Viral
Νόσος Πάρκινσον: Το αγχολυτικό χόμπι που καταπολεμά την κατάθλιψη των πασχόντων
Αυτή η ευχάριστη δραστηριότητα αναπτερώνει το ηθικό των ασθενών, οδηγώντας σε ωφέλιμες αλλαγές στον εγκέφαλο που αποτυπώνονται σε εγκεφαλικές τομογραφίες
Η ενασχόληση με τον χορό δυναμώνει το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση. Τα οφέλη αυτά αφορούν και τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Όπως συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Medical Internet Research, η κατάθλιψη που βιώνουν οι ασθενείς τείνει να υποχωρεί όταν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα χορού. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα όχι μόνο υποχώρησαν, αλλά οι εγκεφαλικές τομογραφίες έδειξαν εμφανείς αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση.
«Ήταν μοναδική η παρατήρηση ότι ο χορός είχε θετική επίδραση στα κυκλώματα διάθεσης στον εγκέφαλο, κάτι που καταφέραμε να δούμε στην απεικόνιση» δήλωσε ο Δρ. Joseph DeSouza, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά.
H νόσος Πάρκινσον είναι μια διαταραχή της κίνησης που προκαλείται όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν τη νευροχημική ουσία ντοπαμίνη σταματούν να λειτουργούν ή πεθαίνουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς, μυϊκή δυσκαμψία και βραδύτερη κίνηση του σώματος. Σε ορισμένους ασθενείς εμφανίζονται και καταθλιπτικά συμπτώματα ή άγχος.
Η αγχολυτική επίδραση του χορού
Για τους σκοπούς της μελέτης του καθηγητή Δρ. DeSouza, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 23 ατόμων με τη νόσο Πάρκινσον που είχαν συμμετάσχει για οκτώ μήνες σε εβδομαδιαία μαθήματα χορού του προγράμματος Sharing Dance Parkinson’s της Εθνικής Σχολής Μπαλέτου του Καναδά. Τα μαθήματα ενθάρρυναν τον χορό με διαβαθμίσεις, από τις απλές κινήσεις των ποδιών μέχρι και ερμηνευτικές κινήσεις -όπως βαλς- και πιο περίπλοκους χορογραφημένους χορούς.
Έπειτα από την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορού, οι ερευνητές παρατήρησαν στους ασθενείς ότι:
Τα ποσοστά κατάθλιψης μειώθηκαν και είχαν σωρευτική θετική επίδραση, κάτι που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της διάθεσης μετά από οκτώ μήνες.
Από τις εγκεφαλικές σαρώσεις φάνηκε ότι τα σήματα που πυροδοτούσε η εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της καταθλιπτικής νόσου μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και με το χορό, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να χάνει την έντονη λειτουργικότητά της.
«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταδεικνύει αυτά τα οφέλη σε αυτές τις δύο μεθόδους ανίχνευσης», πρόσθεσε ο επιστήμονας. Ο χορός θεωρείται ότι έχει διπλό όφελος, εξήγησε. Η μουσική ενεργοποιεί τα σήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ενώ η κίνηση ενεργοποιεί τα αισθητηριακά και κινητικά κυκλώματα.
Παρόλα αυτά, ο Δρ. DeSouza σημείωσε ότι ο χορός δεν έχει ως σκοπό να θεραπεύσει τους ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό ισχύει τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για τις οικογένειές τους και τους φροντιστές – έχουν επίσης οφέλη από το να αισθάνονται καλύτερα» κατέληξε.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις