Η εικόνα, κατά πληροφορίες θα είναι παρόμοια και κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας χρήσης, με τα οικονομικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται τον προσεχή Μάρτιο. Προσδοκία της διοίκησης αποτελεί ωστόσο μέχρι τότε να έχει εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που άγγιζαν τα 6,8 εκατ ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Η παράταση του αδιεξόδου καθιστά επί της ουσίας και ανεδαφικές τις επαφές της Επιλέκτου με τον γαλλικό όμιλο Louis Vuitton, οι οποίες αν και συνεχίζονται στο παρασκήνιο εδώ και δύο έτη, δεν έχουν μέχρι σήμερα καρποφορήσει.
Πηγή: businessdaily.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις