ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Το ανθρώπινο σαγόνι αλλάζει μέγεθος – Φταίνε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή είναι απλά η εξέλιξη;

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους εμπειρογνώμονες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Tώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σώμα μας, ιδίως το σαγόνι και η γνάθος, σύμφωνα με τον Guardian.

Τι σχέση έχει η διατροφή με το πώς αναπτύσσονται τα σαγόνια μας;

Ορισμένες μελέτες που βασίζονται σε μετρήσεις κρανίου ατόμων από διαφορετικούς πληθυσμούς έχουν αποκαλύψει ότι το σχήμα των ανθρώπινων γνάθων σχετίζεται με τη διατροφή.

Οι πληθυσμοί που βασίζονται στη γεωργία βρέθηκε ότι έχουν διαφορετικό σχήμα, συνήθως μικρότερο, από τους «κυνηγούς-συλλέκτες».

Αυτό έχει βρεθεί σε πληθυσμούς που έζησαν εκατέρωθεν της μετάβασης στη γεωργία και σε εκείνους που ζούσαν σε παρόμοια χρονική στιγμή αλλά με διαφορετική διατροφή.

Στην τελευταία περίπτωση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η γνάθος στα παιδιά ήταν παρόμοια πριν αυτά γίνουν αρκετά μεγάλα για να μασήσουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη και διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα των γνάθων των ανθρώπων που έζησαν πριν και μετά την εκβιομηχάνιση, μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι άρχισαν να βασίζονται περισσότερο στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ενώ τα δόντια έχουν επίσης μικρύνει με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί λένε ότι το μέγεθος των γναθοφόρων οστών έχει μειωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν οδοντική υπερανάπτυξη, στραβά δόντια ή λάθος δάγκωμα.

«Μπορούμε πραγματικά να δούμε την επιτάχυνση της δυσαναλογίας», δήλωσε η Δρ Carolyn Rando, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοαρχαιολογίας και ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας στο UCL.

Η μετάβαση σε μικρότερες γνάθους έχει επίσης συνδεθεί με αλλαγές στον τρόπο που μιλάμε, βοηθώντας τους ανθρώπους να σχηματίσουν τους ήχους «φ» και «β».

Οι συσχετίσεις αυτές εξακολουθούν να ερευνώνται.

Ωστόσο, μια θεωρία είναι ότι η κατανάλωση σκληρών, μασώμενων τροφών, όπως τα ωμά λαχανικά και το κρέας, απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη δαγκώματος, ενώ έρευνες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η πιο έντονη μάσηση διεγείρει την ανάπτυξη του σαγονιού.

Ποια είναι η σχέση με τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές;

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πολύ μαλακά, με ορισμένους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη μικρότερων γνάθων από τα παιδικά χρόνια.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του σχετικά με την υγεία του εντέρου, δήλωσε στην Telegraph: «Η ισχυρότερη τρέχουσα θεωρία σχετικά με το γιατί οι γνάθοι έχουν συρρικνωθεί τόσο γρήγορα είναι ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας παιδικές τροφές πραγματικά για όλη τους τη ζωή – έτσι ώστε απλά δεν αναπτύσσουν τους μυς των γνάθων ή το μέγεθος της γνάθου, και δεν προσαρμόζονται στο να μασάνε».

«Αυτό είναι απλώς ένα ακόμη σημάδι του πώς οι δυτικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν υποκύψει σε αυτό το κύμα μαλακών, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλέον η κύρια διατροφή των παιδιών. Εν τέλει πολλά από τα παιδιά δεν τρώνε ποτέ σκληρές σωστές τροφές».

Τι λένε οι άλλοι;

Η Δρ Hayley Llandro, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων της Βρετανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, δήλωσε ότι οι αλλαγές στην ανάπτυξη των γνάθων μέσω της διατροφής θα μπορούσαν να είναι πιθανές, αλλά αυτό ήταν πιθανό να έχει συμβεί κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων εξέλιξης.

«Δεν υπάρχουν μόνο περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του σκελετού και των δοντιών – η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Δυστυχώς, η απλή κατανάλωση περισσότερων τροφών που χρειάζονται μάσημα δεν θα παρακάμψει τις προϋπάρχουσες γενετικές μας τάσεις», δήλωσε.

Ωστόσο, η Llandro πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφών θα μπορούσε να είναι ευεργετικός, καθώς συχνά είναι πλούσια σε ζάχαρη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερηδόνα.

Ο Rando δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν η αλλαγή στο σχήμα των γνάθων ήταν μια εξελικτική αλλαγή ή απλώς μια αντίδραση σε μια περιβαλλοντική αλλαγή.

«Προφανώς, οι ανθρωπολόγοι οι αρχαιολόγοι μπορούν να εξετάσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές, ενώ οι ορθοδοντικοί εξετάζουν μόνο αυτό που βλέπουν στην κλινική περίπτωση», δήλωσε.

«Μπορεί το μικρό μέγεθος των δοντιών να είναι περισσότερο εξελικτικό, περισσότερο γενετικό, αλλά το μικρό μέγεθος της γνάθου φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το περιβάλλον μας, που είναι η τροφή».

Τι γίνεται με την τάση του TikTok για το «mewing»;

Η ιδέα ότι το σχήμα του προσώπου κάποιου μπορεί να αλλάξει δραματικά με μια σειρά ασκήσεων έχει προκαλέσει πληθώρα βίντεο στα social media και ονομάστηκε «mewing» από τους αμφιλεγόμενους Βρετανούς ορθοδοντικούς Dr John Mew, και τον γιο του Dr Mike Mew, που επινόησαν την προσέγγιση.

@imcordizila mewung exercise #CapCut #mewing #mewingtutorial #mewingtransformation #mogged #model #lookmaxing #jawline ♬ ICEWHORE! – Lumi Athena


Η Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία δήλωσε ότι «θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του προσώπου τους ή να βελτιώσουν τη νοημοσύνη τους μασώντας ή κρατώντας τα δόντια και τη γλώσσα σε κλειστή θέση ή κάνοντας οποιουδήποτε είδους κινήσεις του προσώπου».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις